Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2021. évben negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Magyarország étele 2021 sajtótájékoztató

Az „Egy a természettel” szlogen lett a Magyarország Étele 2021 szakácsverseny témája, melyre március 12-ig lehet nevezni.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot (Vadhúst, Naszálytej Fittej írót, és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel.). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten.

Hozzáfűzte: A verseny ötletét egy Séf című könyv adta, mely kiválóan rávilágított arra, ha a gyökereinket megtagadjuk, akkor milyen lesz a gasztronómiánk? Sokan kutatták már, hogy milyen volt a korabeli magyar konyha. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán?-, mi éppen ezért azzal kezdtünk el foglalkozni, hogy milyen lesz a magyar konyha.

Ezért is nagy öröm számunkra, hogy immáron negyedik alkalommal hirdethetjük meg <ráadásul piaci alapon gazdálkodva> a szakácsversenyünket. A nemzetegyesítő versenyünk volumenét egyébként jól jelzi, hogy a tavalyi évben, szinte már a teljes Kárpát-medencét lefedte, így az idén is várjuk a határon túlról, a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

A Magyarország étele 2020 szakácsverseny összefoglaló kisfilmje

Elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

A Magyarország étele 2020 szakácsverseny győztesei a felvonulás élén

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Kocsonya Kálmán hangsúlyozta: Iskolánk a 2020/2021. tanévben második alkalommal csatlakozik Magyarország étele verseny döntőjéhez, mint házigazda. Az eddigi tapasztalatunk szerint ez jót tesz az iskolánknak, a tanárjainknak, de jót tesz a diákjainknak is, hiszen extra motivációt ad számukra. Feltölti őket, példaképeket ismerhetnek meg, és közelről láthatják a szakma jeles képviselőinek munkáját. Mindezek mellett a gasztronómiai értékek és hazai alapanyagok megismerésé is hatalmas lehetőség számukra.

Elmondta továbbá, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezzük meg június 5-én, a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, melyre várjuk az országból a vendéglátóipari iskolák nevezéseit.

A versenyfeladat a diákok számára: 5 fogásos magyar menü, 1 személyre tálalva. Ami állhat, hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből/tányér desszert.

A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek.

A Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepsége

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már öt országot fedett le, melyben kollégái “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt szokásaikat.

Elmondta továbbá, a pandémia okán joggal merül fel a kérdés, hogy milyen rendezvényt is akarunk mi? Mikor az egészségügy és a kormány is, minden erejével a járvány megfékezésén dolgozik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a lassan egy éves leállást követően muszáj motiválni a kollégáinkat, erősítve ezzel a mentális egészségüket. Meg kell találnunk azt a megoldást, hogy ez a kettő párhuzamosan működjön.

Varga Károly a Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepségen

A 2021-es tányér a Nimród:

(https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az “Egy a természettel” vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.

A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett.

Magyarország étele 2021.  szakmai zsűritagjai a következők:

(https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)

 • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
 • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
 • Kovács Levente – Bártfai vendéglő konyhafőnöke
 • Müncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel Gellért
 • Németh László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua Sol
 • Tóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel Hélia
 • Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke
A Magyarország étele 2021.  szakmai zsűritagjai a következők:

A verseny fővédnökei:

(https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)

 • Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes
 • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
 • Dr. Parragh László – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
 • Dr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
 • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
A Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepsége

A verseny célja:

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

Magyarország étele reklámfilm
Magyarország étele reklámfilm

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

 • Agrárminisztérium (AM)
 • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
 • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
 • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
 • Liszt Ferenc Általános Iskola