
2019. január 25-e éjfélkor lezárult a nevezési határidő a Magyarország étele 2019. és az Okés 2019. Országos Közétkeztetési szakácsversenyre.
Mindkét szakmai versenyt hatalmas érdeklődés övezte. A versenyekbe végül jelentős túljelentkezés volt tapasztalható, így a szakemberekből álló zsűrinek bizonyára nem lesz egyszerű dolga, hiszen a beérkezett nevezésekből, azok kiértékelésével kell <a versenyenként> a döntőbe jutó 12 csapatot kiválasztania.
A versenyek a folytatásban a receptúrák kiértékelésével, majd a döntővel folytatódnak. A Magyarország étele 2019. szakácsverseny 2019. március 23-án, míg az OKÉS 2019. Országos Közétkeztetési szakácsverseny május 25-én kerül megrendezésre a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában.
Az élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyeket az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg 2018. december 5-én az Emberi erőforrások Minisztériumában megtartott sajtótájékoztatón , melyről már korábban írtunk. A versenyek fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A Magyarország étele 2019. szakmai zsűrijének tagjai a következők:
- Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
Zsűri tagjai:
- Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
- Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
- Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
- Kocsonya Kálmán: Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
- Oláh Zoltán: Mesterszakács, a Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke
- Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Az OKÉS 2019. szakmai zsűrijének tagjai a következők:
- Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
- Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
- Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
- Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
- Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
- Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
- Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
Gyerek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
- Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
- Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
- Gyuris Botond (10 éves)
A versenyekről bővebben: www.magyarorszagetele.hu és www.etrendegyesulet.hu/okes
A versenyek szakmai partnerei:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület
- Biokontroll Hungária Kft.
- Biokultúra szövetség
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
A verseny támogatói:
- Aviko;
- Naszálytej Zrt.
- Helit Kft;
- Mirbest
- Oldalas magazin
- Pannon Porcelán kft.
- Friedmann csoport
