Magyarország étele 2020: Itt mindenki szívből és a hazájáért főzött

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, 2020. évben harmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyét, melyre öt országból jelentkeztek a versenyezni kívánó csapatok. Volt nevező Kárpátaljáról, Vajdaságból, Erdélyből és Felvidékről, így elmondható, hogy szinte az egész Kárpát-medencei magyarság mérette meg magát.

Magyarország étele 2020

A Nemzeti összetartozás jegyében meghirdetett melegkonyhai szakácsverseny célja volt, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett a magyarság ilyen fajta gyakorlatias összekapcsolásával, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepelt.

A szervező Egyesület a verseny során kötelezően használandó három alapanyag megkötésével is a magyar tricolor-ra utalt, ugyanis:

 • a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott volt),
 • a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró,
 • a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezte, melyeket az étel elkészítése során a versenyzőknek kötelezően használni kellett.

A verseny Fővédnökei voltak:

 • Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettes
 • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
 • Dr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
 • Horváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alenöke

A verseny:

A verseny kétfordulós volt. Az első fordulóban a receptúrák pontossága, a nevezett ételek kiértékelése, a nevezés kidolgozásának gondossága került értékelésre. Míg a második fordulóba jutott 12 csapat pedig október 10-én élőmunkás szakácsverseny keretében mérte össze tudását.

A szakácsverseny hatalmas fejlődést könyvelt el az elmúlt év során, ugyanis számtalan fejlesztés történt, melyek mind hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Ilyen elem volt a tálaláshoz az épített konyhaboxok, melyek felépítését és berendezését a Coninvest és a Rational vállalta magára.

A díjkiosztó ünnepség pillanatai

Új elem volt a kiállítás, mely során <a teljesség igénye nélkül> élőmunka keretében Csuta Zsolt vezetésével karamell díszeket készítettek a tanulók, de megjelent az Alföld Porcelán, az Upfield Professional, a Coninvest, a DamSteelPro, Ni-Ka Cafe és a Fornetti forgalmazott termékei, sőt, három könyvbemutatóra is sor került. Varga Károly: Kreatív szakácsművészet / Creative Art of Cooking, Paskó Csaba: Paskó atya konyhája – Bácska íze, Első szakácskönyvem, Tanács Attila: Főzzünk együtt allergénmentesen.

A bírálóbizottság a Lánchíd „előtt” végezte a munkáját, és hatalmas döntést kellett meghoznia, ugyanis a verseny az előző évhez viszonyítva sokkal szorosabb volt. Hangulatában pedig egészen egyedinek számított. Hogy ez alatt mit is lehet érteni, azt igazából csak az értheti, aki ott volt és személyesen élte át azt. Mégis, ha meg kellene fogalmazni, akkor a különbség talán ott keresendő, hogy itt nem a rendezvényeken jól ismert, a megfelelési kényszer miatti egymás túllicitálása volt jelen, hanem a családias hangulat és a hatalmas alázat párosult a szakmaisággal, így végül a klasszikus értelembe vett vendéglátás hódított. Olyannyira, hogy többeknek emiatt a megélt érzés miatt bepárásodott a szeme.

Az a szakmaiság pedig, amit az iskola és annak diákjai, Papp Zoltán, Kocsonya Kálmán, Virágh Zoltán, Dankai László és Csuta Zsolt vezényletével bemutattak, az példa nélküli az országban. Az ott látottak mind szervezettségében, mind kivitelezésében, mind pedig szakmaiságában példa és kiváló táptalaj lehet a felnövő nemzedék számára, akik így szembesülhettek vele, hogy mit is jelent az igazi és odaadó vendéglátás, vagy mit is jelet a szakmai alázat.

A díjkiosztón Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, hogy személyével támogat minden ilyen rendezvényt, mely az egyetemleges magyar nemzetről szól. Ugyanis nem sak a nyelvünk, a zenénk, a táncunk köt össze minket, hanem az ízeink és a konyhánk is. Így ez a rendezvény a magyar identitás erőfeszítése, amit a jelenlétével kívánt erősíteni.

Hogy van-e a magyar konyhának jövője egy változó, nemzetköziesedő világban? Úgy gondolom, hogy van, egészen addig, amíg a gyermekeink úgy nőnek fel, hogy kenyeret és szalonnát kapnakMíg azokhoz az ízekhez szoktatjuk hozzá, addig van jövőnk is.

Pásztor István beszéde az alábbi videón hallgatható vissza!

Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulja beszédében elmondta, Magyarország az az ország, ahol az ország határai nem esnek egybe a nemzet határaival. Ezért is fantasztikus az a dolog, amit a szervezők a versennyel közvetítenek, bemutatva saját ételeiket, adva egy kis ízelítőt, gasztró-kulturális élményt, erősítve ezzel az összetartozás élményét. Függetlenül a végeredménytől, ma mindenki nyertes, mert együtt volt a magyarság.

Buhajla József beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a díjátadón arról beszélt, hogy a séfek végre nemcsak saját éttermükben bizonyíthattak, hanem a legkiválóbbak egymással is összemérhették tudásukat, sokan a határon túlról érkezve. Az idei, Nemzeti összetartozás évében rendezett vetélkedésen a séfek megmutatták, hogy a magyar gasztrokultúrának igenis van jövője. Köszönet jár azért is, hogy szervezők 2020-ban is megszervezték ezt a versenyt.

Bár sok elemzés készült Trianon hatásairól, de arról talán még nem született tanulmány, hogy a békediktátum milyen hatással volt a magyar ínyességre. Trianon után 100 évvel jó okkal feltételezhetjük, hogy a magyar konyha, a magyar ízek és a konyhai hagyományok még fontosabbakká váltak minden magyar számára, a békediktátum után, mint annak előtte. Ezért is a Nemzeti összetartozás évében egy ilyen verseny, mint a mai, különösen büszkévé tehet minket és jól példázza, hogy a magyar gasztronómiának van jövője, ezért pedig a teljes Kárpát-medencében vigyék a jó hírét a rendezvénynek, mi pedig bízunk benne, hogy még jó néhány éven át mérhetik össze a tudásukat.

Sölch Gellért beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

dr. Bauer Ferenc, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Főtitkár-helyttese, kamarai jogtanácsos, beszédében kifejtette, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesülete önszerveződéssel nagyon messzire jutott. Amellett, hogy meg tudta szervezni ezt a nagyszabású versenyt, meg tudta szólítani a határon túli magyarságot, mint a nemzet egészét. Ez a megszólítás meghallgatásra került és ezen a versenyen képviseltetik magukat. Ez a BKIK részére, mint a gazdálkodó szervezetek önkormányzata részére szintén nagyon fontos.

Bauer Ferenc beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

Bányai György, a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója videóüzenetben elmondta, hatalmas öröm számára, hogy házigazdája lehet egy ilyen hatalmas presztízsű versenynek, mely a világ összmagyarságához kíván szólni, üzenetet közvetíteni.

Száz év után volt időnk megélni a szétszakítottság minden elemét, azonban ennyi idő után most ideje megélni mindazt, ami összeköt minket, ami közös, és amit senki nem vehet el tőlünk. Ennek kiváló alkalma most a Magyarország étele versenyünk. A kulturális örökségünk része a magyar konyha, amely egység a sokféleségben, amelyet annyi idegen hatás formált évszázadok óta és amelyik különbözik tájegységenként is, de mégis egység, mégis a miénk, minden különbözőség és idegen hatás, vagy tájjelleg ellenére is, mi ezt felismerjük, hisz ez a saját ízlésvilágunk és bizony van több olyan konyhai hagyományunk, amivel szégyenkezés nélkül, bátran kiállhatunk a világ elé. A verseny megtanított rá még minket is, hogy nem kell félni az újtól, hiszen a modernitás bátran beilleszthető a hagyományainkba, így leszünk hű örökösei elődeinknek. Erre kell megtanítunk a felnövő nemzedéket, akik a korszellemtől vezérelve hajlamosak minden idegen modernitás előtt kritikátlanul hasra esni.

Bányai György beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!
Bányai György beszéde az alábbi videón hallgatható vissza!

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy kollégái “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében.

Varga Károly beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy ismét hozzájárulhattak a magyar gasztronómia tovább fejlődéséhez. Kiemelte:

A verseny jelentőssége abban keresendő, míg szinte nincs olyan szakácsverseny, ahonnan ne lenne visszalépés az idei előzményekre hivatkozva, ebben a versenyben nem történt visszalépés, mindenki felsorakozott és ennek csak az volt az oka, hogy mindenki a hazájáért küzdött a konyhában. Ez volt az, ami felülírt minden előzményt.

Asztalos István beszéde az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

A verseny díjkiosztóján Varga Miklós énekelte el a nemrégen megjelent “Ébredés száz év magány után” nevű albumáról: „Ha Erdély újra hív” című számot, megkoronázva ezzel a köszöntőket. Az éneket vastaps zárta.

Varga Miklós, Ha Erdély vissza hív című száma az alábbi képre kattintva induló videón hallgatható vissza!

Eredmények:

A harmadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny eredményei a következők lettek:

 1. helyezett:

Ortó Gyula és Dobos Tibor, Somogy-ország ízei nevű ételükkel

(Fogasfilé parajlevéllel burkolva, haltej májköntösben, füstölt mangalicaszalonna fátyolban, kapros sajtkrémmel töltött túrógombóc, barna vajban pirított reszelt morzsában, tejfölhab, zöldségkosár, marinírozott kelbimbószirom, kápia paprika “csiga” édesköménnyel, piros sült paprika krém) fantázianevű ételkölteményével hódította el a címet.

Magyarország étele 2020: Somogy-ország ízei

2. helyezett:

Simon András és Fodor Szabolcs, Örök kötelék nevű ételükkel.

3. helyezett:

Paskó Csaba és Bódity Krisztián (Kelebia, Vajdaság), Szabadkai bújtatott halpaprikás nevű ételükkel.

A leghigiénikusabb csapat különdíját:

He-Gyi chef egylet csapata, Herédi Péter és Gyimesi Tamás kapta.

A legszebb tálalás különdíját:

Mária Valéria híd barátai csapata, Bottyán Silvia és Ferner Valentina kapta

Az Oldalas magazin különdíját:

SzéKölyök csapata, Bándi Domokos és Dénes András kapta.

Opóczki István különdíját:

Kristály kanál csapata, Pásztornyicki László és Mondok Bernadett kapta.

Rácz Túrkevei Lajos különdíjait:

Viktoríz, Szappanyos Viktor és Nivegy szíve, Kiss Krisztián kapta.

A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA

A versenyzők pedig a „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérjára, az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termékre tálaltak, melynek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült. A tányér az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. műhelyében készült.

MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020.  SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK:

A Magyarország étele 2020 szakácsverseny zsűrije

Zsűri elnöke:

 • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

 • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
 • Kovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro Séfje
 • Müncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-je
 • Németh László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-je
 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa  


A versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak.

A Magyarorszég étele 2020 szakácsverseny támogatói

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az:

 • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
 • Mirbest csoport
 • Helit Kft.
 • Naszálytej
 • Fittej
 • Coninvest
 • Oldalas magazin
 • Friedmann Kft
 • Nika Cafe
 • Napkin Magyarország
 • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Fornetti
 • Upfield Professional
 • DamsteelPro
 • Duni

Még több kép ide kattintva elérhető >>>

2020. október 27-én du. 15.00 órától Szakácsfelvonulás

2020. október 27-én du. 15.00 órától Szakácsfelvonulás