Éhező szakácsok tüntettek és juttatták el petíciójukat a Parlament alelnökének. – Akár írhatnám ezt is, de akkor én sem lennék különb, mint azok, akik minden jóból csak a rosszat emelik ki. Így inkább leírom, hogy mi is volt valójában ez a történelmi esemény.
Május 26-án került megrendezésre a Magyarország étele 2018. szakácsverseny a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol is eldőlt, hogy melyik étel nyerte el ezt a rangos címet. Ez nem más, mint Nótár László, az ajkai Mangó étterem séfjének, és segítőjének Hosszú Ivett Kamillának Belfegor névre keresztelt étele.

A szervezők, már a versenyt követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy június 27-én egy nagy szabású akcióval kívánják a receptúrát eljuttatni a méltó helyére. Nos, ez az időpont is eljött, de nézzük az előzményeket.
Az egész úgy kezdődött, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének taggyűlésén Józsa Miklós javaslatot fogalmazott meg, mégpedig a szakácsok érdekében megrendezett szakácsfelvonulásra irányította a figyelmet. Ezt Nemeskövi Dénes azzal egészítette ki, hogy nagyjából olyan húsz éve volt már ilyen a belvárosban, de azon körülbelül harmincan vehettek részt.
A javaslaton az egyesület vezetése egy percig nem gondolkodott, elkezdte hát megszervezni. Összekötve a kellemest a hasznossal, a felvonulással kettős céljuk volt.
Június 27-étől nyílt meg ugyanis az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, míg a csatlakozott egységek is ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. Ettől a naptól minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egyben egy nyereményjáték is egyben.
Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.
Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó hétszáz forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, a csatlakozásról bővebben itt informálódhatnak: https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek/

A másik nagy cél, mégpedig ami miatt a felvonulás mellett döntöttek, az volt, hogy megmutathassák, vannak még itthon is megfelelő szakácsok, akik még mindig nem kapnak kellő figyelmet, elismerést, amiből mentálisan feltöltődhetnének. Ők a mindennapjaikat a vendégektől és a külvilágtól elzárt konyhákon töltik, és fokozódó nyomás alatt, egyre nehezebb körülmények mellett dolgoznak. A felvonulás sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a technikai munkakörülmények ugyan javulnak, azonban az emberhiány miatt a leterheltség egyre csak fokozódik, amit sokszor még a megfelelő bérezés sem képes kompenzálni, ez pedig megoldásért kiált.

A felvonulással a mentális erőnlét javítása érdekében a szervezők, most biztosan léptek egyet, hiszen nyugodtan kijelenthető, hogy amerre a menet haladt megállta forgalom és fényképek, videók ezrei készültek, csillogást varázsolva a részt vevő szakácsok szemébe. A turisták bizonyára elviszik majd a képi anyagokat arról, hogy mennyi kiválóság tevékenykedik nap, mint nap a hazai konyhákon.
Örömünnep volt ez, mégpedig a szakácsok ünnepe!
De térjünk vissza egy kicsit a Magyarország étele projekthez, mellyel kapcsolatban Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke elmondta, hogy:
„Büszke vagyok arra, hogy az első gondolattól eljutottunk a mai napig, mégpedig, hogy a verseny győztesét több, mint száz szakáccsal, zeneszó mellett kísértük el és adtuk át a kidolgozott receptúrát a Magyar Országgyűlés Alelnökének, Jakab Istvánnak. Ezt a menetet minden évben meg fogjuk ismételni. Arról nem is beszélve, hogy hatvan év után végre új magyar ételeket álmodunk meg. Számomra a legnagyobb öröm, hogy ezzel a magyar konyha naprakészségét javítva, azt fejlesztve minden évben lépünk egyet előre. Nem hiszek abban, hogy mindig csak másolnunk kellene, hiszen akkor elárulva önmagunkat, már csak másodikak lehetünk.”

Dr. Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke megjegyezte, hogy:
“mennyire fontos az, hogy a hazai hungarikumokra és bio termékekre támaszkodva új ételek szülessenek. Olyanok, melyek a hagyományok tisztelete mellett, az új irányzatokat is figyelembe véve maradandó értéket képviselnek.”
Az új magyar étel receptúráját megköszönte, és arra is ígéretet tett, hogy a receptúrát az “Ország házában” megőrzik.

A meneten száznál is több szakács vett részt, jöttek Hódmezővásárhelytől, Miskolcon át, Siófokig mindenhonnan. A felvonulás hangulatáról és persze a látvány fokozásáról, a 16 fős Budaörsi Fúvószenei Egylet gondoskodott, akik nagyban hozzájárultak a felvonulás sikeréhez. A rendezvényt a Himnusz közös eléneklése zárta.
Érdekesség még, hogy a felvonulást a szervezők sehol nem hirdették, az kizárólag szájról-szájra terjedt. Aki esetleg most lemaradt és a felvonuláson nem vett részt, ne bánkódjon, jövőre ugyanígy megrendezik majd az időközben „Séfparádé” névre keresztelt felvonulást. Talán akkor már meg is hirdetik majd…
A felvonulás képei IDE KATTINTVA elérhetők>>>
Fotó: Csárdás Ferenc