Júliusban a Horizonton túl, egy Távoli Galaxisban füstöltek a Séfek

Az Étrend – Magyar Konyhafőnök Egyesülete július havi workshopjának az ürömi Öreg Sváb Étterem adott otthont, ahol megközelítőleg hetven fő vett részt.

 

A gyönyörű panorámával "díszített" teraszon tartották meg a júliusi taggyűlésüket a Séfek, melynek keretében bemutatkozott a Bodrog Smoker és Bodrog Smoker Hibachi, melyet Horváth "KicsiZsó" Zsolt kezelt. Ezen kívül a Horizont és a RothBeer kézműves sörök termékeit kóstolhatták a jelenlévők. Akinek pedig ez még mindig nem lett volna elegendő, azoknak a szilvásváradi füstölt pisztrángkóstoló maradt, mely befejeztével "nyári szünetre" mentek a Séfek.

 

 

Asztalos István elnök köszöntötte a jelenlévő vendégeket, Orosz Tamás urat, aki a Nestlé Professional, ifj. Gödry Zoltán urat, aki a Helit Kft. képviseletében volt jelen, valamint üdvözölte a GasztroPremium képviselőit.  Egyben örömét fejezte ki, hogy újabb tizenkét fővel bővült a Séfklub.

 

A korai 14:00 órás kezdésű bizottsági ülést a hamarosan induló országos lefedettségű, nagyszabású projekt indokolta, melynek fő érintettjei a szakácsok lesznek. Ez a projekt a tegnapi napon, a Séfklub tagjai és a szponzorok közreműködésével elkészült, így a kivitelezés szakaszába lépett.

 

A rövid szünet után az elnök rátért az elmúlt egy hónap eseményeinek értékelésére, a megbeszélések eredményeinek ismertetésére, valamint a korábbi elnökség által okozott problémákra.

 

A tagság megegyezett abban is, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által 2011 óta megrendezett OKÉS Közétkeztetési szakácsversenyt és a másik versenyüket, a jövő évben milyen kritériumokkal rendezik meg. Mindenképpen presztízsértékű versenyeket kívánnak szervezni, aminek kulcsát a szakmaiságban és tudatosságra épülő jellegben látják.

 

Asztalos István ismertette, hogy az elmúlt egy hónapban milyen szerteágazóan és mennyi céggel, hatósággal, politikai szereplővel és társszervezettel vették fel a kapcsolatot, és tárgyaltak sikeresen.

 

Ezek után Horváth Zsolt, a KicsiZso reggeliző tulajdonosának prezentálásában ismerkedhettek a Bodrog Smoker-rel, a Bodrog Smoker Hibachi-val, és magával a BBQ fogalmával. Horváth Zsolt felkészülten és segítőkészen ismertette meg a séfeket, mind a BBQ világával, mind pedig a húsok vágásával, előkészítésével, fűszerezésével kapcsolatban. Maga a füstölést reggel fél hétkor kezdte, hogy a kíméletesen elkészült marhaoldalassal, szeggyel, kacsamellel, csirkecombbal és hasaaljával elbűvölje a

TÖBB, MINT 1400 ÉVNYI SZAKÁCSTUDÁSSAL BÍRÓ GRÉMIUMOT.

 

Sáfrány László a szilvásváradi pisztráng termékeket mutatta be a séfeknek. A szilvásváradi Sáfrány Bt. és a Szilvásváradi pisztrángtenyészet immáron 20 éve, családi vállalkozásban tenyészti a pisztrángot Szilvásváradon, a szalajka-völgyi Pisztrángos tavakban. A pisztrángtenyésztés mellett többféle halat is füstölnek. Legfőbb elvük, hogy a vásárlóik asztalára friss, adalékanyagoktól mentes, minőségi halspecialitások kerüljenek.

A 3348 Szilvásvárad, Park út 12. sz. alatt, halfüstöldénél található árusító helyiségükben minden hétköznap várják az érdeklődőket, frissen füstölt tengeri és édesvízi füstölt halkínálatukkal. Márciustól-november végéig nyitva lévő mozgóboltjukban kapható specialitásaikat lehetőség nyílik helyben is, eredeti, erdei környezetben megkóstolni a szalajka-völgyi pisztrángtelepen.

 

Sáfrány László elmondta, meglepődéssel, de örömmel tapasztalja, hogy a mai világban képes kinőni egy speciálisan szakmai klub, melynek méretétől teljesen ledöbbent, elmondta milyen fontos a teljes iparág részére, hogy van egy szakmai grémium, akikre számítani tudnak, éppen ezért a Séfklub is számíthat az együttműködésükre a jövőben. Az Egyesület működtetéséhez pedig sok sikert kíván.

 

Ezek után szünet következett, melyben lehetőség volt a RothBeer és a Horizont kézműves sörök megkóstolására.

A RothBeer főzde képviselőitől megtudtuk, hogy ugyan feljövőben van a sörfogyasztási kultúra Magyarországon, de még így is elenyészőnek számít a borfogyasztáshoz viszonyítva. Ezért keresik a kapcsolatot a fogyasztókkal, akiknek minél több információt igyekeznek megadni a sörfogyasztással kapcsolatban. De épp olyan fontos a fogyasztók visszajelzése, amit igyekeznek beépíteni termékfejlesztéseik során.

A RothBeer kóstoló során a következő söröket lehetett kóstolni:

  • Pyromania, 
  • Gingermeister, 
  • Távoli Galaxis, 
  • Red5 és
  • Houston.

 

A Horizont sörfőzde egy budapesti kisüzemi sörfőzde, a KRAFT mozgalom egyik alapítója. Szerintük a jó sör nem feltétlenül túlbonyolított, nem szükségképpen szokatlan hozzávalókból készült. Szerintük a jó sör kifinomult, letisztult, az összes érzékszervet egyformán intenzíven kényezteti.

UGYANIS A JÓ SÖR ALAPVETŐEN JÓ!

 

A kóstolt sörök listája:

  • American Pale Ale
  • Gentle Bastard IPA
  • Hidegkomlózott Lager
  • Saison Witbier
 

Végül a házigazdának számító Badacsonyi László mutatta be néhány szóban az Öreg Sváb éttermet. A rögtönzött pincelátogatás során megtudhattuk, hogy a korábban sörgyárnak készült ingatlant 1824-ben építették, azonban a sörgyártáshoz alkalmatlan nitrátos víz miatt azt beszüntették. (A 100 fő befogadásra képes pincét és a téli étterempincét mindenkinek látnia kell! Gyönyörű.) Majd beszélt a filozófiájukról, múltjukról, majd tételesen is bemutatta a helyiségeket.

Az ételeket Horváth Zsolt, a KicsiZso reggeliző tulajdonosának tulajdonosa/séfje készítette. A helyszínt az ürömi Öreg Sváb étterem és Badacsonyi László tulajdonos biztosította, nekik ezt ezúton is köszönjük.

 

 A mai workshop, ismét nagyon jó, szinte a kerti grillezés hangulatában telt, amit tovább fokozott, az új belépők száma.

 

A Chef workshop következő állomása szeptemberben lesz szeptember 03-án, délután 15:30-as kezdettel. Témáját tekintve pedig: „A kóser konyha titkai” Szepesi Iván prezentálásában. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni! 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!