2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várták az ország minden tájáról a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat.
A verseny fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.
A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.
A szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.
Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.
A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A döntőbe jutott csapatok a következők:
- Hunguest Grandhotel csapata
- Földváry konyha Vác
- Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
- Eurest Budapest
- GasztVitál 1. csapata
- Gumi-Sztárcsirkék
- HMSZNZRT
- Kurityáni Községi Konyha
- Tündérkert csapat
- Szentesi friss legénykék
- Fincsi Team
- CSVG KFT. Csurgó
A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik csapat lesz a „2019-es év Közétkeztetője”. A döntő május 25-én a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.
Szakmai Zsűri:
- Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
- Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
- Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
- Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
- Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
- Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
- Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
Gyerek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
- Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
- Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
- Gyuris Botond (10 éves)
A verseny további részletei a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon elérhetők.
Szakmai partnerek:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Kft.;
- Biokultúra szövetség.
A verseny támogatói:
- Aviko;
- Friedmann csoport
- Helit Kft;
- Mirbest
- Naszálytej Zrt.
- Oldalas magazin
