OKÉS

Home / OKÉS

 

„OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny 2018

 

A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

Az “OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny- az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének kezdeményezésére indult el 2010-ben.

2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE KVIK), valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében, amelynek kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol.

A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a köles és a csirkecomb.

 

Versenykiírás>>> 

Nevezési Lap>>>

Receptúra sablon>>>

Árlista a számításhoz>>>

 

 

Kik nevezhetnek?

A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.)

 

Nevezési határidő:

A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon.

 

Szakmai Zsűri:

 • Ortó Gyula a szakmai zsűri elnöke
 • Friedrich Antal Mesterszakács, szakoktató, a Friedman ház tulajdonosa
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke.
 • Nemeskövi Dénes, Háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
 • Hidvégi Hedvig A Budapesti Gazdasági Egyetem delegáltja, Szakoktató, Főiskolai tanársegéd, Oktatás támogatási koordinátor, Élelmiszermérnök
 • Tégel Imre a Hotel Benczúr séfje
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

 

Gyerek zsűri:

 • Fekete Panni (11 éves) az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója

 

Szponzoraink:

 1. Aviko BV – Pannon Frost Kft.
 2. Gasztro Pérmium Kft
 3. Helit Kft.
 4. Mirbesz csoport
 5. Oldalas magazin

 

Verseny menete:

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 20 felnőtt adagról a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat. A versenyen a kötelező alapanyagok, a köles és a csirkecomb felhasználásával kell majd egy 3 fogásból (előétel vagy hideg/meleg leves, főétel, desszert) álló menüt elkészíteni. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók.

A 3 fogásos menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke 1 adagra számítva összesen nem haladhatja meg a nettó 350 Ft-ot. A mennyiségeket egy felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat), tápanyagértéket 1 adagra vetítve.

A menüvel szemben alapkövetelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy a menü minden eleme közétkeztetési körülmények között is jól kitálalható legyen.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2018. június 16-i döntőben, a BGE KVIK tankonyháján. A nevezett menüsor elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.

 

Nevezési Díj:

Az első fordulóban nevezési díj nincs, a második fordulóba jutott csapatok nevezési díja csapatonként 20 000 Ft.

 

Díjak, különdíjak:

A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

 

Szakmai zsűri díjkategóriák:

 • OKÉS 2018. Bajnok Csapata
 • OKÉS 2018. II. helyezett Csapata
 • OKÉS 2018. III helyezett Csapata

 

Gyermek zsűri díjkategória:

 • OKÉS Junior 2018 Bajnok csapata

 

Egyéb díjkategóriák:

 • OKÉS 2018. Hungary Card különdíj
 • OKÉS 2018. Élosz különdíj
 • OKÉS 2018. Oldalas magazin
 • További támogatói díjak

 

 

Minden jog fenntartva! © Étrend Egyesület 2010