Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

2019. június 5-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely épp június 5-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon azt a napi sok ezer adag ételt.

2019. március 23-án került megrendezésre a Magyarország étele 2019. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Kelemen Roland és Papp László voltak, Hajdú-Bihari röfögő fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így bárki szabadon csatlakozhatott ahhoz.

A menetzenét <a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is> a Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara szolgáltatta. A zenekar célja a zenei kultúra szélesítése, és a fúvós zene megismertetése és megszerettetése minden korosztállyal.

Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara

A szakácsok vonulását a Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport tette még látványosabbá és vezette egészen a Parlamentig. A csoport 2006 ban alakult, azóta színesítik Hódmezővásárhely kulturális életét. Rendszeres résztvevői fúvószenekari találkozóknak, fesztiváloknak, valamint mazsorett versenyeknek szóló, trió, formációs koreográfiákkal.

A Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport

A szervezők számításai szerint, nagyjából 150-170 fő mozdult meg és kísérte a receptúrát, valamint a Hunguest Hotel Aqua Sol győztes szakácsait egészen a Kossuth térre, ahol a menetelőket Dr. Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke várta.

A szakácsok bevonulása a Kossuth térre a nézők gyűrűjében

A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog, és kiváló visszajelzés, egyben hatalmas elismerés, hogy munkásságukat ennyien támogatják.

Beszédében a jövő évi versennyel kapcsolatban is bejelentést tett, ugyanis elmondta, hogy:

ÉPPEN 99 ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT HAZÁNK LEGSZÖRNYŰBB TRAGÉDIÁJA, AZONBAN MI MÉGSEM KESEREGNI SZERETNÉNK A MÚLTON, HANEM ELÉRNI, HOGY ÉPPEN A SZÁZADIK ÉVFORDULÓN ÚJRA NEMZETBEN GONDOLKODJUNK, EZÉRT PEDIG A JÖVŐ ÉVBEN MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020 SZAKÁCSVERSENYT A „NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS” JEGYÉBEN HIRDETJÜK MEG.

Tehát a versenykiírás módosulni fog, ugyanis várni fogják az elcsatolt területeken- és a diaszpórában élő honfitársaink nevezéseit is, tovább növelve és szélesítve ezzel a verseny rangját.

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Asztalos István, Papp László és Kelemen Roland

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke beszédében megköszönte a szakácsok munkáját, valamint elmondta, hogy

EZ ÜNNEP A MAGYAR SÉFEK SZÁMÁRA, MÉGPEDIG AZÉRT IS, MERT EGY KOMOLY VERSENY UTÁN ELHOZTÁK A RECEPTET A PARLAMENTBE, AHOL MEGŐRZIK AZT AZ UTÓKOR SZÁMÁRA.

Valamint elmondta örül, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak ehhez a látványos és turistacsalogató díszfelvonuláshoz. Az alelnök megjegyezte, hogy:

VAN AZ ORSZÁGGYŰLÉSNEK BORA, HAMAROSAN LESZ PÁLINKÁJA IS, AHHOZ PEDIG KIVÁLÓ ÉTEL DUKÁL. ÍGY REMÉNYEI SZERINT, AMIKOR AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN DIPLOMÁCIAI FOGADÁSOK LESZNEK, AKKOR AZ ASZTALRA KERÜL EZ A SZAKÁCSVERSENYBEN GYŐZTES ÉTEL IS, MELYBEN A HAZAI VIDÉK ÉS A SZAKÁCSOK SZAKTUDÁSA IS VISSZAKÖSZÖN. ÖRÖM EZ MINDANNYIUNKNAK, HISZEN EZZEL IS A MAGYAR GASZTRONÓMIÁT ÁPOLJUK.

A beszédeket követően Kelemen Roland és Papp László jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Jakab Istvánt, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.

Fehér lett a Parlament lépcsője

Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, hogy büszke a mai napra, hogy ennyi embert meg tudtak mozgatni, büszke, hogy a belvárost a szakácsok miatt zárták le, mert ezt ők is megérdemlik, hiszen hétvégét vagy ünnepnapot nem ismerve, áldozatosan, a vendégektől elzárva, de annál nagyobb alázattal végzik a munkájukat, így a figyelem <évente legalább egyszer> nekik is kijár.

Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen vegyenek részt a programban és minél többen vegyék fel a Magyarország étele 2019-et. Ami az előző évi tapasztalatok szerint csatlakozók részére nagyobb forgalmat vagy új vendégeket hozhat.

A csatlakozásról ide kattintva lehet informálódni

Budapest, 2019. június 5. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke átveszi megőrzésre a Magyarország étele 2019 szakácsverseny győztes fogásának receptjét a szakácsok Fővám tértől az Országházig tartó díszfelvonulása után a Parlament előtt 2019. június 5-én. A szakácsok az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezésében vonultak fel. MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

További képek ide kattintva elérhetők