Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (a továbbiakban: Egyesület) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint működő, jogi személyiséggel rendelkező egyesület.
1. Az Egyesület neve: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
2. Az egyesület rövidített neve: Étrend Egyesület
3. Az Egyesület székhelye: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.
4. Az Egyesület jogi személy.
5. Az Egyesület céljai
Az Egyesületet vezető gyakorlati szakemberek, a magyar gasztronómiáért tenni akaró alapítók hozzák létre annak érdekében, hogy e koncentrált szellemi erővel bíró egyesület figyelemmel kísérje és népszerűsítse a korszerű étkezési szokásokat, az egészséges táplálkozást, ápolva a klasszikus magyar konyha hagyományait is.
Az Egyesület célja a magyar étkezési kultúra színvonalának emelése, a táplálkozási szokások változtatása, a magyar gasztronómia hagyományainak életben tartása, a magyar konyha elismertségének növelése belföldön és külföldön egyaránt.
Az Egyesület célja továbbá, hogy összefogja a gasztronómia területén tevékenykedő szakembereket, biztosítson számukra egy olyan megjelenési fórumot, melynek segítségével a szakma irányvonala a népi, nemzeti szokások figyelembe vételével az egészséges táplálkozás céljainak szem előtt tartásával az európai követelményeknek és az európai konyha szokásainak figyelembe vétele mellett megőrzi a magyar gasztronómiai sajátosságokat, ugyanakkor biztosítja tagjai és az Egyesület köré csoportosuló idős, illetőleg fiatal szakemberek számára a szakmai támogatás, képzés és fejlesztés mellett olyan szociálistámogatás és háttér biztosítását, melyek más egyéb csatornából és forrásból nem biztosíthatók (ösztöndíjak, szociális támogatás). Az Egyesület kísérletet tesz a gasztronómiáért tenni akaró, és ezen a területen jeles eredményt elért személyek és munkájuk emlékének megőrzéséért és az utókor számára mindezen ismeretek elérhetőségét kívánja biztosítani.
Ennek érdekében az Egyesület:
- ‒ kiállításokat, szakmai versenyeket szervez,
- ‒ tanfolyamokat, továbbképzéseket tart,
- ‒ gyűjti, rendszerezi és közreadja a magyarországi régiók klasszikus népi ételreceptjeit,
- ‒ segíti a hazánkat külföldi szakmai rendezvényeken képviselő fiatal szakemberek felkészülését,
- ‒ fórumot biztosít gasztronómiai kérdések megvitatásához,
- ‒ véleményt alkot, állást foglal szakmai kérdésekben,
- ‒ segíti a szakképzést, ösztöndíjat egyéb anyagi jellegű támogatási nyújt,
- ‒ idős, rászorult tagjai részére szociális támogatást biztosít.
Az Egyesület a céljainak megvalósítása érdekében a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszeréről (TEÁOR ’08) szóló jogszabály szerint az alábbi tevékenységeket végzi:
- a) 94.99 Máshova nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység
- b) 93.29 Máshova nem sorolt szórakoztatás, szabadidős tevékenység
- c) 58.14 Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
- d) 58.19 Egyéb kiadói tevékenység
- e) 79.12 Utazásszervezés
- f) 82.30 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
- g) 85.59 M.n.s. egyéb oktatás
- h) 85.60 Oktatást kiegészítő tevékenység
- i) 70.22 – Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás