Ez bizony OKÉS volt – Közétkeztetési szakácsverseny immáron hetedik éve

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, az Élelmezésvezetők Országos szövetsége partnerségével 2018. június 16-án a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján rendezte meg „OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny elnevezésű, élőmunkás, melegkonyhai szakácsversenyét.

 

 

A verseny fővédnökei:

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, és

Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

 

A döntőben 12 két fős csapat mérte össze tudását, melynek legfőbb célja, hogy a közétkeztetésben dolgozók a versenyre való felkészülés során inspirálódjanak és szakmailag fejlődjenek. A szervezők reményei szerint a verseny során született receptúrák <szám szerint 12×3 fogás>, a közétkeztetésben fellelhető paletta színesítése mellett a fejlődés első állomása lehet.

 

A sajtótájékoztatón kiderült, a versennyel cél volt, hogy a hazai realitásokhoz igazodva, és az annak megfelelő összeg betartásával szülessenek új receptúrák. A versenyben a nyersanyagnorma nettó 350 Ft volt <Ez az az összeg, aminek a tányérra kell kerülnie – a szerk.> mivel a korábbi versenyek adta tapasztalat az volt, hogy az ennél magasabb alapanyagnorma sajnos <a realitásokat figyelembe véve> a közétkeztetésben nem kigazdálkodható, ugyanis a gyakorlatban jelenleg ennyiből, vagy még ennél is kevesebből gazdálkodnak a konyhákon.

 

A nyitóbeszédet a házigazda szerepében Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK dékánja tartotta, aki elmondta, hogy köszöni az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének, hogy az elmúlt hónapokban több sikeres rendezvényt hozott az Egyetemre. Hiszi, hogy a színes programokkal az egyetemi hallgatók is fejlődnek, és az intézménynek is fontos, hogy a szakmáról pontos képet mutassanak részükre. Az pedig külön öröm számára, hogy a fenntarthatóság kérdését is figyelembe vették.

 

Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal elnöke, az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny Fővédnöke.

 

Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, aki egyben a verseny Fővédnöke is volt, beszédében elmondta, örömmel tapasztalta, hogy szakmai civil szervezetek ilyen színvonalas rendezvényt tudtak prezentálni, ami egybeesik az általa vezetett hivatal munkájával, ugyanis a NÉBIH az elmúlt évek során számtalan kezdeményezésével, és az Étrend Egyesület együttműködésével is a közétkeztetés javulását segítette. Éppen ezért is fontos számukra, hogy minden olyan kezdeményezést segítsenek, mely a fejlődést, vagy a minőséget célozza meg. Így pedig a jövőben is kész a szervezőkkel való együttműködésre.

 

Kissné Kászon Gabriella a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turizmus, idegenforgalom és vendéglátó szakmai csoport elnöke

 

Kissné Kászon Gabriella a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turizmus, idegenforgalom és vendéglátó szakmai csoport elnöke elmondta, hogy Ő is negyven éve vendéglátós, így külön öröm számára, hogy itt lehet. Egyben méltatta a szervezést és megjegyezte, hogy a szervező egyesülettel a kamara a folytatásban is komolyan számol, ugyanis számtalan kapcsolódási ponton van mód az együttműködésre.

 

Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vidékfejlesztési alelnöke, egy másik programja miatt ugyan nem ért oda a megnyitóra, de eljuttatott egy üzenetet, melyben jelezte, hogy lélekben ott van. Sajnálta, hogy nem lehetett jelen, mert míg az előző versenyen vendéglátósként volt jelen, ezen a rendezvényen már, mint közétkeztető tudott volna megjelenni, ugyanis idő közben gyermekétkeztető lett és ennek bejelentését is ott kívánta megtenni.

 

Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Kft ügyvezetője és a Biokultúra szövetség alelnöke.

 

Ezt Dr. Roszík Péter köszöntője követte, aki a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetőjeként és a Biokultúra szövetség alelnökeként volt jelen. Beszédében felhívta a figyelmet egy, a leköszönő miniszter aláírásával ellátott stratégiai tervre, melyben a közétkeztetésben felhasznált alapanyagokban, 2020-ig a biotermékek arányát 30%-ban határozták meg, így pedig külön öröm számára, hogy az első apró lépés az „OKÉS” verseny kapcsán most megtörtént.

 

Lőrinczné Táborfi Julianna az Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnöke (balra) és Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK dékánja (jobbra)

 

Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnöke, Lőrinczné Táborfi Julianna köszöntötte a jelenlévőket, majd a színes és egészséges táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, ahhoz azonban pénz kell, így szeretné, hogy cél legyen a minimum norma meghatározása, tehát azoknak az alapanyagoknak a minimális összegének a megállapítása, ami valóban a tányérra kerül. Példának említett az olasz közétkeztetési mintát, de több külföldi példa is alátámasztja ezt.

 

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

 

A köszöntők sorát a szerveztő egyesület elnöke zárta, aki a sajtó képviselőnek elmondta:

„Célunk volt, hogy olyan receptúrák szülessenek, melyek megfelelnek a hazai valóságnak és valóban beépíthetők a mindennapokba. Azt látjuk, hogy erre a közétkeztetésben dolgozóknak szüksége van, ugyanis az élelmezésvezetők többsége már így is túlterhelt, így pedig nincs idejük, vagy erejük új, korszerű receptúrákon dolgozni. Ennek ellenére a kitartásukat és odaadásukat el kell ismerni. Ismerve a tényeket, hogy a kormányzatnak mennyire fontos ez az ágazat, például a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat is közel megháromszorozta (29-ről 79 milliárd forintra emelték – a szerk.), így a receptúrák átadása mellett egy javaslattal fogunk élni feléjük, melyben nem feltétlenül emelést fogunk szorgalmazni <bár annak is örülnénk>, hanem azt, hogy az kerüljön meghatározásra, hogy mi az az összeg, aminek valóban és kötelezően a tányérra kell, hogy kerüljön. Az általunk javasolt minimum, a nettó 350.- Ft lesz, ugyanis a mai verseny is bizonyíték arra, hogy ebből már előrelépést és minőségjavulást érhetünk el. A <kórházi minimum norma mintájára, a> minimális összeg meghatározásával pedig szeretnénk elérni, hogy a szociális- és gyermekétkeztetésben is szabályozva legyen a minimum összeg. Véleményünk szerint ez ugrásszerűen javítaná a közétkeztetést, és ennél kevesebből már tényleg nem lehet megfelelő minőséget megcélozni. Hisszük, hogy ez hatalmas előrelépés és óriási segítség lenne az iparágnak, ezen felül pedig a jövő generáció egészségügyi kilátása is bizonyára javulna!” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

 

Beszédét óriási taps zárta.

 

A képen az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny gyermek-, és szakmai zsűrije.

 

Végül a díjkiosztó következett, melynek során elsőként a segítők munkáját köszönték meg, majd minden versenyző egy emlékérmet és egy plakettet kapott.

 

A különdíjak átadása következett:

 • Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíját a Hódmezővásárhelyi Diákétkeztető csapata Rózsa Andrea és Varga Ádám kapta.
 • A Biokontroll Hungária Kft. különdíját a Debreceni reménysugár Gyermekotthon csapata, Berecki Enikő Ibolya és Szabó Tünde kapta.
 • A Biokultúra szövetség különdíját a váci Földváry Konyha nevű csapat, Balogh Barbara Zsuzsanna és Farkas Anikó Mercedes kapta.
 • Az AVIKO Food Service különdíját, a Kurityáni községi konyha csapat Dinea Ivett Szabina és Kun Viktor kapta.
 • Az Oldalas magazin különdíját a SZGYF Menza Csoport – ÉKM Régió csapata György Elekné és Bányai István kapta.

 

Talán a legőszintébb zsűri díjra is esélyesen, a Junior díjat négy fős gyermekzsűri ítélte oda, akik őszinteségükkel és odaadó zsűrizésükkel kivívták a jelenlévők elismerését. A gyermekzsűri Junior díját a Debreceni reménysugár Gyermekotthon csapata, Berecki Enikő Ibolya és Szabó Tünde kapta.

 

A versenyen a sajtó képviselői is szavazhattak, mely alapján a „Sajtó különdíjat” a Friedmann fantázianevű csapat lett.

 

A sajtó különdíjat a Friedmann csapata nyerte. A díjat átadta Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke és a verseny fővédnöke.

 

Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny dobogósai a következők lettek:

 • Harmadik helyen végzett a keszthelyi Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József, akik Gumi-Sztárcsirkék néven neveztek a versenybe.

 

 • Második a lábatlani Hullám vendéglő csapata, Szűcsné Kovács Katalin és Bíró Beáta lett.

 

A 2018. május 26-ai döntő legnagyobb elismerése az „Év közétkeztetője” cím volt. A győztes a budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő lett. Az általuk megalkotott menüsor pedig a következő volt:

 • Kelkáposzta krémleves, fűszeres burgonyagombóccal
 • Csirkecomb rolád parajjal töltve, medvehagyma mártással, puliszka torta brindzával és kápia paprikával
 • Házi rétes köles almás OKÉS

 

Képünkön a győztes csapat étele, melynek 350.- Ft összegből kellett kijönnie, és kötelezően tartalmaznia kellett kölest és csirkecombot. A versenyben sok más egyéb mellett a beltartalom és az íz volt a legfőbb zsűrizési szempont.

 

A szervezők bejelentették, jövőre is meg fogják rendezni az „OKÉS” névre keresztelt Közétkeztetési szakácsversenyüket, melyre újra várják majd azon közétkeztetők jelentkezését, akik megmérettetnék magukat.

 

Még több fénykép>>>

 

 

A beérkezett pályamunkákat egy hét tagú zsűri, plusz egy gyermekzsűri értékelte:

 

 

Szakmai Zsűri:

 • Ortó Gyula a szakmai zsűri elnöke (Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács)
 • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke.
 • Nemeskövi Dénes, Háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
 • Hidvégi Hedvig A Budapesti Gazdasági Egyetem delegáltja, Szakoktató, Főiskolai tanársegéd, Oktatás támogatási koordinátor, Élelmiszermérnök
 • Tégel Imre Mesterszakács, a Hotel Benczúr séfje
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

 

Gyerek zsűri:

 • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
 • Kenesei Lotti (9 éves)

 

 

Szponzorok voltak:

 1. Aviko BV – Pannon Frost Kft.
 2. Gasztro Pérmium Kft
 3. Helit Kft.
 4. Mirbesz csoport
 5. Oldalas magazin

 

Szakmai partnerek voltak: 

 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Biokultúra Szövetség
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK
 • Élelmezésvezetők Országos szövetsége