Tengerentúli alapanyagok a Séfklub gyűlésén

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének őszi ülésszakának első gyűlésére a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolájában került sor.

A taggyűlést megelőzően a Séfklub tagjai (12 fő) tesztet írtak, mely PILOT projektként lett kivitelezve, ugyanis arra a jövőben lényegesen többször fog sor kerülni. Ennek oka, hogy az iparágat érintő jogalkotásban, döntéshozatalban és állami intézményekben esetlegesen felmerülő kérdéseket valódi, a gyakorlatban is aktív Séfek válaszolják meg, fokozva ezzel a szakmai realitásokat. Ezzel pedig az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egy új, gyorsreagálású formát, egyben szolgáltatást vezet be, mely szellemi tőkét együttműködési megállapodások alapján mindenki igénybe is veheti majd a jövőben.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének szeptember havi workshopján az Amarin Corporation Kft. termékei mutatkoztak be.

A Kft. részéről Bődy László elmondta, hogy cégük célja a fejlett amerikai sütőipari és gasztronómiai technológiák hazai megismertetése és terjesztése, az USA több élelmiszeripari cégének közép-európai képviselete. Missziójuk az amerikai élelmiszeripari high-tech eredmények technológiai transzfere, gasztronómiai trendek adaptálása, egyben USA technológiák adaptálása magyar innovatív termelőknek.

Az Amarin Kft. közvetlenül az Egyesült Államokból importál autentikus amerikai termékeket a gasztronómia és a sütőipar részére.  Az amerikai technológiai fejlesztések gazdaságosságot, termelékenységet és egyedi minőséget biztosítanak, melyet a hazai partnereik sokasága is igazol.

Bődy László elmondta, hogy partnereik minőséget, megbízhatóságot képviselnek a top gasztronómiában, sütőiparban, élelmiszeriparban, akik az állandóság, valamint a kiszámíthatóság miatt választották őket. Ilyen cégek a teljesség igénye nélkül: Leroy, Séf Asztala, Gerbaud, Zing, Kiosk, Gastland.

Bemutatta a cégük egyik fő termékét a zsiradékok 3. generációjának nevezett, a felhasználási területre optimalizált tulajdonságokkal bíró

– 40-50-90 órás fritőzolajokat,

– grillező olajat, magas hőtűrőképességgel,

– vajhelyettesítő zsiradékot, valamint a

– vajspray.

Ezeken kívül magas minőségű amerikai szószok, öntetek és egyszerű felhasználású desszert alapanyagok (pancake, gofri, cheesecake, brownie, muffin, stb.) kerültek bemutatásra.

A gyűlés kóstolóval, majd a szünet után a szakmai résszel folytatódott.

Asztalos István köszöntötte a nyári szünetük után a tagokat, valamint elmondta, hogy a nyári uborkaszezonban a Séfklub nem aludt. Megmutatta a tagoknak a Katolikus Karitászt támogató jótékonysági főzésük során a gyerekektől kapott üzenetet, melyben a gyermekek megköszönték a munkát.

Kitért egy olyan szakmai alapú munkára, amit a tagok a nyáron felkérésre elvégeztek és aminek gyümölcse <amennyiben a jogalkotás is elfogadja> hamarosan mindenki számára érzékelhető lesz. Wágner Péter ezt a munkát az elmúlt 14 év legnagyobb volumenű és jelentőségű átalakításának nevezte.

Elmondta továbbá, hogy két előadásra is felkérést kaptak, nevezetesen Sátoraljaújhelyre és Vácra, ahol a közétkeztetők részére tartottak előadásokat.

Valamint a zánkai Erzsébet táborban való 1800 agagos főzés tapasztalatairól és a visszajelzésekről, az azt követő sajtótájékoztatóról és az egész jelentőségéről is beszélt. Fontosnak nevezte, hogy végre a gyerekek ízlésvilágát is formáló szakmai rendezvény valósulhatott meg a zánkai tábort üzemeltető alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös szervezésben.

Elmondta, hogy örömmel látja a sok kommentet <sokszor még ismert emberektől is>, melyeket <tudva, hogy kik a sértettek> valójában a munka visszajelzésének tekint. A tagság egy véleményen volt vele és abszolút támogatásáról biztosította.

Megállapodtak, hogy hamarosan meghirdetik a OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny (www.etrendegyesulet.hu/okes), valamint a Magyarország étele 2019. (www.magyarorszagetele.hu) szakácsversenyt is, valamint több olyan programot is melyek egyelőre nem publikusak.

Elmondta, hogy az Egyesület a nyár folyamán nagyon sok felkéréssel, lehetőséggel gazdagodott, amihez elengedhetetlen az egyre szélesedő tagság, így továbbra is a mozgósításra kérte a kollégákat.

Az egyesületi ügyek közt <a teljesség igénye nélkül> említésre került még az ősztől bevezetendő új egyesületi struktúra, valamint a belső szabályzat további szigorítása, melyre a tisztább, átláthatóbb, kiszámíthatóbb jövő miatt van szükség. Ezen felül Moldován Viktorral történt egyeztetését is felvázolta a tagoknak, akik ezt nyitottsággal fogadták, így a program megvalósulásának elvi akadálya így nem létezik.

Az elnök véleménye szerint az elmúlt hónapok sikere pedig hatalmas löketet fog adni az egyesület életében, hiszen egyértelműen látható, hogy a szakmai munkát a kormányzat szereplői is fel-, és elismerték. Ennek gyümölcse azonban csak a későbbiekben lesz látható.

A Chefklub workshop, a szokásos időben egy hónap múlva, október első hétfőjén, 1-én folytatódik majd melyre szeretettel várják tagokat.

A csatlakozás menetéről ezen a linken informálódhatsz: https://etrendegyesulet.hu/csatlakozas/

Még több fotó>>>