2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) második alkalommal hirdette meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.
A verseny Fővédnöke Dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese.
A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.
Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel. Amely ételnek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során kötelezően használandó két alapanyag, a Naszálytej Zrt. Zöldfarm BIO tejföl és a darálthús.
„Hiszek abban, ha minden évben magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrákat alkotunk, akkor azzal megtaláljuk a helyünket a világ gasztronómiájának palettáján. Sőt, mindaz a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai vonzerővé is válhat.” – mondta el Asztalos István az egyesület elnöke.
A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.
A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:
- A hegy ajándéka!
- Apukám Kedvence
- Csabai ízekbe zárt őz
- Délibáb
- Etyeki daráltas
- Fejedelmi Szivar
- Hajdú-Bihari Röfögő
- HaPoTuPi
- Hoppácska
- Nagymamám mondta
- Örökség Trilógia 2019
- Tüskevár
A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik pályamű lesz az, amely a „Magyarország étele 2019”címet viselheti. A döntő március 23-án a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.
A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.
Szakmai partnerek:
- Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
- Biokontroll Hungária Kft.;
- Biokultúra szövetség.
A verseny támogatói:
- Aviko;
- Friedmann csoport
- Helit Kft;
- Mirbest
- Naszálytej Zrt.
- Oldalas magazin
- Pannon Porcelán