Hírek

A tegnapi napon végső útjára kísérték Nemeskövi Dénest

A tegnapi napon végső útjára kísérték Nemeskövi Dénest

A március 22-én, 75 éves korában elhunyt Nemeskövi Dénes, háromszoros Olimpiai- és háromszoros Világbajnok, Venesz díjas szakácsmester, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egyik-, valamint a Séfbál alapítójának végső búcsúztatására, a római katolikus egyház szertartása szerint, 2020. július 21-én, az Új köztemetőben került sor. A szertartásra a hozzátartozók gyászában osztozva korábbi munkatársak, pályatársak és tanítványok tucatjai fehér szakácskabátban érkeztek. Akik gondoskodtak arról is, hogy a Séf utolsó földi útját <és a gyászolókat> kétoldalú szakácssorfal kísérje. A gyászoló családot két oldalról szakácsok kísérték.A gyászszertartáson felüli búcsúbeszédet a szakma részéről Pető István és Várhelyi Miklós mondott, akik beszédükben ismertették a Séf életének főbb állomásait. Várhelyi Miklós kitért arra is, hogy Nemeskövi Dénes szakmai pályája meghatározó volt a honi gasztronómiában, hiszen tanítványai ma mind vezető séfekké váltak. Egyben kifejtette, ha volt a magyar fociban…
Read More
Szénhidrátcsökkentett termékekkel indult a Séfklub

Szénhidrátcsökkentett termékekkel indult a Séfklub

2020. július 6-án került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének a pandémiás korlátozások utáni első workshopja, melyen a D-Life szénhidrátcsökkentet termékeit, és a bennük rejlő lehetőségeket ismerhették meg a Séfek. A szakmai találkozó közgyűléssel kezdődött, majd a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. A közgyűlésen a tagság egyhangúan fogadta el az elnök előző év beszámolóit, és a jövőt érintő célkitűzéseit. Sőt, maximális támogatásukról biztosították a vezetőt. A közgyűlést egy rövid szünet, majd a rendes taggyűlés követte, ahol egy perc néma csenddel emlékeztek meg az Egyesület alapítótagjáról, Nemeskövi Dénesről. Egyben a július 21-ei temetés részleteiben is megállapodtak. Ez után az Okés Országos Közétkeztetési szakácsverseny és a Magyarország étele került napirendre. Elhangzott, hogy első szeptember 26-án, míg a Magyarország étele október 10-én kerül megrendezésre az eredeti forgatókönyv szerint. A folytatásban az elnök beszámolt a Budapesti…
Read More
Séfklub – Éves közgyűlés – 2020

Séfklub – Éves közgyűlés – 2020

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2020. július 6. 14:00 órára közgyűlést hív össze. A közgyűlés időpontja: 2020. július 6. 14:00 óra A közgyűlés helye: Friedmann ház – Teri néni étterme; 2040, Budaörs, Ifjúság útja 22 Tervezett napirendi pontok: Beszámoló a 2019. évről.Az elvégzett munkák értékelése.Kapott támogatások, és azok felhasználása.Tagdíj és egyéb bevételek ismertetése, azok felhasználásának megismerésePénzügyi beszámoló ismertetése, elfogadása szavazással.Szakmai beszámoló ismertetése, elfogadása szavazással.A pénzügyi eredmény ismertetése, elfogadása szavazással. 2020-as évi ügyek: A 2020-as szakmai programok és a költségvetés ismertetése, elfogadása szavazással. Egyebek Figyelem! A Közgyűlésen minden egyesületi tag megjelenésére feltétlenül számítunk! Határozatképtelenség esetén 2020. július 6-án du. 14:30 órára, újra összehívjuk a közgyűlést, mely a jelenlévő tagok számától függetlenül már határozatképes lesz. Budapest, 2020. június 10. Üdvözlettel! ElnökségÉtrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete1056. Budapest V. ker. Váci utca 78-80.
Read More
Hivatalos közlemény!

Hivatalos közlemény!

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete <figyelembe véve Magyarország kormányának 2020. augusztus 15-éig, a rendezvények megtartásának általános tiltásáról szóló határozatát> újabb döntés meghozatalára kényszerült. Egyesületünk a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolával egyeztetve, a szervezők és a vezetőség képviselőinek részvételével, azt a döntést hozta, hogy felelős állampolgárként továbbra is mindent megtesz a járvány elleni védekezés segítése és az egészség megőrzése érdekében. Ezért pedig a Magyarország étele 2020 és a Magyar Gasztronómia napja, az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny, valamint a Szakácsfelvonulás 2020 további halasztása mellett döntött. A Magyarország étele 2020 szakácsverseny és a Magyar Gasztronómia napja rendezvény eredetileg 2020. március 28-án került volna megrendezésre, ami februárban halasztásra került 2020. május 16-ára, azonban a kroonavírus okozta helyzet elhúzódása okán a szervezők a rendezvény továbbhalasztásra kényszerülnek. A rendezvények új időpontjait később jelölik meg.…
Read More
Gyászhír: Elhunyt Nemeskövi Dénes

Gyászhír: Elhunyt Nemeskövi Dénes

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Nemeskövi Dénes, háromszoros Olimpiai- és háromszoros Világbajnok, Venesz díjas mesterszakács, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egyik-, valamint a Séfbál alapítója, hosszas betegség után 2020. március 22-én elhunyt. A család közlése szerint, felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatására a kialakult koronavírus vészhelyzet miatt egy későbbi időpontban kerül sor, melyre várják majd a tanítványokat, kollégákat, barátokat egyaránt.Erről a későbbiekben adunk bővebb tájékoztatást.Emlékét kegyelettel megőrízzük! Életút Nemeskövi Dénes a Szabadság Szállóban 1965 és 1968 között tevékenykedett. 1968-tól tizennyolc éven át a Duna Intercontinental Szálló konyhafőnök helyettese volt, majd 1986-tól a Thermál hotel, 1989-től a Mercure Korona Szálló konyhafőnöke volt. Munkáját jól jellemezte, hogy még nyugdíjba vonulása után is minden kérésnek eleget tett, és segítette a kollégák és üzletek fejlődését.A hazai konyhák mellett külföldön is számtalanszor dolgozott. Másfél évet…
Read More
Magyarország étele 2020: Időpontváltozás

Magyarország étele 2020: Időpontváltozás

Hivatalos közlemény!Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete tegnap kora délután válságértekezletet tartott a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában, a szervezők és a vezetőség képviselőinek részvételével, ahol megállapodtak abban, hogy felelős állampolgárként továbbra is mindent megtesznek a járvány elleni védekezés segítése és az egészség megőrzése érdekében.A megbeszélésen a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tájékoztatásait figyelembe véve - különösen a tömegrendezvények kapcsán felmerülő fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel - a Magyarország étele 2020 szakácsverseny és a Magyar Gasztronómia napja rendezvény szervezői a Szakgimnázium és Szakközépiskola vezetőségével közösen, a szakácsok és a rendezvény látogatóinak védelme érdekben, a rendezvény elhalasztásáról döntöttek.A Magyarország étele 2020 szakácsverseny és a Magyar Gasztronómia napja rendezvény eredetileg 2020. március 28-án került volna megrendezésre, azonban a szervezők a rendezvény új időpontjának a 2020. május 16-át jelölték meg. További információk hamarosan.
Read More
Közlemény: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Közlemény: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

A kialakult koronavírus világjárvány okozta, mindannyiunkat érintő (munkaadó, munkavállaló) veszteségek okán, valamint azok további minimalizálása érdekében az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete eleget téve szakmai szervezeti kötelezettségének a mai napon hivatalosan is megküldte javaslatait az illetékesek részére. Bízunk benne, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállaók érdekében tett javaslataink befogadást nyernek és rövid időn belül megteszik a szükséges lépéseket, mely a helyzet tovább fokozódását előzheti meg. Egyúttal együttérzésünket fejezzük ki azon kollégák felé, akik az eddigi munkaerőhiány okozta fokozott terhelés elviselése ellenére, a jelen krízishelyzetben a munkahelyüket azonnal elveszítették. Így ők lettek az első vesztesei a vírus okozta nehézségeknek. Remény lehet számukra, hogy <a teljesség igénye nélkül> javaslataink között volt, egy számukra létrehozott és azonnali pénzügyi alap, melyen keresztül enyhítenénk problémás helyzetükön. Egyben ezúton mondunk köszönetet az elhivatott munkaadóknak, akik a…
Read More
Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

A 2020-as évben, a XXII. Séfbál kínált kíváló alternatívát ahhoz, hogy Nemeskövi Dénes háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójának évtizedeken át tartó szakmai munkáját Életműdíjjal ismerjék el. A XXII. Séfbálon Gráf Attila kezében az életműdíj, melyet a neves Séf, sajnos személyesen nem vehetett át. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2020-ban megalapította, majd ezentúl minden évben átadja a saját „Életműdíját”, mely az alapítás évében Nemeskövi Dénes, háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójához kerül. A díjat A HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN ÁT TARTÓ SZAKMAI MUNKÁJA-, PÉLDAÉRTÉKŰ SZAKMAI HOZZÁÁLLÁSA-, VALAMINT AZ UTÁNPÓTLÁSNEVELÉSBEN NYÚJTOTT TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL ÍTÉLTÉK ODA. Azért is volt a Séfbál kiváló helyszín, mert a bál 1995-ös megalapítása szintén Nemeskövi Déneshez, az akkori Korona szálló séfjéhez köthető. (A bál…
Read More
XXII. Séfbál: Fanfárokkal köszöntötték a Séfeket

XXII. Séfbál: Fanfárokkal köszöntötték a Séfeket

2020. február 8-án szombaton került megrendezésre, a XXII. Séfbál az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Hotel Benczúr közös szervezésében. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a teltházas rendezvényen újra jó volt Séfnek lenni, hiszen ez a nap tényleg róluk, a Séfekről szólt! A XXII. Séfbál szlogenje a “MÚLTUNK A JÖVŐNK ALAPJA” volt, mellyel a szervezők a gasztronómia állandóságára és az értékek megbecsülésére, hagyományaink megőrzésére szerették volna felhívni a figyelmet. Fanfárok fogadták a XXII. Séfbál vendégeit A vendégeket a Hotel előtt felállított óriás bogrács (Bográcsbrigád.hu), és házi Benczúr pogácsa fogadta, a bejárat felé közeledve pedig fanfár üdvözölte. Aki a regisztráción és a Séfek tiszteletére felállított „diadalíven” is túljutott, arra a Mixer Italia jóvoltából welcome drink és a szakmai kiállítók kínálata várt. A bál háziasszonya a szokásoknak megfelelően, ismét Kovács Beatrix volt, akinek búgó…
Read More
Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe

Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe

2020-ban harmadik alkalommal rendezi meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét. A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseHorváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke A verseny témája: Nemzeti összetartozás! A verseny nyelve: Magyar A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel. Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még,…
Read More
IX. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2020

IX. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2020

2020-ban az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdeti meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megméretnék magukat. https://www.youtube.com/watch?v=8bO2lmsTSBc A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István Agrárminiszter,Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese ésHorváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke vállalta magára. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése. Az idei év mottója: „Egészségtudatos közétkeztetés”. Dr. Rétvári Bence Fotó: Urbán Ádám Rétvári Bence felidézte: az elmúlt években nagyon sok intézkedést tett a kormányzat az…
Read More