Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe

2020-ban harmadik alkalommal rendezi meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
  • Horváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke

A verseny témája:

Nemzeti összetartozás!

A verseny nyelve:

Magyar

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel. A nevezett ételnek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során kötelezően használandó három alapanyag. A verseny során kötelezően használandó három alapanyag ugyanis piros, fehér és zöld színű:

  • a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott),
  • a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró,
  • a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használniuk kellett a nevezőknek.

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Éppen ezért külön büszkeség számunkra, hogy a verseny már a harmadik évében ilyen komolyságú társadalmi üzenetet dolgoz fel.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny meghirdetésekor.

A MÁRCIUS VÉGI DÖNTŐBE ÖT ORSZÁGBÓL ÉRKEZŐ 12 CSAPAT RECEPTJE JUTOTT

a döntős ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:

  • Baranya aranya
  • Csirkecomb „Naszály”
  • Farkasok kedvence
  • Felvidék ízvarázsa
  • Magyarhon, Hargita szívében
  • Nemzeti, halas tricolor
  • Nivegy-völgyi tricolor
  • Örök kötelék
  • Patak ezüstje
  • Somogy-ország ízei
  • Szabadkai bújtatott halpaprikás
  • Ungvidék íze

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik pályamű lesz az, amely a „Magyarország étele 2020”címet viselheti. A döntő március 28-án a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.

A versenyről bővebben:

Magyarország étele >>>

MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020.  SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK:

Zsűri elnöke:

  • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

  • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  • Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
  • Kovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro Séfje
  • Müncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-je
  • Németh László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-je
  • Oláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke

A verseny konyhafőnöke:

  • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa  

A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA

A „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termék lett, aminek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült.
A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Hungária” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A verseny napja: Magyar gasztronómiai nap

A 2020-as verseny döntőjének napján egy szakmai nappal is készülnek, ahol a Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát vonultatják fel, mindezt identitást építő szakmai előadásokkal kísérve. Ennek összefogását a szervezők megállapodása alapján Kocsonya Kálmán szakmai igazgatóhelyettes vállalta magára.

A döntő 2020. március 28-án szombaton a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában kerül megrendezésre.

A verseny támogató partnerei

A versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Mirbest csoport
  • Helit Kft.
  • Naszálytej Fittej
  • Coninvest
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Sous Vide Chef – Gasztronauta Kft.

Együttműködő szakmai partnerként csatlakoztak:

  • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület