Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.
A verseny fővédnökei:
- Dr. Nagy István, Agrárminiszter
- Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma
A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.
Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt.

A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben.
Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:
„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti. A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.
Elmondta továbbá, hogy:
„ SOKAN VITATKOZNAK AZON, HOGY MILYEN VOLT A MAGYAR KONYHA, SOKAN AZON VITATKOZNAK, HOGY LÉTEZIK-E, ILLETVE HOGY MOST MILYEN A MAGYAR KONYHA, ÉS MILYEN BEHATÁSOK ÉRTÉK, HA EGYÁLTALÁN ÉRTÉK, MI MEG AZT MONDTUK, NÉZZÜK MEG HOGY MILYEN LESZ A MAGYAR KONYHA. ÉS NEKEM BORZASZTÓ JÓ ÉRZÉS, HOGY EZT A GONDOLATISÁGOT ENNYI JÓ NEVŰ SZAKÁCS ÉS SÉF TÁMOGATJA.”
Beszédében kitért még arra is, hogy az irány meghatározásánál nem is sejtették, hogy <legnagyobb örömükre> még azok is a magyar konyha felé fognak nyitni, akik eddig a nemzetközi konyhák bűvöletében tevékenykedtek. A magyar konyha, becsületes hozzáállással, ahogy a hazai séfek tudása is, a világ bármely részén megállja a helyét és semmi okunk a szégyenkezésre. – zárta gondolatait.
A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A döntőbe jutott ételek fantázianevei a következők:
- Fejedelmi Szivar
- Örökség Trilógia 2019
- Hoppácska
- A hegy ajándéka!
- Etyeki daráltas
- HaPoTuPi
- Hajdú-Bihari röfögő
- Nagymamám mondta
- Tüskevár
- Csabai ízekbe zárt őz
- Délibáb
- Apukám Kedvence
A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában megrendezett verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.

A verseny további eredményei:
- Másodikként végzett: Kapos Catering – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián

- Harmadik helyezett: Ortó Line Team – Ortó Gyula és Dobos Tibor

- Oldalas magazin különdíját nyerte: Kiosk Budapest – Kovács Ádám és Balogh Péter

- Legszebb tálalás különdíját nyerte: Páratlan páros – Kelemen Roland és Papp László – Hunguest Hotel Aqua Sol

- Leghigiénikusabb munkavégzésért a NÉBIH különdíját nyerte: Körtefás Nyári Konyha – Etyek – Kiss Krisztán

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.
Ezzel megnyílt az éttermek, szállodák részére hivatalosan is a Magyarország étele projektbe való csatlakozás lehetősége, ugyanis a csatlakozni kívánó egységek a szerződést követően ettől a naptól kezdhetik meg az étel hivatalos értékesítését. A szerződés értelmében minden adag Magyarország étele mellé egy zászlócskát kell felszolgálni, ami egy nyereményjáték is egyben.

Ezzel könnyedén leellenőrizhető, hogy hivatalosan is szerződött partnertől szerezték be az ételt, a zászlón lévő ledörzsölhető fedőréteget eltávolítva egy kódot találnak, amit a www.magyarorszagetele.hu weboldalon lehet majd ellenőrizni, így némi szerencsével, kupon formájába visszanyerhető az elfogyasztott étel ára, amit a csatlakozott éttermekben lehet majd beváltani.
Maga a projekt a vendéglátóipari egységekre lett szabva, ugyanis a zászlóval együtt nettó 1100.- forintból jön ki az étel, így sokszoros hasznot biztosít a csatlakozóknak, amellett, már most érezhető, hogy veszíteni való nincs, hiszen tapasztalat, ahol már beszerezhető az étel, hatalmas a kereslet rá. A csatlakozási lehetőség immáron hivatalosan is megnyílt, melyről bővebben itt informálódhatnak:
https://magyarorszagetele.hu/csatlakozni-szeretnek-2/

A Magyarország étele 2019. leírását és teljes receptúráját 2019. június 5-én 15:00 órakor kezdőd szakács díszfelvonulás keretében juttatják el az Országgyűlés hivatalába, hogy megőrzésre kerüljön az utókor számára.hAz esemény ide kattintva elérhető

Szakmai partnerek:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület
- Biokontroll Hungária Kf
- Biokultúra szövetség
A verseny támogatói:
- Aviko
- Friedmann csoport
- Helit Kft
- Mirbest
- Naszálytej Zrt.
- Oldalas magazin
- Pannon Porcelán







