Meghirdették a Magyarország étele 2018 és a 2018-as OKÉS országos közétkeztetési szakácsversenyt

 

Budapest, 2018. január 11. – Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) első ízben, ám hagyományteremtő jelleggel meghirdeti a „Magyarország étele 2018” elnevezésű szakácsversenyt. Egyúttal 2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében. Mindkét országos megmérettetés célja a hazai gasztro kultúra továbbfejlesztése, a fenntartható és innovatív megoldások széles körű bemutatása.

 

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) meghirdeti a „Magyarország étele 2018” országos melegkonyhai szakácsversenyt, melynek  győztese lesz „Magyarország étele 2018” cím jogos használója. Az első ízben, ám hagyományteremtő jelleggel megrendezésre kerülő verseny egyedülálló kezdeményezés „Hazai ízek, reális jövő!” mottója egyértelműen kifejezi a rangos, szakértői zsűri elvárását, vagyis elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyen elkészíthető, ám a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételt várnak a verseny szervezői.

A 2 fordulós versenyre 2018. március 16-ig az ÉTRENDhez eljuttatott nevezési lapon jelentkezhet minden vendéglátásban tevékenykedő személy, aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2018” megalkotásához. Az első fordulóból 12 csapat jut majd a 2018. május 26-i döntőbe.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a bio hajdina (pohánka) és a makói vöröshagyma.

 

Egyúttal 2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében, amelynek kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Az értékes tárgynyeremények mellett a verseny győztese az OKÉS 2018 Bajnok Csapata címmel büszkélkedhet majd. A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A 2 fordulós versenyre 2018. március 16-ig az ÉTRENDhez eljuttatott nevezési lapon jelentkezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fős szakács és 1 fő segítő). Az első fordulóból  továbbjutott 12 csapatnak a 2018. június 16-i döntőben az első fordulóba nevezett menüsort kell elkészítenie majd kitálalnia.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a köles és a csirkecomb.

 

„Minél kevesebb mesterséges, és minél több természetes alapanyagot használjanak az iskolai közétkeztetésben, ez a kormányzat célkitűzése” – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Kiemelte „Évek alatt 29-ről 79 milliárd forintra emelték a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, ez pedig fedezetet is biztosít arra, hogy minőségibb alapanyagokból tudjanak a konyhákon dolgozni.” Emellett méltatta a szakácsversenyt és a hasonló kezdeményezéseket, melyeken egyebek mellett új receptek alapján még egészségesebb ételeket tudnak készíteni a fiataloknak.

 

„Az elmúlt évek egyik jelentős sikere, hogy felújítottuk Egyetemünk Alkotmány utcai tankonyháját a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap támogatásával. A több mint 80 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a naprakész, azonnal alkalmazható tudás mellett, nemzetközi szinten is versenyképes technológiai környezetben tudunk gyakorlati képzést biztosítani hallgatóink számára” – tette hozzá Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.

 

„Célunk, hogy a vendéglátás minél több területét bemutassuk hallgatóinknak. Fenntarthatósági törekvéseinkkel összhangban kiemelt figyelmet fordítunk a fenntartható vendéglátás, valamint az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítésére, ezen területek oktatására és kutatására” – hangsúlyozta Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

 

„Egy hatalmas presztízsű szakácsverseny életre hívása volt a célunk, melynek során kiváló szakácsok prezentálásában olyan ételek születhetnek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Büszke vagyok arra, hogy ezzel a projekttel mi is hozzájárulhatunk hazánk turizmusának, vendéglátásának fejlesztéséhez. Bízom benne, hogy az új ételkreációk hosszú távon beépülhetnek a hazai gasztronómiába, segítve ezzel az identitásunk fenntartását” – mondta el Asztalos István, az ÉTREND elnöke.

 

További információk a „Magyarország étele 2018” szakácsversenyről a www.magyarorszagetele.hu weboldalon.

 

Az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyről bővebb információk, valamint a versenykiírás a https://etrendegyesulet.hu/okes/ linken érhető el.