Friss húsok a Séfklub novemberi gyűlésén

 

2017.11. 06-án tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos havi workshopját, melyen a friss, és érlelt marhahúsok voltak terítéken.

 

A helyszín ezúttal a budaörsi Friedmann ház – Teri néni étterme ( www.friedmann.hu ) volt, amely hely kiválóan alkalmas rendezvények és kisebb konferenciabeszélgetések megtartására. Vendéglátóink Friedrich Antal tulajdonos, Séf volt, aki a gondos házigazda szerepében mindent meg is tett azért, hogy a Séfek maximális kiszolgálás mellett-, és megfelelő környezetben gyűlésezzenek, valamint, hogy igazán jól érezzék magunkat és a konferencia sikerrel zárulhasson. Ezt ezúton is köszönjük!

 

A gyűlés Asztalos István köszöntőjével kezdődött, aki ismertette a tagokkal az elmúlt hónap eredményeit, valamint röviden felvázolta a jövőbeli céljaikat.

 

A köszöntőt követően ifj. Gödry Zoltán a Helit Kft. (www.helit.hu) ügyvezetőjének köszöntőjével kezdődött, aki örömmel jelentette be a jelenlévők részére, hogy újabb megállapodás született a Séfklub vezetése és a Helit Kft, valamint a Mirbest csoport (www.mirbest.hu) között, melynek indokát a szakmaiság és a jövőbeli projektek jó célja adja. Ezzel az újabb együttműködéssel a már életben lévő partnerségüket kívánták elmélyíteni.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének egyik komoly eredménye, hogy a tizenkét fős <Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felállított> Ágazati Készség Tanácsba (ÁKT) tagokat delegálhatott, erről és a tanács jövőbeli céljairól Friedrich Antal, mint az Egyesületi delegáltak vezetője számolt be a jelenlévőknek.

 

Őt a HACCP rendszerek kidolgozásával foglalkozó Miskolczi Sándor követte, aki ismertette a Séfekkel a január 1-től hatályos 28/2017. (V. 30.) FM rendeletet (Ez IDE KATTINTVA elérhető!). Ez a rendelet a Séfek többségének idáig ismeretlen volt, és eléggé meg is osztotta a tagságot.

 

Erre vonatkozóan <a teljesség igénye nélkül és vélhetően jogosan> olyan kérdések merültek fel a szakma és a kollégák részéről, hogy:

  • Miért volt szükség erre? Miért nem elég a 852/2004Ek rendelet, ami az egész EU-n belül elég (valahol még sok is)
  • Mit várnak a rendelet bevezetésétől – mi lesz ennek a gyakorlati haszna?
  • Milyen reakcióra számítanak? terveznek-e válságkommunikációt?
  • Fogják –e büntetni az admin hiányt, ha egyébként a HACCP-nek megfelel a gyakorlat?
  • Hogyan informálják a szakmát a jogszabály gyakorlati kivitelezéséről?

 

Mint megtudtuk, a jogszabály szerint: „Az élelmiszer-vállalkozó önellenőrzési együttműködési megállapodást köthet a NÉBIH-el. A megállapodás önkéntes, és annak megkötését mindkét fél kezdeményezheti. A megkötött megállapodásról a NÉBIH tájékoztatja majd az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervet.”

Bár a jogszabályról sokan most hallottak először, de ez bizony első hallásra sokak szerint kicsit úgy hangzik, mint a védelmi pénz szedés. „Nem bántalak majd, ha fizetsz”.

Az együttműködést egyébként mindkét fél kezdeményezheti. Képzeljük el, ahogyan a NÉBIH felkeresi a vállalkozót, akinek erősen javallja a szerződés aláírását – (mindez a valóságban majd mennyiért??? – azt még nem tudjuk, erről eddig információnk nincs, pedig 2018. január 1 mindjárt itt van), majd ha arra esetlegesen nemet mond a vállalkozás, akkor „rászáll”, vagy milyen retorzióra számíthat? Ha pedig együttműködik, akkor pedig szól a társosztálynak, hogy ne piszkálják az egységet, mert „együttműködik”?

Sok a kérdés sajnos! Amire igazi válaszokat még nem, de igazából még csak tájékoztatást sem kaptunk, éppen ezért kezdeményezni fogjuk a kérdések megküldését a NÉBIH sajtóosztályára. Amint választ kapunk természetesen a taggyűlésen és az Oldalas magazin felületein is tájékoztatni fogjuk a kollégákat, a szakmát.

 

A gyűlésen jól érzékelhetően a jogszabály felkorbácsolta a jelen lévők indulatait, melyet Blenda Károly, a Helit Kft. kreatív Séfjének előadása csitított el. Az előadásának címe: Húshelyzet Magyarországon és a világon volt. A Séfek érdeklődve figyelték, ahogy beszámol a húspiac alakulásáról és fogyasztási szokásokról. Megtudtuk, hogy <a cég statisztikái alapján> a friss és érlelt húsfogyasztás feljövőben van, míg a mirelit visszaszorulóban, ez pedig a tudatosság és a minőségi húsfogyasztás növekedésére enged következtetni.

 

Az előadást követően Madarász Csaba és Blendea Károly kóstolóval is prezentálta a Helit Kft. és a Kedvenc ízek (www.kedvencjm.hu) érintett termékeinek kínálatát és az érezhető különbséget. A jelen lévők kóstolhattak többek között szalámikat, sonkákat, vagy éppen érlelt hátszínt és bélszínt is.

 

A gyűlés a XX. Séfbál, „Magyarország étele 2018” és a hetedszerre megrendezésre kerülő „OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny 2018” ismertetésével folytatódott. Egyúttal az elnök ismertette azok forgatókönyvét, valamint felkérte a zsűritagokat. Egyúttal a tagságnak beszámolt arról is, hogy Szabó Károly tanácsadó kollégájával, személyesen ismertette a projektet és kérte fel dr. Zsigó Róbert államtitkár urat „Magyarország étele 2018” versenyével kapcsolatban. A tagság ezt üdvözölte!

 

A gyűlés zárásáig a szokásos kiváló hangulat uralkodott, melyet a jövőben is fent kívánnak tartani. Végül a finálé keretében egy kötetlenebb beszélgetés kezdődött, melyben Asztalos István ismételten megköszönte a tagság támogató hozzáállását, mellyel az elmúlt hónapok sikereit szállíthatták.

 

A következő taggyűlés 2017. december 4-én lesz, ahol a Gasztro Prémium Kft. által forgalmazott első hazai Lepény fog bemutatkozni a Séfklub tagjai részére. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!