Séfklub Prémium, avagy a kóser konyha workshop

2017. 09. 04-én tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos éves nyári szünet utáni első workshopját, melyen a kóserkonyha volt terítéken.

 

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a gyűlés a Gasztro Prémium Kft. <szinte vadonatúj> vecsési raktárlátogatásával kezdődött. Jeney György, Dénes Attila és szorgos kollégáik körbevezették a Séfeket a raktáron. Találkozott a Séf és a területi képviselő, azonban most ez utóbbi munkahelyén, mely idegenvezetés keretében a szakemberek betekintést nyerhettek a beszállítás gyakorlati hátterébe és informálódhattak arról.

 

Innen konvojban vonultak át a Gastland M0 Étterem, Hotel és Konferenciaközpontba. Bizonyára megdöntve ezzel a Magyarországi rekordot, mert ilyen hosszú „Séfkonvoj” még talán sosem vonult az M0-áson. A Gastland hotelban a Séfklub azon tagjai, akik a raktárlátogatáson nem vettek részt, már javában sürögtek a konyhában és készítették a finomabbnál-finomabb zsidó ételeket.

 

A megérkezést követően a házigazda szerepében, Jeney György a Gasztro Prémium Kft. ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd néhány mondatban bemutatta vállalkozásukat. Őt a Manna Ice fagylaltjai és süteményei követték, melyet a Séfek végig is kóstoltak.

 

Az egyesületi gyűlés keretében Asztalos István elnök elmondta, hogy sikerült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával felvenni a kapcsolatot és vélhetően egy sikeres együttműködés kezdődött meg. Épp úgy, mint ahogyan a NÉBIH-en belüli, Zoltai Anna vezette GHP munkacsoportjában is aktívan részt vállaltak. Ekkor idézte fel Molnár György szavait (aki korábban az Egyesület titkára is volt), hogy:

 „az egyesület talán 2004-ben volt utoljára ilyen erős”.

 

Az elnök elmondta, hogy milyen fontos számára, hogy egyre többen veszik észre, az egyesület valóban szakmai szervezetként működik és a jövőben sem kívánnak letérni erről az útról. A Séfklubbal kapcsolatban pedig azt szeretnék elérni, ha mindenki azt gondolná arról: „egész egyszerűen MÁS, mint az összes többi”. A taglétszám folyamatos bővülését üdvözölte, azonban elmondta, hogy tartani szeretnének egy szintet, így ha valaki nem követi annak alapszabályát/filozófiáját, akkor nem félnek a tagságból valakit kizárni <megőrizve ezzel annak presztízsét> ha az egyesületi érdek azt kívánja.

A hitelességgel kapcsolatban megjegyezte, hogy azért is érzi kulcskérdésnek ezt, mert ennek köszönhető, hogy a szponzoraikkal ilyen rövid idő alatt kiváló kapcsolat alakulhatott ki, akik vezetői mellesleg kivétel nélkül jelen is voltak a taggyűlésen. Az elnökség részükre egy elismerő oklevéllel készült, megköszönve azzal a támogatásukat. Jó volt látni, hogy a jó cél érdekében <még részben konkurens vállalkozások is> fel tudnak egymás mellett sorakozni.

Ez, a szponzorokkal való kiváló és erős kapcsolat az alapja, hogy a jövő évben megrendezhetik az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt, és egy másik, vélhetően még nagyobb presztízsű szakácsversenyt, melyet a tagság üdvözölt.

A kóser konyha workshop keretében Szepesi Iván biztosított részleges gasztrotörténeti bemutatót a Séfek részére, majd prezentált kóstolót részükre, ahol a receptet és a konyhai trükköket is elárulta részükre. A szerencsésebbek, akik a konyhán segédkeztek (A teljesség igénye nélkül: Tanács Attila, Schwarcz András, Erdős Tünde, Zsidákovits Róbert… ) a gyakorlatban is láthatták a kiváló ételek elkészítését.

A tagság aki hallgatta Szepesi Iván szavait, megtudhatta, hogy a gyakorlatban két féle kóser konyhát ismerhetünk. Az egyik az ortodox, betartva az előírásokat már több mint 5500 éve, a másik a neológ, amelyik tartja a vallását, de nem ragaszkodik a szigorú előírásokhoz.

 

A konyhatechnológiában a különbség, hogy az ortodoxnál, csak a sahter által levágott és hitelesített húsokat használják, különválasztva a tejes és húsos ételeket, még az edényzetben is, míg a neológok, nem használnak  sertéshúst, de üzletből is tud vásárolni, és hagyományos ételeket készíteni.

A kóstolható ételek a következők voltak:

 • Hagymás (zsidó) tojás,
 • tonhal saláta,
 • inarsz ( libaszalonna) – pirított bagett karikákon
 • Csirkemell érmék,
 • cimesz (fahajas sárgarépa) és
 • libatepertős tört burgonya.
 • Mákos maceszgombóc.

 

Miután ez az összejövetel szeptemberben jött össze, így az-az őszi ünnepekre van fókuszálva! Ezek a következőek:

 • Ros hasana -új év- szeptember 21.
 • Jom kipurim -engesztelő nap- 30.-án.
 • Sukkot -sátoros- október 5-11.
 • Hanuka -a karácsony- december 13-20.

 

Flódnit rögtön kettő fajtát is kóstolhattak a Séfek, hiszen a Szepesi séf úr által prezentált echte kóser mellett, Mérai József, a Choco Hands tulajdonosa is készített egy egész tepsivel a részükre.

 

A gyűlés a tagságot igazoló oklevelek átadásával folytatódott, melyet minden jelen lévő tag megkapott. Ezzel kapcsolatban a teljes elnökség felsorakozott és egyesével köszönte meg a tagságot mindenkinek személyesen.

A workshop, ismét nagyon jó, szinte családias hangulatában telt, amit tovább fokozott, az új belépők száma.

 

A Chef workshop következő állomása október 03-án, délután 15:30-as kezdettel lesz a Benczúr hotelben. Témáját tekintve pedig: „A kések és a köszörűsök világa” Ifj. Flaschner Kálmán, a Flaschner Kft. tulajdonosának prezentálásában. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!