Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, az Élelmezésvezetők Országos szövetsége partnerségével 2018. június 16-án a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján rendezte meg „OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny elnevezésű, élőmunkás, melegkonyhai szakácsversenyét.
A verseny fővédnökei:
Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, és
Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.
A döntőben 12 két fős csapat mérte össze tudását, melynek legfőbb célja, hogy a közétkeztetésben dolgozók a versenyre való felkészülés során inspirálódjanak és szakmailag fejlődjenek. A szervezők reményei szerint a verseny során született receptúrák <szám szerint 12×3 fogás>, a közétkeztetésben fellelhető paletta színesítése mellett a fejlődés első állomása lehet.
A sajtótájékoztatón kiderült, a versennyel cél volt, hogy a hazai realitásokhoz igazodva, és az annak megfelelő összeg betartásával szülessenek új receptúrák. A versenyben a nyersanyagnorma nettó 350 Ft volt <Ez az az összeg, aminek a tányérra kell kerülnie – a szerk.> mivel a korábbi versenyek adta tapasztalat az volt, hogy az ennél magasabb alapanyagnorma sajnos <a realitásokat figyelembe véve> a közétkeztetésben nem kigazdálkodható, ugyanis a gyakorlatban jelenleg ennyiből, vagy még ennél is kevesebből gazdálkodnak a konyhákon.
A nyitóbeszédet a házigazda szerepében Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK dékánja tartotta, aki elmondta, hogy köszöni az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének, hogy az elmúlt hónapokban több sikeres rendezvényt hozott az Egyetemre. Hiszi, hogy a színes programokkal az egyetemi hallgatók is fejlődnek, és az intézménynek is fontos, hogy a szakmáról pontos képet mutassanak részükre. Az pedig külön öröm számára, hogy a fenntarthatóság kérdését is figyelembe vették.

Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, aki egyben a verseny Fővédnöke is volt, beszédében elmondta, örömmel tapasztalta, hogy szakmai civil szervezetek ilyen színvonalas rendezvényt tudtak prezentálni, ami egybeesik az általa vezetett hivatal munkájával, ugyanis a NÉBIH az elmúlt évek során számtalan kezdeményezésével, és az Étrend Egyesület együttműködésével is a közétkeztetés javulását segítette. Éppen ezért is fontos számukra, hogy minden olyan kezdeményezést segítsenek, mely a fejlődést, vagy a minőséget célozza meg. Így pedig a jövőben is kész a szervezőkkel való együttműködésre.

Kissné Kászon Gabriella a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Turizmus, idegenforgalom és vendéglátó szakmai csoport elnöke elmondta, hogy Ő is negyven éve vendéglátós, így külön öröm számára, hogy itt lehet. Egyben méltatta a szervezést és megjegyezte, hogy a szervező egyesülettel a kamara a folytatásban is komolyan számol, ugyanis számtalan kapcsolódási ponton van mód az együttműködésre.
Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vidékfejlesztési alelnöke, egy másik programja miatt ugyan nem ért oda a megnyitóra, de eljuttatott egy üzenetet, melyben jelezte, hogy lélekben ott van. Sajnálta, hogy nem lehetett jelen, mert míg az előző versenyen vendéglátósként volt jelen, ezen a rendezvényen már, mint közétkeztető tudott volna megjelenni, ugyanis idő közben gyermekétkeztető lett és ennek bejelentését is ott kívánta megtenni.

Ezt Dr. Roszík Péter köszöntője követte, aki a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetőjeként és a Biokultúra szövetség alelnökeként volt jelen. Beszédében felhívta a figyelmet egy, a leköszönő miniszter aláírásával ellátott stratégiai tervre, melyben a közétkeztetésben felhasznált alapanyagokban, 2020-ig a biotermékek arányát 30%-ban határozták meg, így pedig külön öröm számára, hogy az első apró lépés az „OKÉS” verseny kapcsán most megtörtént.

Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnöke, Lőrinczné Táborfi Julianna köszöntötte a jelenlévőket, majd a színes és egészséges táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, ahhoz azonban pénz kell, így szeretné, hogy cél legyen a minimum norma meghatározása, tehát azoknak az alapanyagoknak a minimális összegének a megállapítása, ami valóban a tányérra kerül. Példának említett az olasz közétkeztetési mintát, de több külföldi példa is alátámasztja ezt.

A köszöntők sorát a szerveztő egyesület elnöke zárta, aki a sajtó képviselőnek elmondta:
„Célunk volt, hogy olyan receptúrák szülessenek, melyek megfelelnek a hazai valóságnak és valóban beépíthetők a mindennapokba. Azt látjuk, hogy erre a közétkeztetésben dolgozóknak szüksége van, ugyanis az élelmezésvezetők többsége már így is túlterhelt, így pedig nincs idejük, vagy erejük új, korszerű receptúrákon dolgozni. Ennek ellenére a kitartásukat és odaadásukat el kell ismerni. Ismerve a tényeket, hogy a kormányzatnak mennyire fontos ez az ágazat, például a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat is közel megháromszorozta (29-ről 79 milliárd forintra emelték – a szerk.), így a receptúrák átadása mellett egy javaslattal fogunk élni feléjük, melyben nem feltétlenül emelést fogunk szorgalmazni <bár annak is örülnénk>, hanem azt, hogy az kerüljön meghatározásra, hogy mi az az összeg, aminek valóban és kötelezően a tányérra kell, hogy kerüljön. Az általunk javasolt minimum, a nettó 350.- Ft lesz, ugyanis a mai verseny is bizonyíték arra, hogy ebből már előrelépést és minőségjavulást érhetünk el. A <kórházi minimum norma mintájára, a> minimális összeg meghatározásával pedig szeretnénk elérni, hogy a szociális- és gyermekétkeztetésben is szabályozva legyen a minimum összeg. Véleményünk szerint ez ugrásszerűen javítaná a közétkeztetést, és ennél kevesebből már tényleg nem lehet megfelelő minőséget megcélozni. Hisszük, hogy ez hatalmas előrelépés és óriási segítség lenne az iparágnak, ezen felül pedig a jövő generáció egészségügyi kilátása is bizonyára javulna!” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Beszédét óriási taps zárta.

Végül a díjkiosztó következett, melynek során elsőként a segítők munkáját köszönték meg, majd minden versenyző egy emlékérmet és egy plakettet kapott.
A különdíjak átadása következett:
- Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíját a Hódmezővásárhelyi Diákétkeztető csapata Rózsa Andrea és Varga Ádám kapta.
- A Biokontroll Hungária Kft. különdíját a Debreceni reménysugár Gyermekotthon csapata, Berecki Enikő Ibolya és Szabó Tünde kapta.
- A Biokultúra szövetség különdíját a váci Földváry Konyha nevű csapat, Balogh Barbara Zsuzsanna és Farkas Anikó Mercedes kapta.
- Az AVIKO Food Service különdíját, a Kurityáni községi konyha csapat Dinea Ivett Szabina és Kun Viktor kapta.
- Az Oldalas magazin különdíját a SZGYF Menza Csoport – ÉKM Régió csapata György Elekné és Bányai István kapta.
Talán a legőszintébb zsűri díjra is esélyesen, a Junior díjat négy fős gyermekzsűri ítélte oda, akik őszinteségükkel és odaadó zsűrizésükkel kivívták a jelenlévők elismerését. A gyermekzsűri Junior díját a Debreceni reménysugár Gyermekotthon csapata, Berecki Enikő Ibolya és Szabó Tünde kapta.
A versenyen a sajtó képviselői is szavazhattak, mely alapján a „Sajtó különdíjat” a Friedmann fantázianevű csapat lett.

Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny dobogósai a következők lettek:
- Harmadik helyen végzett a keszthelyi Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József, akik Gumi-Sztárcsirkék néven neveztek a versenybe.
- Második a lábatlani Hullám vendéglő csapata, Szűcsné Kovács Katalin és Bíró Beáta lett.
A 2018. május 26-ai döntő legnagyobb elismerése az „Év közétkeztetője” cím volt. A győztes a budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő lett. Az általuk megalkotott menüsor pedig a következő volt:
- Kelkáposzta krémleves, fűszeres burgonyagombóccal
- Csirkecomb rolád parajjal töltve, medvehagyma mártással, puliszka torta brindzával és kápia paprikával
- Házi rétes köles almás OKÉS

A szervezők bejelentették, jövőre is meg fogják rendezni az „OKÉS” névre keresztelt Közétkeztetési szakácsversenyüket, melyre újra várják majd azon közétkeztetők jelentkezését, akik megmérettetnék magukat.
Még több fénykép>>>
A beérkezett pályamunkákat egy hét tagú zsűri, plusz egy gyermekzsűri értékelte:
Szakmai Zsűri:
- Ortó Gyula a szakmai zsűri elnöke (Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács)
- Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
- Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke.
- Nemeskövi Dénes, Háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
- Hidvégi Hedvig A Budapesti Gazdasági Egyetem delegáltja, Szakoktató, Főiskolai tanársegéd, Oktatás támogatási koordinátor, Élelmiszermérnök
- Tégel Imre Mesterszakács, a Hotel Benczúr séfje
- Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
Gyerek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
- Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
- Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
- Kenesei Lotti (9 éves)
Szponzorok voltak:
- Aviko BV – Pannon Frost Kft.
- Gasztro Pérmium Kft
- Helit Kft.
- Mirbesz csoport
- Oldalas magazin
Szakmai partnerek voltak:
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület
- Biokultúra Szövetség
- Biokontroll Hungária Kft.
- Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK
- Élelmezésvezetők Országos szövetsége