Tisztújítás Étrend módra

Az elmúlt időszakban több jeles esemény is történt a hazai gasztronómia közéletében, azonban egyet mindenképpen kiemelnék. Ez pedig az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének közgyűlése.

A nyáron, és a közgyűlést megelőző héten is, a jelenlegi- és az új elnökaspiráns megegyezett abban, hogy „A” és „B” közül döntse el a tagság, hogy ki az, aki a jövőben képviselhesse az egyesületet. Ekkor hangzott el a jelenlegi elnök, Némedi József szájából, hogy „előbb mozgósíts!”

Nos, ez megtörtént, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatával szemben, azon a napon harminchat fő volt jelen, akik közül a többség ténylegesen konyhafőnöki pozícióban is tevékenykedik.

Így 2017. január 9-én, a jelenlegi elnök Némedi József, valamint a friss erővel érkező Asztalos István személyéről kell majd döntenie a most jelenlévő szakmai grémiumnak.

A gyűlés egy bizalmatlansági szavazással kezdődött, melyben Némedi József azt kérdezte, hogy „ki az, aki egyet ért az egyesület jelenlegi működésével, vagy ki az, aki a változásra szavaz”?

Az eredmény megkérdőjelezhetetlenül a változás mellett szólt, ugyanis több, mint kétharmad arányban mindenki a változás mellett voksolt. Ekkor a jelenlegi elnök és vele együtt az elnökség ígérete szerint januárban lemond, ehhez a közgyűlés döntése alapján tisztújító közgyűlést írnak ki, mely január 9-én lesz megtartva.

 

A jelenlegi elnök felsorolta, hogy mennyi mindent tettek az elmúlt hét esztendőben azért, hogy az egyesület és vele együtt a szakma fejlődhessen. Felsorolásában szerepelt az „OKÉS Közétkeztetési verseny” és annak sikere, a frissen megalakított „szakmai zsűri”, valamint a több alkalommal előforduló minisztériumi és szakmai szervezetekkel történt egyeztetések.

Ezután Asztalos István következett, aki elmondta, hogy ezen programokat üdvözli, valamint elmondta, hogy megválasztása esetén a jövőben ezeket igyekezni fognak az új összetételű elnökséggel is folytatni. Egyben felkérte Némedi Józsefet és az aktuális elnökséget, hogy abban az esetben is maradjon meg a jó kapcsolat közöttük, és továbbra is legyenek részesei ennek a munkának, amennyiben megtörténik az elnökváltás. Hiszen az csupán a formalitás miatt fontos, ami pedig a mozgósítást szolgálja.

Kiegészítette azzal, hogy szeretnék, ha az Étrend Magyar konyhafőnökök Egyesülete visszatalálna a gyökereihez, és akként is működhetne, mint amit a nagynevű elődök kitaláltak, megalkottak. Sajnálja, hogy az egyesülettel kapcsolatban, az elmúlt időszakban gyér látogatottságú gyűléseket, és csökkenő tagságot kellett tapasztalnia. Valamint sajnálja, hogy az egyesület elveszítette a presztízsét és klubjellegét, melyet korábban megismert, és amely alapján fontosnak érezte a gyűléseken való részvételt. Ezért mindent megtesz, hogy ezen változtasson.

Elmondta, elnökként szeretnék a séfklub jellegét visszaállítani, valamint fontosnak tartják azt is, hogy a beszállító és más egyéb cégek általi prezentációk, bemutatók, kóstolók újra részei legyenek a gyűléseknek.

Alapanyag ismereti, és szakmai képzéseket, tréningeket is szeretnének a jövőben a tagság részére biztosítani, melyekhez már előzetes tárgyalásokat is folytattak, így ezek elindítása már ténylegesen csak a döntés megszületésének kérdése.

Ezen kívül szeretnének a tagság részére igénybe vehető jogsegélyszolgálatot felállítani, épp úgy, ahogyan néhány évvel ezelőtt már volt az egyesületnek kezdeményezése erre.

Meg kívánják újítani, mind a szakmai szervezetekkel, mind a hatóságokkal kötött, és életben lévő együttműködéseket, azonban szeretnék azt bizonyos kérdésekben még szorosabbra is fűzni.

Asztalos István kiemelte, hogy megválasztása esetén az összes tag érdekében kíván dolgozni. Egyben az egyesület kommunikációját, akár a nyomtatott sajtóban, a közösségi portálon, vagy az online felülteken mindenképpen meg szeretné újítani. Elmondása szerint annak ellenére, hogy tag sem volt, már eddig is mindig segítette az egyesület munkáját, azonban ezen a téren sajnos ennek ellenére is iszonyatos a lemaradásuk. Elmondta szinte nincs is kommunikáció az egyesülettel kapcsolatban, ami pedig megnehezíti annak munkáját.

Felajánlotta azt is, hogy az eddigiekhez hasonló együttműködést az Oldalas magazin és az egyesület között <megválasztásától függetlenül>, továbbra is életben tartja. Ergo az újság hasábjait továbbra is biztosítja a sajtóközleményeknek. Igaz, hogy megválasztásával <és a tagság támogatásával>, saját, egyedi elképzelése alapján kívánja azt megújítani, kézbe venni.

Elmondta továbbá, hogy az egyesület működésébe a tagság részére „üvegzseb” programot vezetne be, mely alapján mindenki, külön kérés és költség nélkül átláthatja annak költéseit, működését.

Valamint elmondta, hogy megválasztása esetén tiszteletbeli elnöki pozíciót kíván biztosítani <persze a tagság egyetértésével> Lukács István (Háromszoros Oscar díjas séf) és Dr. Kiss János (a szakácstudományok doktora, a Hyatt Corporation alelnöke) uraknak, akik ezt előzetes egyeztetések alapján megtiszteltetéssel fogadták, és az elnökjelölt személyének szólóan ezt elvállalták. Egyben ígéretet tettek arra, hogy megválasztása függvényében az új elnököt segíteni fogják tanácsaikkal, kapcsolataikkal.

A jelenlegi, főként aktív fiatal konyhafőnökök mozgósításához is a tenni akarás volt a hívó szó. Ez pedig mindenképpen pozitív változás az elmúlt évek tapasztalatához viszonyítva. Az új elnökjelölt azzal egészített ki a tagság felé a mondandóját, hogy azért kéri a bizalmat, mert, úgy érzi az eddigi munkája alapján kialakult hitelessége, és megítélése, ezt mára lehetővé teszi. Ezt a bizalmat, a szakmában dolgozók fejlődésével és szakmai identitásuk megtalálásával kívánja viszonozni.

 

Egyben ezúton is kér mindenkit, aki csak teheti, csatlakozzon az Étrend egyesületbe, mert a jövőben a szakmában dolgozókért kívánnak dolgozni, velük együtt akarnak gondolkodni.

 

Az egyesület elnökválasztására a közgyűlés döntése értelmében január 9-én kerül sor.

 

A rendezvényen készült még több kép IDE KATTINTVA elérhető!