Hírek

Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

A 2020-as évben, a XXII. Séfbál kínált kíváló alternatívát ahhoz, hogy Nemeskövi Dénes háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójának évtizedeken át tartó szakmai munkáját Életműdíjjal ismerjék el. A XXII. Séfbálon Gráf Attila kezében az életműdíj, melyet a neves Séf, sajnos személyesen nem vehetett át. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2020-ban megalapította, majd ezentúl minden évben átadja a saját „Életműdíját”, mely az alapítás évében Nemeskövi Dénes, háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójához kerül. A díjat A HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN ÁT TARTÓ SZAKMAI MUNKÁJA-, PÉLDAÉRTÉKŰ SZAKMAI HOZZÁÁLLÁSA-, VALAMINT AZ UTÁNPÓTLÁSNEVELÉSBEN NYÚJTOTT TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL ÍTÉLTÉK ODA. Azért is volt a Séfbál kiváló helyszín, mert a bál 1995-ös megalapítása szintén Nemeskövi Déneshez, az akkori Korona szálló séfjéhez köthető. (A bál…
Read More
XXII. Séfbál: Fanfárokkal köszöntötték a Séfeket

XXII. Séfbál: Fanfárokkal köszöntötték a Séfeket

2020. február 8-án szombaton került megrendezésre, a XXII. Séfbál az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Hotel Benczúr közös szervezésében. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a teltházas rendezvényen újra jó volt Séfnek lenni, hiszen ez a nap tényleg róluk, a Séfekről szólt! A XXII. Séfbál szlogenje a “MÚLTUNK A JÖVŐNK ALAPJA” volt, mellyel a szervezők a gasztronómia állandóságára és az értékek megbecsülésére, hagyományaink megőrzésére szerették volna felhívni a figyelmet. Fanfárok fogadták a XXII. Séfbál vendégeit A vendégeket a Hotel előtt felállított óriás bogrács (Bográcsbrigád.hu), és házi Benczúr pogácsa fogadta, a bejárat felé közeledve pedig fanfár üdvözölte. Aki a regisztráción és a Séfek tiszteletére felállított „diadalíven” is túljutott, arra a Mixer Italia jóvoltából welcome drink és a szakmai kiállítók kínálata várt. A bál háziasszonya a szokásoknak megfelelően, ismét Kovács Beatrix volt, akinek búgó…
Read More
Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe

Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe

2020-ban harmadik alkalommal rendezi meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét. A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseHorváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke A verseny témája: Nemzeti összetartozás! A verseny nyelve: Magyar A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel. Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még,…
Read More
IX. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2020

IX. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2020

2020-ban az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdeti meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megméretnék magukat. https://www.youtube.com/watch?v=8bO2lmsTSBc A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István Agrárminiszter,Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese ésHorváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke vállalta magára. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése. Az idei év mottója: „Egészségtudatos közétkeztetés”. Dr. Rétvári Bence Fotó: Urbán Ádám Rétvári Bence felidézte: az elmúlt években nagyon sok intézkedést tett a kormányzat az…
Read More
Szakácsfelvonulás 2019 kisfilm

Szakácsfelvonulás 2019 kisfilm

2019. június 5-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely épp június 5-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt. 2019. március 23-án került megrendezésre a Magyarország étele 2019. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Kelemen Roland és Papp László voltak, Hajdú-Bihari röfögő fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így bárki szabadon csatlakozhatott ahhoz. https://youtu.be/-_ZvbbS0JnI https://oldalasmagazin.hu/hofeher-volt-a-belvaros-de-hofeher-volt-a-parlament-lepcsoje-is/
Read More
OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny kisfilm

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny kisfilm

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását. A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”. A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony…
Read More
Magyarország étele kisfilm

Magyarország étele kisfilm

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott. A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje. https://www.youtube.com/watch?v=lErBIGMLIFo A verseny szöveges összefoglalója: https://etrendegyesulet.hu/2019/03/24/megszuletett-magyarorszag-etele-2019/
Read More
Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

2019. június 5-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely épp június 5-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon azt a napi sok ezer adag ételt. 2019. március 23-án került megrendezésre a Magyarország étele 2019. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Kelemen Roland és Papp László voltak, Hajdú-Bihari röfögő fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így bárki szabadon csatlakozhatott ahhoz. https://www.youtube.com/watch?v=lErBIGMLIFo A menetzenét <a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is> a Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara szolgáltatta. A…
Read More
A külcsín helyett a belbecs számított, OKÉS 2019

A külcsín helyett a belbecs számított, OKÉS 2019

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását. A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”. A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony…
Read More
Megszületett Magyarország étele 2019.

Megszületett Magyarország étele 2019.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott. A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje. https://www.youtube.com/watch?v=lErBIGMLIFo Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie. A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül>…
Read More
Chef workshop: Ni-Ka Cafe

Chef workshop: Ni-Ka Cafe

2019. március 4-én a budaörsi Friedmann házban került megrendezésre a Chef workshop, melyen a Ni-Ka Cafe által forgalmazott termékeket, gépeket és szolgáltatásokat ismerhették meg a jelenlévők, valamint instant és szemes, arabica és robusta kávét is kóstolhattak a séfek. A gyűlés előtt Friedrich Antal ismertette a pontozási szisztémát, melyet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete az elmúlt fél évben kifejlesztett és amely élesben a Magyarország étele 2019., majd az Okés Országos Közétkeztetési szakácsversenyeken kerül tesztelésre, hogy aztán több helyen bevethessék azt, tisztítva és hitelessé téve a zsűrizési feladatokat. A gyűlés rövid köszöntővel kezdődött, majd a Ni-Ka Cafe ügyvezetőjének, Vajas Lászlónak az előadása következett, akitől megtudtuk, hogy cégünk 2007 nyarán alakult azzal a céllal, hogy minőségi kávés szolgáltatást biztosítson a mindennapokban. Elkötelezett hívei a minőségnek, ezért a Tchibo Coffee Service és a Nestlé…
Read More