A magyar turisztika és séfek ünnepe lett mára valóság – Séfparádé 2018.

Éhező szakácsok tüntettek és juttatták el petíciójukat a Parlament alelnökének. – Akár írhatnám ezt is, de akkor én sem lennék különb, mint azok, akik minden jóból csak a rosszat emelik ki. Így inkább leírom, hogy mi is volt valójában ez a történelmi esemény.

 

Május 26-án került megrendezésre a Magyarország étele 2018. szakácsverseny a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol is eldőlt, hogy melyik étel nyerte el ezt a rangos címet. Ez nem más, mint Nótár László, az ajkai Mangó étterem séfjének, és segítőjének Hosszú Ivett Kamillának Belfegor névre keresztelt étele.

 

A győztes csapat tagjai: Nótár László és Hosszú Ivett Kamilla. A győztes a cím elnyerésével a jogot is megszerezte, hogy a szakács felvonulás élén menjen.

 

A szervezők, már a versenyt követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy június 27-én egy nagy szabású akcióval kívánják a receptúrát eljuttatni a méltó helyére. Nos, ez az időpont is eljött, de nézzük az előzményeket.

 

 

Az egész úgy kezdődött, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének taggyűlésén Józsa Miklós javaslatot fogalmazott meg, mégpedig a szakácsok érdekében megrendezett szakácsfelvonulásra irányította a figyelmet. Ezt Nemeskövi Dénes azzal egészítette ki, hogy nagyjából olyan húsz éve volt már ilyen a belvárosban, de azon körülbelül harmincan vehettek részt.

A javaslaton az egyesület vezetése egy percig nem gondolkodott, elkezdte hát megszervezni. Összekötve a kellemest a hasznossal, a felvonulással kettős céljuk volt.

 

 

Június 27-étől nyílt meg ugyanis az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, míg a csatlakozott egységek is ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. Ettől a naptól minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egyben egy nyereményjáték is egyben.

Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.

Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó hétszáz forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, a csatlakozásról bővebben itt informálódhatnak: https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek/

 

A gyülekező és eligazítás pillanatai.

 

A másik nagy cél, mégpedig ami miatt a felvonulás mellett döntöttek, az volt, hogy megmutathassák, vannak még itthon is megfelelő szakácsok, akik még mindig nem kapnak kellő figyelmet, elismerést, amiből mentálisan feltöltődhetnének. Ők a mindennapjaikat a vendégektől és a külvilágtól elzárt konyhákon töltik, és fokozódó nyomás alatt, egyre nehezebb körülmények mellett dolgoznak. A felvonulás sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a technikai munkakörülmények ugyan javulnak, azonban az emberhiány miatt a leterheltség egyre csak fokozódik, amit sokszor még a megfelelő bérezés sem képes kompenzálni, ez pedig megoldásért kiált.

 

A turisztikailag frekventált Váci utca a szakácsok ruhájától fehérré változott, nem lehetett látni a menet végét!

 

A felvonulással a mentális erőnlét javítása érdekében a szervezők, most biztosan léptek egyet, hiszen nyugodtan kijelenthető, hogy amerre a menet haladt megállta forgalom és fényképek, videók ezrei készültek, csillogást varázsolva a részt vevő szakácsok szemébe. A turisták bizonyára elviszik majd a képi anyagokat arról, hogy mennyi kiválóság tevékenykedik nap, mint nap a hazai konyhákon.

Örömünnep volt ez, mégpedig a szakácsok ünnepe!

 

De térjünk vissza egy kicsit a Magyarország étele projekthez, mellyel kapcsolatban Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke elmondta, hogy:

„Büszke vagyok arra, hogy az első gondolattól eljutottunk a mai napig, mégpedig, hogy a verseny győztesét több, mint száz szakáccsal, zeneszó mellett kísértük el és adtuk át a kidolgozott receptúrát a Magyar Országgyűlés Alelnökének, Jakab Istvánnak. Ezt a menetet minden évben meg fogjuk ismételni. Arról nem is beszélve, hogy hatvan év után végre új magyar ételeket álmodunk meg. Számomra a legnagyobb öröm, hogy ezzel a magyar konyha naprakészségét javítva, azt fejlesztve minden évben lépünk egyet előre. Nem hiszek abban, hogy mindig csak másolnunk kellene, hiszen akkor elárulva önmagunkat, már csak másodikak lehetünk.”

 

Asztalos István (j) és Nótár László (k) átadja a Magyar Országgyűlés alelnökének, Jakab Istvánnak (b) a Magyarország étele 2018. címet elnyert étel receptjét.

 

Dr. Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke megjegyezte, hogy:

“mennyire fontos az, hogy a hazai hungarikumokra és bio termékekre támaszkodva új ételek szülessenek. Olyanok, melyek a hagyományok tisztelete mellett, az új irányzatokat is figyelembe véve maradandó értéket képviselnek.”

Az új magyar étel receptúráját megköszönte, és arra is ígéretet tett, hogy a receptúrát az “Ország házában” megőrzik.

 

A Parlament oroszlánjai őrzik a séfeket!

 

A meneten száznál is több szakács vett részt, jöttek Hódmezővásárhelytől, Miskolcon át, Siófokig mindenhonnan. A felvonulás hangulatáról és persze a látvány fokozásáról, a 16 fős Budaörsi Fúvószenei Egylet gondoskodott, akik nagyban hozzájárultak a felvonulás sikeréhez. A rendezvényt a Himnusz közös eléneklése zárta.

 

Érdekesség még, hogy a felvonulást a szervezők sehol nem hirdették, az kizárólag szájról-szájra terjedt. Aki esetleg most lemaradt és a felvonuláson nem vett részt, ne bánkódjon, jövőre ugyanígy megrendezik majd az időközben „Séfparádé” névre keresztelt felvonulást. Talán akkor már meg is hirdetik majd…

 

A felvonulás képei IDE KATTINTVA elérhetők>>>

 

Fotó: Csárdás Ferenc