Magyarország étele 2019: Ők a döntősök!

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) második alkalommal hirdette meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

A verseny Fővédnöke Dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel. Amely ételnek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során kötelezően használandó két alapanyag, a Naszálytej Zrt. Zöldfarm BIO tejföl és a darálthús.

„Hiszek abban, ha minden évben magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrákat alkotunk, akkor azzal megtaláljuk a helyünket a világ gasztronómiájának palettáján. Sőt, mindaz a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai vonzerővé is válhat.” – mondta el Asztalos István az egyesület elnöke.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:

  • A hegy ajándéka!
  • Apukám Kedvence
  • Csabai ízekbe zárt őz
  • Délibáb
  • Etyeki daráltas
  • Fejedelmi Szivar
  • Hajdú-Bihari Röfögő
  • HaPoTuPi
  • Hoppácska
  • Nagymamám mondta
  • Örökség Trilógia 2019
  • Tüskevár

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik pályamű lesz az, amely a „Magyarország étele 2019”címet viselheti. A döntő március 23-án a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

Cikk–>>> https://oldalasmagazin.hu/dupla-szakacsverseny-ujra-magyarorszag-etele-2019-es-okes/Fotó: Bácsi Róbert…

Közzétette: Oldalas magazin – 2018. december 5., szerda

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.

A verseny támogatói:

  • Aviko;
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt.
  • Oldalas magazin
  • Pannon Porcelán