OKÉS 2020: ez bizony rendben volt!

 ehaccp_topbanner3.jpg

2020-ban az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) kilencedszer rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Berettyóújfalutól-Vattáig érkeztek nevezések. A májusi döntő a Covid helyzet okán halasztásra került, így szeptember 26-án zárt ajtók mögött, és biztonsági intézkedések mellett, de megrendezésre került a döntő.

A verseny fővédnökei voltak:

  • Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy István Agrárminiszter,
  • Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese és
  • Horváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása.

Az idei év mottója: „Egészségtudatos közétkeztetés”.

A hivatalos versenykiírás szerint a versengőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, Naszálytej Zrt. Fittej tejföl 20% tejfölt és bármilyen Bio minősítésű alapanyagot.

A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, “vakon”, csak az ételeket bírálhatták.

A díjkiosztó ünnepség elején egy perc néma csenddel emlékeztek meg a néhány napja elhunyt Lukács István háromszoros Oscar-díjas Séfről, akinek a versenyen emléksarkot hoztak létre.

dr. Sölch Gellért (Emberi Erőforrások Minisztériumának, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára) hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre, mindazokra, akik intézményi keretek között ingyenesen, illetve kedvezményesen étkeznek.

dr. Sölch Gellért (Emberi Erőforrások Minisztériumának, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára) beszéde közben

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy finom és egészséges is legyen a gyerekek asztalára kerülő ebéd, ezért – tette hozzá – a ma már komoly hagyományokkal rendelkező szakácsverseny résztvevői ezen feltételek alapján alkották meg menüiket.

Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés – mondta a helyettes államtitkár.

Megjegyezte: a fejlődés folyamatos a közétkeztetésben, de van még teendő, amelynek elvégzését a szombati verseny is elősegíti.

dr. Bauer Ferenc (Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara főtitkárhelyettes, kamarai jogtanácsos) beszéde közben

dr. Bauer Ferenc (Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara főtitkárhelyettes, kamarai jogtanácsos) beszédében kitért rá, hogy milyen fontos az iparági szereplők folytonos motiválása, képzése, melyhez az ilyen versenyek is hozzájárulhatnak. Ezen felül tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete júliusban írt alá egy megállapodást a BKIK-val, melyben a teljesség igénye nélkül, a közös versenyek és a Séfképzés megszervezése is szerepel, hogy az iparág és a benne tevékenykedők ezeken keresztül még hatékonyabban fejlődhessenek.

Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az art’otel Budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menüsorok készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is.

Asztalos István a szervező Egyesület elnöke, köszöntőjében elmondta:

Hatalmas tisztelet azoknak a közétkeztetőknek, akik az elmúlt időszakban <még a legszigorúbb korlátozások idején is> kitartottak, és napi munkájukkal biztosították a lakosság étkeztetését. Sajnos sokaknak kérdőjeleződött meg ebben az évben a munkája, a megélhetése, mégis a közétkeztetési szakácsverseny résztvevőinek arra is maradt kapacitása, hogy az elhalasztott versenyre újra felkészüljön. Ez pedig hatalmas elhivatottságra utal, amiért bizony tisztelet jár.

Az ételekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy cél volt a sallang mentes tudás bővítése, a tapasztalatok által a mindennapok könnyítése. Valamint azt is szeretnék elérni, hogy <persze fontos az esztétikum is, de> elsősorban az ételek beltartalma számítson, hiszen ennek van prevenciós hatása is. Az ilyen fajta realitáshoz pedig azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is.

Elmondta továbbá, hogy a minisztériumi, majd az idei évtől a kamarai együtműködés az Egyesület életében lehetőséget biztosít ahhoz, hogy tudásukkal és szakmai álláspontjukkal segítsék a döntéshozók realitását az iparág ügyeivel kapcsolatban.

A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:

  • Endrédi Zsolt: Zsűrielnök, Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
  • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  • Gyetvai György: konyhafőnök, Sashegyi étterem
  • Hortobágyi Péter: szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmese
  • Pálvölgyi Zoltán: Konyhafőnök – Rengő Bisztró
  • Varga László: Konyhafőnök – Fekete sas rendezvényház
  • Zsidákovits Richárd: Executive Chef – FlyBy Steakház

Gyerek zsűri:

  • Canizzo Benedetta (16 éves) az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke 
  • Pimvicska-Danyi Emma (8 éves) 
  • Pimvicska-Danyi Botond (11 éves) 
  • Gyuris Botond (11 éves)

Még több kép ide kattintva elérhető >>>

Középen Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha),

A verseny végeredménye:

  1. helyezett: Kókáné Pásztor Éva , Sütő Sándorné (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha),
  2. helyezett: Simon András (Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza)
  3. helyezett: Pákozdi Norbert, Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha – Budapest, XVIII. kerület).
Sírni csak a győzteseknek szabad.

Junior zsűri különdíj: Finta Noémi, Harakály Mariann (Finta Rendezvényház és Étterem – Érd)

Oldalas magazin különdíj: Földesiné Dávid Ibolya, Dézsi Ferenc (Közintézmények Szolgáltató Irodája – Berettyóújfalu)

Legszebb tálalás különdíja: Simon András (Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza)

Leghigiénikusabb csapat különdíja: Kovács Katalin, Kovács Péter – (Katica konyhája)

Gastro Group Különdíj: Friedrich Gergő, Horváth István (Friedmann csoport – Budaörs)

Szakmai partnerek:

  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, NÉBIH
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt. 
  • Upfield Professional
  • Oldalas magazin
  • Napkin Magyarország
  • Coninvest
  • Ni-Ka Cafe
  • La Verde

Még több fotó>>>