Befejeződött az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny első fordulójának zsűrizése, mely verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
2018-ban az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében megvalósuló versenyre jelentős túljelentkezés volt tapasztalható.
Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta:
„Ma Magyarországon a közétkeztetés keretei között naponta több, mint egymillió gyermek kap enni, ezért különösen fontos, hogy mi kerül az asztalukra. Célunk, hogy minél több természetes és minél kevesebb mesterséges alapanyagot használjanak fel a konyhákon. A menzák egészséges és változatos étrendje segít abban, hogy felnőtt korban is már az ilyen ételeket keressék és készítsék.”
A szervezők olyan, a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban is elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menüket vártak, melynek nyersanyagnormája belefért a nettó 350 Ft-os alapanyagra fordítható keretbe. Igaz, hogy biotermékek felhasználásával ez az összeg 20%-al növelhető volt.
A verseny alapvető célja az ételek modernizálása, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”.
Az egyesület elnöke, Asztalos István megjegyezte:
„Roppant módon örülünk, hogy a versenykiírás realizálásával, ami alatt főként a nyersanyagra fordítható összeg csökkentését értjük, sikerült elérnünk, hogy az eddig elérhetetlennek tűnő kis és közepes nagyságú közétkeztetőket meg tudtuk szólítani. Így a verseny ténylegesen verseny lehet, hiszen a nevezők mindegyikét külön-külön cég delegálja. Ezen felül külön öröm, hogy ténylegesen, a közétkeztetésben elterjeszthető receptúrák születtek.”
A beérkezett pályamunkákat egy hét tagú zsűri értékelte, a döntőbe jutott menüsorok a következők:
1 . csapat menüsora
- Citromkrém leves szaggatott palacsinta tésztával
- Zöldséges kölessel töltött csirkecomb céklatócsnival
- „Bereg kincsei” -Mézes szilvalekváros dióval töltött alma karamell öntettel
2 . csapat menüsora
- Joghurtos Eperkrémleves
- Töltött csirkecomb zöldségágyon hercegnő burgonyával
- Túrós kölesmálé sárgabaracklekvárral
3 . csapat menüsora
- Hideg zöldséges köles saláta feta sajttal
- Spárgával sült csirkecomb, sült burgonya püré ágyon ecetes lilakáposztával
- Vanília mousse eperrel
4 . csapat menüsora
- Tejszínes sajtgaluska leves
- Bőrébe töltött csirkecomb zöldborsó pürével, kétszínű rizzsel, marinált langyos zöldségspagettivel
- Túrós-barackos kölesmálé
5 . csapat menüsora
- Kelkáposzta krémleves, fűszeres burgonyagombóccal
- Csirkecomb rolád parajjal töltve, medvehagyma mártással, puliszka torta brindzával és kápia paprikával
- Házi rétes köles almás OKÉS
6 . csapat menüsora
- Csicseriborsó leves, sárgarépa chipsszel
- Sült paprikakrémmel, zöldhagymával töltött csirkecomb, kakukkfüves, csicsókás tepsisburgonya
- Almás kölesgolyó, erdeigyümölcs öntettel
7 . csapat menüsora
- Gyömbéres paszternákkrémleves, sajtos croutonnal
- Csirkecomb filé corn flakes bundában, steak burgonyával és csereszyne salsával
- Kölesfelfújt fahéjas szilvalekvár
8 . csapat menüsora
- Langyos spárga medvehagyma pestoval, füstölt sonkával és pirítóssal
- Fokhagymás parajjal göngyölt csirkecomb, zöldséges kölesgolyóval és hollandi mártással
- Túrógombóc erdei gyümölcsraguval
9 . csapat menüsora
- Köleses sárgaborsókrémleves szárított paradicsommal
- Ropogós sültcsirkecomb felső francia lecsó körettel
- Nyárköszöntő tejespite erdei gyümölcsös öntettel
10 . csapat menüsora
- Zöldség eszencia, brokkoli krémes derelyével
- Töltött csirkecomb, céklás korianderes köles pudinggal, lilahagyma, koktélparadicsom, morzsa, jus
- Fehércsokoládés mascarpone felfújt meggyraguval.
11 . csapat menüsora
- Kukoricakrémleves, parajszirom, Amarant
- Hajdinával töltött csirkecomb céklás üvegtésztával, zöldségekkel
- Kölespuding mangóöntettel
12 . csapat menüsora
- Kapros csicsókakrém leves, alma-chipsel
- Ropogós csirkecomb, bulgursaláta ágyon
- Gyümölcsös köleslepény eperdzsemmel
A verseny a döntővel folytatódik, melynek során eldől, hogy ki lesz 2018-ban az „Év közétkeztetője”. A június 16-ai döntőben, mely a Budapesti Gazdasági egyetemen kerül megrendezésre, tizenkét csapat vesz részt.
Bővebb információ a versenyről a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon érhető el.
Szakmai partnerek:
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Kft.;
- Biokultúra szövetség.
- Magyar Hajdina társaság
A verseny támogatói:
- Aviko;
- Gasztro Prémium Kft.
- Helit Kft;
- Mirbest
- Oldalas magazin