2020-ban harmadik alkalommal rendezi meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.
A verseny fővédnökei:
- Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettes
- Dr. Nagy István, Agrárminiszter
- Dr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
- Horváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke
A verseny témája:
Nemzeti összetartozás!
A verseny nyelve:
Magyar
A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.
Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel. A nevezett ételnek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során kötelezően használandó három alapanyag. A verseny során kötelezően használandó három alapanyag ugyanis piros, fehér és zöld színű:
- a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott),
- a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró,
- a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használniuk kellett a nevezőknek.
„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Éppen ezért külön büszkeség számunkra, hogy a verseny már a harmadik évében ilyen komolyságú társadalmi üzenetet dolgoz fel.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny meghirdetésekor.
A MÁRCIUS VÉGI DÖNTŐBE ÖT ORSZÁGBÓL ÉRKEZŐ 12 CSAPAT RECEPTJE JUTOTT
a döntős ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:
- Baranya aranya
- Csirkecomb „Naszály”
- Farkasok kedvence
- Felvidék ízvarázsa
- Magyarhon, Hargita szívében
- Nemzeti, halas tricolor
- Nivegy-völgyi tricolor
- Örök kötelék
- Patak ezüstje
- Somogy-ország ízei
- Szabadkai bújtatott halpaprikás
- Ungvidék íze
A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik pályamű lesz az, amely a „Magyarország étele 2020”címet viselheti. A döntő március 28-án a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.
A versenyről bővebben:
MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020. SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK:
Zsűri elnöke:
- Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
Zsűri tagjai:
- Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
- Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
- Kovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro Séfje
- Müncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-je
- Németh László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-je
- Oláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke
A verseny konyhafőnöke:
- Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa
A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA
A „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termék lett, aminek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült.
A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Hungária” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.
A verseny napja: Magyar gasztronómiai nap
A 2020-as verseny döntőjének napján egy szakmai nappal is készülnek, ahol a Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát vonultatják fel, mindezt identitást építő szakmai előadásokkal kísérve. Ennek összefogását a szervezők megállapodása alapján Kocsonya Kálmán szakmai igazgatóhelyettes vállalta magára.
A döntő 2020. március 28-án szombaton a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában kerül megrendezésre.
A versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak.
A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az:
- Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
- Mirbest csoport
- Helit Kft.
- Naszálytej Fittej
- Coninvest
- Oldalas magazin
- Friedmann Kft
- Nika Cafe
- Napkin Magyarország
- Sous Vide Chef – Gasztronauta Kft.
Együttműködő szakmai partnerként csatlakoztak:
- Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Biokontroll Hungária Kft.
- Biokultúra szövetség
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület