Magyar házibivaly és gabonával gazdagított Bonduelle zöldségek – Chef workshop

2022. október 3-án rendezte meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete soron következő taggyűlését. A szokásos havi taggyűlésen bemutatkozott a Bonduelle Foodservice új gabonával és hüvelyesekkel gazdagított termékei, valamint az érintetlen környezetben lévő Mátrai bivalyrezervátum.

A taggyűlés elején Asztalos István elnök köszöntötte a megjelent Séfeket. Majd beszélt az

  • V. Szakácsfelvonulás tapasztalatáról,
  • a frissen meghirdetett a Magyarország étele 2023. szakácsversenyről, melyet a Séfklub 2023. márciusára tervez. Az elnök megköszönte a tagság évek óta tartó kitartó munkáját,  
  • az ahhoz kötött „Befordúltam a konyhára” című rajzpályázatról. Egyben kérte a tagság segítségét a mozgósításban, hogy minél szélesebb körben sikerüljön felhívni a figyelmet a gasztronómia szépségére, területére.
  • Szó volt továbbá, a korábban megkötött együttműködésekről is, melynek eredményeként a 2023-as versenyhez már mind a Miskolc és térsége Turisztikai Egyesület, mind pedig a Dél Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület csatlakozott.
  • Végül pedig kérdéseket is tehettek fel a jelenlévők.

Bővebb információ: https://magyarorszagetele.hu/rajzpalyazat-2023/

Bemutatkozott még a Bonduelle Food Service gabonákkal és hüvelyesekkel gazdagított termékei

Az egészség és a kiváló ízvilág érdekében a legjobb gabonákat zöldségekkel és hüvelyesekkel kombinálták ideális arányban. Így hozták létre a zöldségtermékek új termékcsaládját, amely önmagában húsok, halak és saláták mellé, vagy vegetáriánus ételként önmagukban is tökéletesek.

Elmondta továbbá, hogy aki az egyszerűségre és a minőségre szavaz, válassza a Bonduelle MINUTE termékeit! Melyek kiolvasztás alatt nem engednek ki levet az egyedi feldolgozási módszerüknek köszönhetően, mely során a zöldség nem találkozik cseppfolyós állapotú vízzel, csak gőzzel. Ezáltal, a termékek súlya felengedés után is változatlan – 2,5 kg zöldség a zacskóban = 2,5 kg zöldség. Emellett a zöldségek könnyen adagolhatók. Ráadásul a hámozás, darabolás, mosás és főzés elhagyható, mivel ezeket már elvégezték helyettünk. A fagyasztott termékek a friss zöldségek minőségét nyújtják, mégis összehasonlíthatatlanul gyors az elkészítésük.

Bővebben: www.bonduelle-foodservice.hu

Mátrai bivaly és magyar parlagi szamárhús

Ezen felül szó volt a Mátrai bivalyrezervátumról, mellyel kapcsolatban Szalai Ferenc elmondta, hogy a magyar bivaly (mocsári bivaly) a Kárpát -medencébe még az avarokkal érkezett, háziasított állataink közül az egyik legrégebi, genetikai ősiségében a legsértetlenebb faj. 

A legtöbb bivalyt a forró égöv alatt tenyésztik, de a magyar bivaly a hosszú évszázadok alatt jól alkalmazkodott az itteni időjáráshoz, azonban azt a trópusi szokását megtartotta, hogy a nyári időszakban kifejezetten igényli a dagonyázási lehetőséget, szívesen fogyasztja a sást és a nádat is. Emiatt a vizes természetvédelmi területek rehabilitációjában is jelentős szerepet vállalnak.

A bivalyok hasznos élettartama 20-25 év, megjelenésük szilárd, jól izmolt, rövid és széles törzset, nagy erőt sugároz, marmagasságuk 150-190 cm, tömegük 450-1000 kg közötti. A fej magasan tűzött, a szarvak oldalt hátra, majd sarlószerűen felfelé íveltek. Gulyakészsége kiváló, szociális érzékenysége, intelligenciája rendkívüli

Őseink hamar rájöttek, hogy ezek az állatok jól alkalmazkodnak a környezeti viszonyokhoz, szívós testfelépítésük miatt pedig a mezőgazdasági munkálatokban vették nagy hasznukat.

A bivalyerő kifejezés is méltán tükrözi az állat erejét, a fennmaradó feljegyzések között található ez a mondás is:

“AMELYIK RAKOTT SZEKERET NÉGY ÖKÖR MÁR NEM HÚZ EL, AZT MÉG KÉT BIVALY ELHÚZZA!”

Elmondta továbbá, hogy a csekély hazai bivalyállomány növelésében 2016 óta a Mátrai Bivalyrezervátum is aktívan kiveszi a részét. Szurdokpüspöki határában a Mátra nyugati kapujának egyik legnagyobb „vadregényes” fennsíkján, szabadtartásban élnek állataink. Ez a kiváló húsminőségében is mérhető, hiszen a legelőn található füvek sokféleségének, és a gyógynövényeknek köszönhetően magas a tápértéke. Számunkra kiemelten fontos a biodiverzitás megőrzése, genetikai kincseink, a természet adta értékek megőrzése, és ezeknek az emberek javára való hasznosítása. Ennek fényében tevékenységeinket a „fenntartható gazdálkodás” égisze alatt végezzük.

Amellett, hogy az állomány növelésében a is kivesszük a részünket, küldetésünk közt szerepelt az is, hogy a gasztronómia világán keresztül az emberek megismerjék a kimagasló minőségű bivalyhúst, mint a tiszta vöröshúsok ősi magyar helytartóját! Állataink húsának tápértéke igen magas, zsírtartalma alacsonyabb, mint az átlag marhahúsnak azonban vitaminokban ásványi anyagokban gazdag, és emellett remek ízélményt nyújt.  Kifejezetten ajánlott betegségből felépülőknek, fejlődő szervezeteknek, sportolóknak, az egészséges táplálkozás híveinek és nem utolsó sorban, a gasztronómia szerelmeseinek.

Szalai Ferenc beszélt még a magyar parlagi szamár tenyészetéről, mellyel kapcsolatban elmondta, bár a szamárhús finom és egészséges, mégis ritkán szerepel az étlapon, mert a vendégek egyelőre nem megenni, hanem inkább simogatni szeretnék a csacsit. Ettől függetlenül még a húsminősége kiváló, ezért felhasználják a szalámikészítés során is, hiszen a húsa olajos. Nem véletlenül sokan hívják az

„ALFÖLD LAZACÁNAK”

is, hiszen magas Omega3 zsírsavtartalma és értékes zsírtartalma miatt kedvelt alapanyag. A cukrászatokban újra reneszánszát éli az értékes és különleges szamárzsír felhasználása.

A szakmai párbeszédben egyetértés volt abban is, hogy szükség lenne egy teljes gasztronómiát lefedő összefogásra a bivaly és szamárhús piacának érdekében, mert annak fenntarthatósága nagyban függ azok piacától.

Bővebben: https://matraibivaly.hu/

A taggyűlés innentől a szokásos forgatókönyv szerint a kóstolóval folytatódott.

A taggyűlésen a kóstoló Bonduelle zöldségkeverék hajdinával, bulgurral és quinoával, valamint Bonduelle zöldségkeverék tönköllyel és árpával felhasználásával készültek a kevert saláták és köretek. Mellé pedig a bivalyhúsból készülő ételek kerültek a kínálatba. Az ételekhez az Upfield Professional termékei voltak még felhasználva. Az ételek készítéséért Blendea Károly, Horváth István Rádzsa, Friedrich Gergő, valamint Friedrich Antal felelt.

Blendea Károly az Upfield Professional képviseletében a Rama termékek felhasználásával készítette a kóstolót. Elmondta, hogy a Rama Culinesse kellemes, vajas ízt garantál, ám vegán formulájával könnyedén használható tejmentes fogásokhoz. Ideális társ a konyhában: remekül használható húsok, halak serpenyőben sütéséhez, zöldségek fényezéséhez, vagy akár hollandi mártás készítéséhez.

Bővebben: www.upfieldprofessional.com

Még több fotó ide kattintva elérhető >>>

A következő taggyűlésre november 7-én kerül sor.