Hírek

Itt a megújult Étrend és az ETE első közös rendezvénye az egészség jegyében

Itt a megújult Étrend és az ETE első közös rendezvénye az egészség jegyében

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének (Séfklub) következő nagy eseménye, az Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE) szakmai partnerségével, és a két szervezet közös szervezésében megvalósuló rendezvény lesz. Ez a Séfklub első „Szakmai nap” című rendezvénye, mely a „Kezünkben a jövő!” konferenciával párosul, amely akkreditációs képzés is egyben, és amelynek  akkreditációs pontértéke: 17. A rendezvény 2017. május 11-én lesz megrendezve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ami díjmentesen lesz látogatható azok számára akik előzetesen regisztrálnak arra.     A rendezvény színvonalát jól példázza, hogy a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szakmai partnerséget vállalt abban. Az előadók között megtalálható lesz Dr. Roszik Péter – c. egyetemi docens (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) is, de előadást tart Dr. Bíró Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Közegészségügyi – Járványügyi – Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Osztályának vezetője is, a lakosság egészségi állapotáról. Prof. Dr. Darvas…
Read More
Az elnök, aki által az állóvíz fodrozódni látszik

Az elnök, aki által az állóvíz fodrozódni látszik

Nem is olyan túl régen, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében tisztújítási ceremónia zajlott, melynek gyümölcseként mára, egy teljesen új szemléletű elnökség koordinálja a nagy tradícióval bíró, „Séfklubként” is emlegetett egyesületet. Ennek apropóján készítettem az új elnökkel interjút, melyben az egyesület múltjára, jelenére és jövőjére is kitértem. Olvassátok, hát Asztalos Istvánnal történő beszélgetésemet.   István, talán kezdjük onnan, hogy honnan ismered az Étrendet, mi vonzott abba? Szegény megboldogult Kovács Lajos, aki a Csintex Kft tulajdonosa volt, és akit a barátomnak tekinthettem, ő hívott le először Étrend ülésre. Akkoriban még a Gazdasági Egyetem Alma Máter éttermében voltak ezek megtartva, és ajánlás alapján lehetett azokon részt venni. Talán kevesen tudják, de az Étrend Egyesületnek, ahogyan a sajátomon kívül egyetlen szervezetnek sem voltam sohasem a tagja. Illetve egyszer a Grillszövetségbe Ferenczi Séf úr beléptetett,…
Read More
Túl az ötvenen az Étrend taglétszáma

Túl az ötvenen az Étrend taglétszáma

2017. március 6-ára hívta össze, idei második közgyűlését az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, hiszen az elmúlt időszak eseményei, valamint a jövőbeli célkitűzések ezt indokolttá tették. A Séfklub újabb tagokkal bővült, így a tavalyi kritikusan alacsony tagszám után, az idei létszám bőven meghaladja az ötven főt. Jöttek Bajáról, Kalocsáról, Gyenesdiásról, Győrből, de volt olyan is, aki hétszáz kilométert utazva Csíkszeredáról érkezett. A feldúsult taglétszám egészen kiemelkedő eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy nem is mindenki tudott jelen lenni a gyűlésen. Na, igen és jóformán még két hónap sem telt el az új vezetés kinevezése óta. A vezetőség a gyűlést az elmúlt egy hónapban lezajlott megbeszélések, partneri tárgyalások eredményének ismertetésével kezdte, egyben kitért az átadással kapcsolatos problémák felvázolására, és tájékoztatást adtak arról is a tagságnak, hogy más eszköz híján, jogorvoslati lépéseket kezdeményeztek a leköszönő…
Read More
Közgyűlési meghívó

Közgyűlési meghívó

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2017 Március 6-ára közgyűlést hív össze.   A közgyűlés időpontja: 2017. március 06. 15:30 óra   A közgyűlés helye: Dobos C. Vendéglátóipari Szakképző Iskola 1134 Budapest Huba utca 7     Tervezett napirendi pontok:    Beszámoló a 2016. évről. Az elvégzett munkák értékelése. Kapott támogatások, és azok felhasználása. Tagdíj és egyéb bevételek ismertetése, azok felhasználásának megismerése Pénzügyi beszámoló ismertetése, elfogadása szavazással. Szakmai beszámoló ismertetése, elfogadása szavazással. A pénzügyi eredmény ismertetése, elfogadása szavazással.     2017-es évi ügyek: A 2017-es költségvetés ismertetése, elfogadása szavazással. Az Egyesület alapszabályának módosítása, szavazás az Egyesület Alapszabályának módosításáról. Jelöltállító bizottság felállítása, szavazással Jelöltek bemutatkozása Szavazatszámláló bizottság megszavazása Szavazás az egyesület harmadik elnökéről Szavazás a titkárhelyettes személyéről. Egyebek   A Közgyűlésen mindenki megjelenésére feltétlenül számítunk! Határozatképtelenség esetén 2016. március 9-ére du. 16:00…
Read More
Bizony, újra jó volt Séfnek lenni…

Bizony, újra jó volt Séfnek lenni…

2017. 02. 06.-án tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a rendes havi taggyűlését. A gyűlésen Asztalos István, a Séfklub elnöke köszöntötte a jelenlévőket, valamint ismertette az elmúlt hónap eseményeit, történéseit, majd rátért az átadás-átvétellel kapcsolatos problémák ismertetésére és azok következményeire.     Ezek után beszélt a jövőbeli terveikről, valamint az éves tervezett költségvetésről, és a közelgő, 2017. március 6-ai közgyűlésen elfogadtatásra szánt Alapszabály módosításiról, annak okairól, miértjeiről. Végül ismertette a tagsággal kapcsolatos elképzeléseit. Na, itt, ez a pont az, amikor valami elkezdődött. Szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy ami az elmúlt hónap alatt összeverődött, az immáron egy használható és komoly tudással bíró egység, olyan egység, ami nem a kényszeres megfelelésben szenved, és amely tevékenységének legfőbb mércéjét a szakmaiság adja. Ez a kollektíva, a fiatalokkal kiegészült idősebb korosztály olyan csapatot alkot, amit…
Read More
Felszállt a fehér füst az Étrend Egyesület tisztújító közgyűlésén

Felszállt a fehér füst az Étrend Egyesület tisztújító közgyűlésén

2017. első komolyabb változása, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének január 9-én megtartott tisztújító közgyűlésén új elnökség került megválasztásra. A novemberi közgyűlésen tapasztalható mozgósítási hullám tovább fokozódott, így az elnökválasztással kapcsolatos eredmény is megkérdőjelezhetetlenül a változás mellett szólt, ugyanis 91.6%-ban támogatták Asztalos Istvánt abban, hogy Némedi Józsefet ő válthassa a székében, így ő lehessen az Egyesület új elnöke. Megkapták a bizalmat Kelemen Helmut és Kis Zoltán urak is, hogy a Konyhafőnökök Egyesületének alelnöki tisztségét a jövőben betöltsék. Titkárnak pedig Danyi Gábor érdemelt bizalmat.   Az Étrend egyesület alelnöke, Kis Zoltán az alábbi mondatokkal kommentálta megválasztását: „…Tudván, hogy az egyesület alapítása és több évtizedes fennállása óta micsoda kiemelkedő szakemberek voltak ennek a szervezetnek az alkotói és vezetői, óriási megtiszteltetés számomra, hogy az Egyesület alelnökévé választottak! (…) A nagyszerű és megbecsült hazai…
Read More
Tisztújítás Étrend módra

Tisztújítás Étrend módra

Az elmúlt időszakban több jeles esemény is történt a hazai gasztronómia közéletében, azonban egyet mindenképpen kiemelnék. Ez pedig az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének közgyűlése. A nyáron, és a közgyűlést megelőző héten is, a jelenlegi- és az új elnökaspiráns megegyezett abban, hogy „A” és „B” közül döntse el a tagság, hogy ki az, aki a jövőben képviselhesse az egyesületet. Ekkor hangzott el a jelenlegi elnök, Némedi József szájából, hogy „előbb mozgósíts!” Nos, ez megtörtént, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatával szemben, azon a napon harminchat fő volt jelen, akik közül a többség ténylegesen konyhafőnöki pozícióban is tevékenykedik. Így 2017. január 9-én, a jelenlegi elnök Némedi József, valamint a friss erővel érkező Asztalos István személyéről kell majd döntenie a most jelenlévő szakmai grémiumnak. A gyűlés egy bizalmatlansági szavazással kezdődött, melyben Némedi József azt kérdezte, hogy „ki…
Read More
A közétkeztetés OKÉS

A közétkeztetés OKÉS

  Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását tegnap a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A “Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet. A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezi. A közétkeztetési gasztro kupa idei témája a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” volt, célja pedig, hogy bebizonyítsa, a hagyományos ízeknek is helye van az étlapon, csupán a közismert fogások modernizálására, a mai kor követelményeihez igazítására van szükség. A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. A 26 indulóból…
Read More
Menzakaja? OKÉS!

Menzakaja? OKÉS!

Soha korábban nem tapasztalt érdeklődés mellett zajlott le a 4. OKÉS (Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny) a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában.  Tévéstábok, közvetítés a versenykonyhából, rengeteg érdeklődő, kiállító, szponzor. Ez a verseny már szinte csak nevében hasonlít arra a kedves kis összejövetelre, amelyikkel három évvel ezelőtt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elindította a vetélkedést. A verseny a szakmai összefogás jegyében került megrendezésre, a szakmai támogatók között ott volt a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége(KÖZSZÖV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómniai Szövetség, A Magyar Gasztronómiai Egyesület a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók országos Szövetsége, a Magyar Grill Szövetség, A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet, a Kortárs Gasztronómiai Egyesület, a…
Read More