Szakácsfelvonulás 2020

2020. október 27-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely október 10-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt, valamint, hogy felhívják a figyelmet az általánosnak mondható nehéz helyzetben az .

A Magyarország étele 2020 szakácsverseny összefoglaló videója…

2020. október 10-én került megrendezésre a Magyarország étele 2020. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Ortó Gyula és Dobos Tibor voltak, Somogy-ország ízei fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így ahhoz bárki szabadon csatlakozhatott.

Budapest Helyőrségi Zenekar

A menetzenét <az idei évben először> a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsára, a Budapest Helyőrségi Zenekar szolgáltatta, nagy örömet szolgáltatva ezzel a menetelőknek és kíváncsiskodóknak egyaránt.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog volt megélni azt, hogy a Nemzeti összetartozás évében, <bár nehéz körülmények között, de> öt országot felölelő versenyt tudtak szervezni. Sőt, még arra is volt erejük, hogy a győztes étel receptúráját elhozzák a Parlamentig.

Elmondta, az idei év kiváló példa arra, hogy belássuk a szakácsok mentális egészsége fontos tényező, ami egyre inkább felértékelődik majd, hiszen az szükséges lesz iparág visszaindításához. Ezért is rendezték meg a III. Szakácsfelvonulásukat a korlátozások ellenére is.

Beszédében a turizmus-vendéglátást érintő visszaesésre is kitért, ugyanis elmondta, hogy:

Szükség van minden olyan programra a turizmus területén, ami, ha a legkisebb mértékben is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy a vendégek újra keressék a szépreterített asztalokat és újra bizalmuk legyen a vendéglátóipai szolgáltatások iránt. Ezért is ajánlják fel a Magyarország étele 2020 receptúráját azon egységeknek, ráadásul díjmentesen, akik szerződésben vállalják, hogy azt a megadottak szerint készítik el.

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a „Nemzet főterén” köszöntötte a szakácsokat. Majd beszédében megköszönte a kitartásukat, munkájukat, valamint elmondta, hogy:

„ÖNÖK, ELKÖTELEZETTEN, SZAKEMBEREKHEZ MÉLTÓ MÓDON AKKOR IS A FRONTON VANNAK, AKKOR IS KIÁLLNAK AZ ÜGYÜK MELLETT, AMIKOR SOKAN FÉLREHÚZÓDNAK, FÉLNEK, VAGY ÉPPEN NEM MERNEK HATÁROZOTTAN KIÁLLNI.

Ünnep ez a magyar séfek számára, mégpedig azért is, mert ez a verseny nem csak, hogy része a magyar turizmusnak, hanem az egyik meghatározó pillére is. És lehet, hogy ez a pillér, most nehéz helyzetbe került, de Önök nem adják fel, ezért pedig köszönet jár. Ahogy azért is, hogy egy komoly verseny után, mely mára már a Kárpát-medencei összetartozásának jelképéve válik <amelybe a határon túl élő magyar testvéreink, hazahozzák a magyar ízeket, de nem csak az ízeket hozták el, hanem az életük egy –egy darabját is> Önök elhozták a győztes receptet a Parlamentbe, ahol ígérem megőrizzük azt az utókor számára.”

A Szakácsfelvonulás, immáron a harmadik alkalommal került megrendezésre.

Az alelnök megjegyezte, hogy az Országgyűlés és a maga nevében is köszöni az áldozatos munkát, köszöni a szolgálatukat.

KÖSZÖNI, HOGY A NEHÉZ HELYZET ELLENÉRE KIÁLLNAK MAGUKÉR, KIÁLLNAK A SZAKMÁJUKÉRT, ÉS AZT KÉRTE, NE ADJÁK FEL, NEM LEHET FELADNI, MERT KÖZÖSEN TÚL LESZÜNK EZEN A VÍRUSON ÉS AZ ÁLTALA OKOZTA NEHÉZ HELYZETEN IS.

Ortó Gyula és Dobos Tibor jelképesen átadta a receptúrát

A beszédeket követően Ortó Gyula és Dobos Tibor jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Jakab Istvánt, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.

Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, hogy büszke a mai napra, hogy egy nehéz évben, minden előzetesen eltervezett programjuk végére értek, arra pedig különösen büszke, hogy a belvárost újra a szakácsok miatt zárták le, akik ezt megérdemlik, hiszen hétvégét, vagy ünnepnapot nem ismerve, áldozatosan, a vendégektől elzárva, de annál nagyobb alázattal végzik a munkájukat, így a figyelem <évente legalább egyszer> nekik is kijár.

Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen vegyenek részt a programban és minél többen vegyék fel a Magyarország étele 2020-at, ami cserébe nagyobb forgalmat, vagy új vendégeket is hozhat. Ezen felül új attrakciót biztosít a már meglévő vendégkörnek.

Így énekelték a szakácsok a Himnuszt a Parlament lépcsőjén

A csatlakozásról ide kattintva lehet informálódni

További képek ide kattintva elérhetők