OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2019: Ők a döntősök!

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várták az ország minden tájáról a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat.

A verseny fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott csapatok a következők:

• Hunguest Grandhotel csapata
  • Földváry konyha Vác
  • Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
  • Eurest Budapest
  • GasztVitál 1. csapata
  • Gumi-Sztárcsirkék
  • HMSZNZRT
  • Kurityáni Községi Konyha
  • Tündérkert csapat
  • Szentesi friss legénykék
  • Fincsi Team
  • CSVG KFT. Csurgó

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik csapat lesz a „2019-es év Közétkeztetője”. A döntő május 25-én a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.

Szakmai Zsűri:

• Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
  • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
  • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
  • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
  • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

• Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
  • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
  • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
  • Gyuris Botond (10 éves)

A verseny további részletei a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon elérhetők.

Szakmai partnerek:

• Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;