Magyarország étele 2022: Talpra Magyar!

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, ötödik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

A „Talpra magyar!” szlogen lett a Magyarország Étele 2022 szakácsverseny témája, melyre november 19-ig lehet nevezni.

A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, ragu, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2022” címet elnyerje.

Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg.

A nevezett ételnek főfogásnak kell lennie, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat, valamint az egyik elemnek kötelezően ragu-, vagy mártás jellegűnek kell lennie.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:

  • ENÁR számmal rendelkező szürkemarha hús (felhasználható a comb, a lapocka, a nyak részei és a belsőségek közül a máj. A nemes húsrészek használata tiltott.)
  • a Naszálytej Zrt. Tarka vaj,
  • valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék,
dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese

Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese és egyben a rendezvény fővédnöke kiemelte:

Ételköltészet – A 2022-es Magyarország étele versenyre olyan ételkölteményeket várunk, amiket a Petőfi 200 emlékév ihlet.

AZ ÖTÖDIK ALKALOMMAL MEGSZERVEZETT ORSZÁGOS SZAKÁCSVERSENYT, AMELY AZ ELMÚLT ÉVEKBEN FONTOS SZAKMAI ESEMÉNNYÉ NŐTTE KI MAGÁT

és nemcsak közelebb hozza a gasztronómiát a költészethez, de kreativitásra ösztönzi a szakácspalántáktól a rutinos séfekig a szakma apraját-nagyját.

Nekünk pedig bemutatja, hogy hogyan lehet magyar identitása vagy Petőfis karaktere egy ételnek. Azaz a Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink így talán az ételek nyelvére is lefordíthatók.

Asztalos István a Magyarország étele 2020. szakácsverseny eredményhirdetése közben

A háromfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten.

Hozzáfűzte: Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán-, ezért kezdtünk azzal el foglalkozni, hogy milyen lesz a jövő magyar konyhája?

A NEMZETEGYESÍTŐ VERSENYÜNK VOLUMENÉT JÓL JELZI, HOGY MÁR A TELJES KÁRPÁT-MEDENCÉT LEFEDI, ÍGY AZ IDÉN IS VÁRJUK A HATÁRON TÚLRÓL, A VERSENYEZNI KÍVÁNÓ CSAPATOK JELENTKEZÉSÉT.

– fogalmazott az elnök.

Elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, és funkcionalitást keresik, ugyanis a nevezett ételeknek meg kell tudni szólítani a fogyasztót. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.

Varga Károly a zsűri elnöke

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már több, mint harminc nevezés érkezett, ami öt országot fedett le. Öröm volt számára, hogy a kollégák “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt tudásukat, szokásaikat.

Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni. Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

A verseny fővédnökei:   

  • Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Dr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
  • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

Magyarország étele 2022.  szakmai zsűritagjai a következők:

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Juhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, Mátraháza
  • Kovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, Kecskemét
  • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
  • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
  • Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

A 2022-es tányér a Róna:

A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • MSZTE Kft
  • Magyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesülete
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • DamSteelPro Kecskemét
  • Duni
  • La Verde gyümölcslevek
  • Nők Világa

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Agrárminisztérium (AM)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Liszt Ferenc Általános Iskola