Egyesületünkről

A Séfklub

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének története 1996-ig nyúlik vissza, amikor is a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF, ma már Budapesti Gazdasági Egyetem) egyik félreeső termében, a szakmában tevékenykedő 14 séf úgy gondolta, hogy szeretne valamit tenni a szakmáért, a kollégákért, magukért. Mózes Péter ötlete alapján elkezdtek hát havonta összejárni, szakmailag egymás fejlődését segíteni, valamint együttgondolkodni. Ezt akkoriban „Séfklubként” emlegették.

Az alapítók érezték, hogy komoly szakmai műhelymunkához elengedhetetlen a hivatalos háttér megléte. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a bejegyzése alapján 2002-ben vált hivatalossá.

Ebben az időben találta meg az Egyesületet az első szponzori támogatás is, amely komoly alapot adott ahhoz, hogy a munka hatékonyabbá váljon, ezáltal a taglétszám folyamatos emelkedésnek induljon. Így lettek először húszan, majd harmincan, negyvenen, hetvenen, és így tovább…

A gyűléseken a szakma közügyeit vitatták, boncolgatták egymás közt, de azt nyíltan tették, mert úgy gondolták, hogy a séfeknek is kell egy fórum, ahol megbeszélhették ügyes-bajos dolgaikat.

A vezetés szinte mindig készült a megjelent séfek részére valami kis meglepetésként ható újdonsággal, bemutatóval, prezentációval, képzéssel, ahol egy-egy adott terméket, vagy technológiát prezentáltak.

Az Egyesület több szakmai szervezettel is együttműködési megállapodást kötött, ilyen volt a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ), vagy a később megalakuló Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) is.

Az Étrend Egyesület fejlődését dicséri, hogy 2001-ben az EXPO területén már melegkonyhás versenyt rendezett, ahol nyersanyagkosárból kellett egy meleg ételt, valamint egy főzeléket készíteni.

2005-ben Sándor Dénes már arról tárgyalt külhonban, hogy a Bocuse d’Or versenyen Magyarország részt vehessen. Az első, pályázathoz szükséges nevezési díjat is az Étrend Magyar konyhafőnökök Egyesülete fizette be a jogtulajdonos részére.

2007-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Bocuse d’Or hazai selejtezőjén a szervezési feladatokat is ellátta.

2010-ben „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny néven versenyt indított, mely elindításához elengedhetetlenül fontos volt az Oldalas magazin médiapartnersége. A verseny, 2013-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal (NÉBIH) érkezésével, és szakmai partnerségével tudott átütő sikereket elérni, és vált a közétkeztetés kiemelkedő szakmai versenyévé.

2016-ban az Egyesület vezetése „Szakmai zsűri” néven főként a fesztiválok zsűrizését korlátok közé szorító programot indított, mellyel a hiteles és szakmai véleményezést célozták meg.

 

Az egyesület eddigi elnökei:

  • Sándor Dénes (2002- 2006)
  • Cseh János (2006)
  • Mózes Péter (2006- 2008)
  • Both Zsolt (2008- 2010)
  • Némedi József (2010 – 2017)
  • Asztalos István (2017- )

 

 

Egyesületünk tevékenysége

 

Egyesületünk <a teljesség igénye nélkül> az alábbi szakmai tevékenységeket végezte:

 

Rendezvények:

UKBA kiállítás:

  • Országos hidegkonyhai szakácsverseny rendezése (profi és tanuló kategória)
  • Szakácspárbaj (profi, amatőr, és tanulókategóriában) szervezése, szakmai követelményeinek kialakítása
  • Amerikai nagykövetség promóciós rendezvényének megszervezése, lebonyolítása. 80 fős vacsora a BGE Alma Mater éttermében

A HOVENTA kiállítás

  • az "üvegkonyha" vezetése 3 napon keresztül
  • a pódiumon Salátakeverési bemutatók

Gasztronómia történeti előadássorozat

Bocuse d’Or Hungary Selection 2010 melegkonyhás verseny magyarországi döntőjének (2010. február 21-22, Hungexpo) megszervezésében való aktív közreműködés, és a jogdíjak megfizetése a jogtulajdonosok felé.

2011-től minden évben „OKÉS” Közétkeztetési szakácsversenyt rendeztünk

 

Országos Roadshow:

  • kreatív konyháról Buday Péter,
  • minőségbiztosítási módszerekről Both Zsolt,
  • sajtgasztronómiáról Vomberg Frigyes

 

Receptek:

  • Turizmus Rt. részére a Minőségi Védjegy írásos anyagának értékelése, javaslatok megfogalmazása
  • Veszprémtej-Pannontej részére, kb. 50 db tejjel, tejtermékkel készülő ételreceptje.
  • A MALÉV felkérésére a MALÉV CATERING ételeinek megreformálása. Ételreceptek, és technológiai folyamatok kidolgozása.

 

Szakmai látogatások:

  • Unilever új konyhablokkjának megtekintése
  • Győri regionális verseny zsűrizés
  • Szakmai-baráti kirándulás a lajosmizsei Tanyacsárdába
  • Luxembourg
  • Az Expogast nevű versenyen induló szakácsok felkészítése
  • Látogatás az Expogast 2002 kiállításon.

 

Publikáció:

  • A vendéglátás című szaklapban havi rendszerességgel jelentettünk meg az egyesülettel és aktuális szakmai kérdésekkel kapcsolatos írásokat
  • A RAABE kiadó gondozásában, a Vendéglátósok Kézikönyvében megjelentettük az egyesület ismertető anyagát
  • Az Oldalas magazinban folyamatosan publikálunk szakmai indíttatású cikkeket, ütköztetünk véleményeket

 

 

 

Lektorálta:

 Dr. Sándor Dénes

Főiskolai docens,

Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás Intézeti Tanszék.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének korábbi elnöke