2020. október 27-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely október 10-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt, valamint, hogy felhívják a figyelmet az általánosnak mondható nehéz helyzetben az .
2020. október 10-én került megrendezésre a Magyarország étele 2020. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Ortó Gyula és Dobos Tibor voltak, Somogy-ország ízei fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így ahhoz bárki szabadon csatlakozhatott.
A menetzenét <az idei évben először> a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsára, a Budapest Helyőrségi Zenekar szolgáltatta, nagy örömet szolgáltatva ezzel a menetelőknek és kíváncsiskodóknak egyaránt.
A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog volt megélni azt, hogy a Nemzeti összetartozás évében, <bár nehéz körülmények között, de> öt országot felölelő versenyt tudtak szervezni. Sőt, még arra is volt erejük, hogy a győztes étel receptúráját elhozzák a Parlamentig.
Elmondta, az idei év kiváló példa arra, hogy belássuk a szakácsok mentális egészsége fontos tényező, ami egyre inkább felértékelődik majd, hiszen az szükséges lesz iparág visszaindításához. Ezért is rendezték meg a III. Szakácsfelvonulásukat a korlátozások ellenére is.
Beszédében a turizmus-vendéglátást érintő visszaesésre is kitért, ugyanis elmondta, hogy:
Szükség van minden olyan programra a turizmus területén, ami, ha a legkisebb mértékben is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy a vendégek újra keressék a szépreterített asztalokat és újra bizalmuk legyen a vendéglátóipai szolgáltatások iránt. Ezért is ajánlják fel a Magyarország étele 2020 receptúráját azon egységeknek, ráadásul díjmentesen, akik szerződésben vállalják, hogy azt a megadottak szerint készítik el.
Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a „Nemzet főterén” köszöntötte a szakácsokat. Majd beszédében megköszönte a kitartásukat, munkájukat, valamint elmondta, hogy:
„ÖNÖK, ELKÖTELEZETTEN, SZAKEMBEREKHEZ MÉLTÓ MÓDON AKKOR IS A FRONTON VANNAK, AKKOR IS KIÁLLNAK AZ ÜGYÜK MELLETT, AMIKOR SOKAN FÉLREHÚZÓDNAK, FÉLNEK, VAGY ÉPPEN NEM MERNEK HATÁROZOTTAN KIÁLLNI.
Ünnep ez a magyar séfek számára, mégpedig azért is, mert ez a verseny nem csak, hogy része a magyar turizmusnak, hanem az egyik meghatározó pillére is. És lehet, hogy ez a pillér, most nehéz helyzetbe került, de Önök nem adják fel, ezért pedig köszönet jár. Ahogy azért is, hogy egy komoly verseny után, mely mára már a Kárpát-medencei összetartozásának jelképéve válik <amelybe a határon túl élő magyar testvéreink, hazahozzák a magyar ízeket, de nem csak az ízeket hozták el, hanem az életük egy –egy darabját is> Önök elhozták a győztes receptet a Parlamentbe, ahol ígérem megőrizzük azt az utókor számára.”
Az alelnök megjegyezte, hogy az Országgyűlés és a maga nevében is köszöni az áldozatos munkát, köszöni a szolgálatukat.
KÖSZÖNI, HOGY A NEHÉZ HELYZET ELLENÉRE KIÁLLNAK MAGUKÉR, KIÁLLNAK A SZAKMÁJUKÉRT, ÉS AZT KÉRTE, NE ADJÁK FEL, NEM LEHET FELADNI, MERT KÖZÖSEN TÚL LESZÜNK EZEN A VÍRUSON ÉS AZ ÁLTALA OKOZTA NEHÉZ HELYZETEN IS.
A beszédeket követően Ortó Gyula és Dobos Tibor jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Jakab Istvánt, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.
Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, hogy büszke a mai napra, hogy egy nehéz évben, minden előzetesen eltervezett programjuk végére értek, arra pedig különösen büszke, hogy a belvárost újra a szakácsok miatt zárták le, akik ezt megérdemlik, hiszen hétvégét, vagy ünnepnapot nem ismerve, áldozatosan, a vendégektől elzárva, de annál nagyobb alázattal végzik a munkájukat, így a figyelem <évente legalább egyszer> nekik is kijár.
Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen vegyenek részt a programban és minél többen vegyék fel a Magyarország étele 2020-at, ami cserébe nagyobb forgalmat, vagy új vendégeket is hozhat. Ezen felül új attrakciót biztosít a már meglévő vendégkörnek.
A csatlakozásról ide kattintva lehet informálódni