Séfklub: Határ a csillagos ég!

 

2018 november 5-én a budaörsi Friedmann házban volt a Chef workshop megtartva, melyen a Bonduelle termékeit ismerhették meg a jelenlévők, valamint ezekkel a termékekkel készült ételeket kóstolhattak a séfek.

 

A gyűlés rövid köszöntővel kezdődött, majd a Bonduelle vállalatcsoportot Bartók Gabriella a Foodservice Business Development Manager-e mutatta be. Megtudtuk, hogy a Bonduelle cég több mint 150 éves múltra tekinthet vissza, 1.559,6 millió EUROs forgalmat bonyolít, 10.000 munkatársat foglalkoztat, 18 országban, 42 gyára van, 100.000 hektáron gazdálkodva, 4.600 termelővel dolgoztat, és a Bonduelle termékeket 80 ország forgalmazza.

 

Valamint megtudtuk azt is, hogy cégük egyedülálló szakmai tudása lehetővé teszi, hogy az igen széles és változatos kínálatban elérhető termékek megőrizzék természetes jellegüket, eredeti ízüket és tápértéküket. A Bonduelle konzervek között megtalálhatóak a hagyományos zöldségek, a különböző keverékek, illetve az egyéb – vendéglátóiparban gyakran használatos – különlegességek. A mélyhűtött zöldségek terén a Bonduelle kivételes tapasztalatokkal rendelkezik: az újító technológiák révén egyre több változatosan elkészített zöldséget kínál a vendéglátóipar és a közétkeztetés számára.

 

 

Az is elhangzott, hogy a zöldségek fogyasztása minden nap ajánlott, valamint, hogy elkészíthetőségüknek ma már csak a képzelet szab határt. A zöldségek nemcsak nyersen, hanem párolva, főzve is jótékony hatással vannak az egészségünkre. Igaz ugyan, hogy a nyers zöldségben több vitamin van, mint az elkészített zöldségekben, de léteznek olyan vitaminok ill. provitaminok, melyekre a hőkezelés jó hatással van, mivel elősegíti a vitamin felhasználhatóságát a szervezet számára. Ilyen például β-karotin – az A-vitamin provitaminja. Sárgarépa saláta készítésekor ajánlatos a sárgarépát egy kanál olajon megpirítani. Ugyanez érvényes a β-karotint és egyéb karotinokat tartalmazó egyéb zöldségfajtára is (paradicsom, spenót, brokkoli, borsó, kelkáposzta); ezeknél a rövid hőkezelés nagyobb mennyiségű karotin felhasználását teszi lehetővé a szervezet számára.

 

A MINUTE – gőzben párolt technológiáról megtudtuk, hogy ez a Bonduelle által kifejlesztett egyedülálló innováció! Ugyanis ennek során nincs blansírozás, így a zöldség nem vesz fel vizet, ebből következik, hogy kiolvadáskor minimális a vízveszteség, így tehát a zöldség megőrzi az eredeti zöldség értékeit, valamint fogyasztásra kész és pillanatok alatt tálalható.

 

A gyűlés kóstolóval, majd a szünet után a szakmai résszel folytatódott.

 

A szünet után ifj. Gödry Zoltán, a Helit Kft Ügyvezetője hívta meg a tagságot, a 2018. november 16-án megrendezendő Helit vevőtalálkozójára, ahol a programokat és kiállítókat nehéz lenne felsorolni. Egyúttal megállapodtak abban is, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egy kerekasztalbeszélgetés keretében fog beszélni a Mesterképzés megújításának fontosságáról, valamint az azzal kapcsolatos elképzeléseiről/lehetőségekről.

 

A gyűlés egy új szolgáltatás bemutatásával folytatódott, mégpedig az M&M Group Kft. és a Séfklub megállapodásának köszönhetően a gyűléseken ezentúl a cég képviselőjétől első kézből tudnak majd a tagok informálódni, HACCP, érintés-, fogyasztó-, tűz és munkavédelemmel kapcsolatban.

Miskolczi Sándor a Kft Ügyvezetője bemutatta cégüket, valamint részletesebben beszélt az együttműködés előnyeiről. Cégük képviseletében szintén meghívott vendég volt Farkas Bertalan, aki köztudottan az első magyar űrhajós és nagy népszerűségnek örvend. Elmondta, hogy az 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, a világűrbe induló Szojuz–36 űrhajó fedélzetén, a magyar konzervipar remekeként mini töltött káposztát is magával vihetett, mivel előzetesen az engedélyt ehhez sikerült beszereznie. Azért is volt ez nagy dolog, mivel ezek a konzervek nem egy laborból, hanem egyenesen a gyártósorról kerültek az űrhajóba. (Köztudott, hogy maga a HACCP is NASA technológia, ami az űrhajósok védelmét szolgálta.) Azt is elmondta, hogy a vonzalma miatt került végül kapcsolatba az M&M Group Kft.-vel, hiszen fontos számára a gasztronómia és az innováció. Ezért hát örül az együttműködésnek.

 

Őt Tanács Attila követte, aki az Étrend tagjaként kapott lehetőséget a frissen megjelent „Főzzünk együtt allergénmentesen!” című könyvének bemutatására.

 

Ezek után Asztalos István az Egyesületi ügyekre rátérve elmondta, hogy az elmúlt hónapban a Séfklub nem állt meg és felsorolta az elvégzett feladatokat, valamint beszámolt az egyeztetésekről.

Elmondta továbbá, hogy az elmúlt hónapban négy előadás megtartására is felkérést kaptak. Az egyik a Ferencvárosi művelődési házban megrendezett IV. Életminőség Fesztivál volt, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére, az országosan meghirdetett Mestervizsga-bizottsági elnökök háromnapos képzése keretében a mestervizsga megújításának hatásairól és a tulajdonosi elvárásokról beszélhetett.

 

Elmondta, hogy köszöni a tagság áldozatos munkáját, melynek eredményei már kezdenek körvonalazódni. Elmondta, tudja a Séfklub sokszor megosztó ugyan, de gondolatisága mindig a realitásokon alapszik és ez meghatározó a jövőre nézve, valamint ez különbözteti meg a konkurensektől. A tagság egy véleményen volt vele és abszolút támogatásáról biztosította.

 

Megállapodtak, hogy hamarosan meghirdetik a OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny (www.etrendegyesulet.hu/okes), valamint a Magyarország étele 2019. (www.magyarorszagetele.hu) szakácsversenyt, valamint több olyan programot is melyek egyelőre nem publikusak.

 

Eldőlt az is, hogy a XXI. Séfbál 2019. február 9-én kerül megrendezésre, melyre már a jegyek elővételben kaphatók.

 

Elmondta, hogy az Egyesület az elmúlt hónapban nagyon sok kapcsolattal, felkéréssel, lehetőséggel és 34 fővel (!) gazdagodott. Mégis mivel a hatékonyság folyamatosan nő, így egyre inkább fontos a szélesedő tagság is, ezért a folyamatos mozgósításra kérte a kollégákat.

 

Az elnök véleménye szerint az elmúlt hónapok-, és az eddigi egyeztetések sikere hatalmas löketet fog adni az egyesület életében, hiszen egyértelműen látható, hogy a szakmai munkát a kormányzat szereplői is fel-, és elismerték. Ennek gyümölcse azonban csak a későbbiekben lesz érzékelhető.

 

A gyűlés utolsó szakaszában megalakították az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének Közétkeztetési tagozatát, mely már induláskor harminc főt (főként élelmezésvezetőket) tömörít az ország minden tájáról. Ezzel kapcsolatban a tagozat vezetői, Gyimesi EszterDankai Tamás és Friedrich Antal is elmondták véleményüket. Valamint Dankai Tamás kifejezte, hogy hálás az együttműködésért, mert eddig a szakma részéről csak diplomata köntösbe csavart elutasítással szembesült.

Asztalos István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jövőben a Séfklub ügyei mellett a közétkeztetés ügyeinek javításáért is kíván lobbizni, ahogyan azt a sokat támadott 350 Ft-os nettó normánál is tették, valamint ahogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Ágazati Készség Tanácsában javasolták, hogy az élelmezésvezetők közalkalmazotti jogviszonyba történő alkalmazása során kapjanak vezetői pótlékot, hiszen munkájukból adódóan felelős vezetők, ennek ellenére sokszor még a dajkáktól is alacsonyabb bérért végzik napi munkájukat, ami nonszensz.

Ugyanakkor megkérte a Séfklub tagjait, hogy segítsék a közétkeztetőket azzal, hogy reális receptúrákat alkotnak részükre. A tagság erre nyitott volt, így a munka hamarosan elkezdődhet.

A közétkeztetői tagozat vár minden olyan csatlakozni kívánó élelmezésvezetőt, dietetikust, szakácsot, séfet a soraiba, aki hisz az összefogás erejében és szeretné, ha az iparág megfelelő és hatékony képviseletet kapna. Csatlakozni az említett vezetőknél, vagy a következő oldalon lehet: https://etrendegyesulet.hu/csatlakozas/

 

Ezután a gyűlés klubként folytatódott, pro- és kontra a közétkeztetésről ütköztettek érveket/ellenérveket.

 

A Séfklub következő gyűlésére 2018. december 4-én kerül sor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol „A handlétól a grand caféig” című kiállításra helyeződik a fő hangsúlyt.

 

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!