Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.
A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.
Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát. (Ez utóbbi egyébként hungarikumnak számít- a szerk.)
„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta el lapunknak Asztalos István az egyesület elnöke.
A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:
- A Rónasági Vénusz!
- Álmos bárányka
- Bece-neve: pörkölt
- Belfegor
- Botond triós
- Disznóságok evolúciója “Huszárosan”
- Györök gyöngye
- Herbária Hungarikum Riserva
- Mangalicaszűz Árpád-házi módra
- Nyárikonyha Kiss gyöngye
- Sertéstál
- SiófoKi fordított Csülök.
A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik lesz Magyarország étele 2018-ban. A döntő 2018. május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK tankonyháján kerül megrendezésre.
A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.
Szakmai partnerek:
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Kft.;
- Biokultúra szövetség.
A verseny támogatói:
- Aviko;
- Gasztro Prémium Kft.
- Helit Kft;
- Mirbest
- Oldalas magazin