Nem hivatalos világrekord: Magyarország étele 2018. Zánkán

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

2018. augusztus 28-án Zánkán, az Erzsébet táborok zárásaként nem hivatalos világrekord született, ugyanis melegkonyhai szakácsversenyben győztes ételt talán még soha nem tálaltak fel 1800 adagban. Kelet Európa talán egyik legnagyobb konyháján, a zánkai Erzsébet-táborban kedden az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete segítségével készítették el és szolgálták fel Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

 

„Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba, a programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít. Az Erzsébet-táborok népszerűsége egyre növekszik, tavaly már több mint százezren vettek részt a különféle programokon” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán, melyet Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökével tartott.

 

Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan ételt találnak ki, melyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek.

 

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára Magyarország 2018-as ételét szolgálták fel, a közétkeztetésre szabva. A makói hagymás velővel töltött, paprika mártásos, hajdina ropogóssal tálalt szűzlabdában a velőt csirkehúsra cserélték – tette hozzá. Valamint megjegyezte, hogy a gyermekek ízlésvilágának kialakítását már ilyen korban el kell kezdeni, hogy ne megijedjenek az új ízektől, textúráktól, hanem fogadják azokat el és bátran próbálgassák a kóstolás művészetét. Az elnök elmondta, hogy a jövő éttermi vendégei ezekből a gyermekekből kerülnek ki, ezért kiemelkedően fontos az ízlésüket fejlesztése.

 

A Séfklub tagjai

 

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára elmondta: az ottalvós táborokban élők naponta ötször kapnak étkezést, és ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra.

Közölte, a Balaton-parti táborokban idén nyáron közel 22,5 tonnányi friss húsból, 30 tonna gyümölcsből és 11 tonna zöldségből készült ételt fogyasztottak a táborozók, ugyanakkor a speciális étkezési igényekre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek. A zánkai táborban rendezték meg a családi Erzsébet-táborokat is; ezeken tíz alkalommal összesen ezer család, közel ötezren vehetnek részt idén.

A táborozási programban az ország ötszáz településén közel hatvanezer gyermeknek szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében, Erdélyben az ivói Erzsébet-táborban pedig több mint 1500 Magyarországon élő gyermek vakációzhat. Ezen felül további ezer speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.

Az ebéd során Rétvári Bence és Hornyák Tibor tálalta fel az első adagokat a gyermekek részére, melyhez a védőfelszerelést az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete biztosította részükre.

 

A közös sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a jövő évi szakácsversenyek (Magyarország étele 2019. és Okés Országos Közétkeztetési szakácsverseny) fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, az idei évhez hasonlóan felvállalta.

 

 

 

(MTI nyomán átdolgozva)