Dupla szakácsverseny újra – Magyarország étele 2019. és OKÉS

2018. december 5. Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese, a szakácsversenyek fővédnöke, dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Szabó Enikő a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helyettes Országos Tisztifőorvosa és Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a “Magyarország étele 2019” elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsverseny, valamint a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakács megmérettetés meghirdetéséről. A sajtótájékoztató keretében leleplezték le a Pannon Porcelán műhelyében készült „Magyarország étele 2019.” hivatalos tányérját, valamint a versenyek kötelező alapanyagait is bemutatták.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével  hirdette meg a Magyarország étele 2019 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyt és az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt. A programok fővédnökségét Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A kormányzat számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, illetve az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás megváltoztatása is – mondta Rétvári Bence a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Bácsi Róbert László – Dr. Rétvári Bence az Emberi erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón

Dr. Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára közölte: a közétkeztetés mintegy másfél-kétmillió magyar embert érint. Immáron több éve a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével a Kormány arra törekszik, hogy a kiváló minőségű, biztonságos és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a hazai vendéglátóhelyek és a közétkeztetés konyháiba. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelten fontos feladatként tekint a tudásmegosztásra és a szemléletformálásra – tette hozzá az Országos Főállatorvos.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Fotó: Bácsi Róbert László – Asztalos István sajtótájékoztató keretében ismertette a Magyarország étele 2019. és az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny kiírását. Emberi Erőforrások Minisztériuma – 2018. 12. 05

„Büszke vagyok arra, hogy már másodszorra hirdethetjük meg ezt a nagy presztízsű, magyar szaktudásra épülő versenyünket, melyben a hazai alapanyagok is megjelennek. Hiszek abban, ha a hazai szürkeállomány által megalkotott új magyar receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül az identitásunkra is hatással lesz és nem utolsó sorban turisztikai tényezővé is válhat.” – mondta el Asztalos István az egyesület elnöke.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy Magyarország étele 2019 címet elnyerje. További elvárás, hogy az étel a legtöbb konyhán elkészíthető legyen, a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen. A verseny kötelezően használandó alapanyaga a hungarikumnak is beillő Naszálytej Zrt. Zöldfarm Bio tejföl és a darálthús (bármilyen fajtájú és összetételű lehet).

A zsűri tagjai a következők: 

Zsűri elnöke:

 • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

 • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
 • Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
 • Kocsonya Kálmán: Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Oláh Zoltán: Mesterszakács, a Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke
 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

A szakácsversenyre, a korábbi szokásoknak megfelelően új tányér is készült a Pannon Porcelán műhelyében, mely II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulójának állít emléket, kapcsolódva ezzel a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez.

A „Magyarország étele 2019.” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Fejedelem” névre hallgató termékcsalád lett, kapcsolódva ezzel a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez.

A Magyarország étele 2019. szakácsverseny győztese a verseny által biztosított hatalmas presztízs és médiafelület mellett azt is elnyeri, hogy a 2019-ben újra megrendezésre kerülő szakácsfelvonulás elején sétálhat a Parlamenthez.

Az Egyesület másik versenye, a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny, mely a közétkeztetésben tevékenykedőket célozza meg. Elvárás, hogy az arra vállalkozók nagy adagszámban elkészíthető, gusztusos megjelenésű, kiváló ízekkel bíró három fogásos menükkel nevezzenek, mindezt az innováció és a verseny témájaként megjelölt: „Közétkeztetés az egészségtudatosság jegyében”. Cél a következtetők tudásának bővítése, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

A melegkonyhai főzőversenyhez hasonlóan, ez alkalommal is fontos, a tudatosság és a bio alapanyagok felhasználása. Az OKÉS versenyen a realitásoknak megfelelő, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft./fő) kell majd 3 fogásos menüt készíteni, a 20%-al magasabb norma áll rendelkezésére azon szakácsoknak, akik figyelembe a veszik a fenti két kitételt.

A verseny kötelezően használandó alapanyaga a hungarikumnak is beillő Naszálytej Zrt. Magic Milk Bio Laktózmentes tej és a vadhús (bármilyen formában elfogadott).

Szakmai Zsűri:

 • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
 • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
 • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
 • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

 • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
 • Gyuris Botond (10 éves)

A versenyekről bővebben: www.magyarorszagetele.hués www.etrendegyesulet.hu/okes

A nevezéseket mindkét verseny esetében 2019. január 25-ig várják. A döntő 2019. március 23-án (Magyarország étele 2019.) és 2019. május 25-én (OKÉS) kerül megrendezésre a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A sajtótájékoztatón készült még több kép>>>

A versenyek szakmai partnerei:

 • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség
 • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola

A verseny támogatói:

 • Aviko;
 • Naszálytej Zrt.
 • Helit Kft;
 • Mirbest
 • Oldalas magazin
 • Pannon Porcelán kft.
 • Friedmann csoport