XXII. Séfbál: Fanfárokkal köszöntötték a Séfeket

2020. február 8-án szombaton került megrendezésre, a XXII. Séfbál az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Hotel Benczúr közös szervezésében. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a teltházas rendezvényen újra jó volt Séfnek lenni, hiszen ez a nap tényleg róluk, a Séfekről szólt!

A XXII. Séfbál szlogenje a

“MÚLTUNK A JÖVŐNK ALAPJA”

volt, mellyel a szervezők a gasztronómia állandóságára és az értékek megbecsülésére, hagyományaink megőrzésére szerették volna felhívni a figyelmet.

Fanfárok fogadták a XXII. Séfbál vendégeit

A vendégeket a Hotel előtt felállított óriás bogrács (Bográcsbrigád.hu), és házi Benczúr pogácsa fogadta, a bejárat felé közeledve pedig fanfár üdvözölte.

Aki a regisztráción és a Séfek tiszteletére felállított „diadalíven” is túljutott, arra a Mixer Italia jóvoltából welcome drink és a szakmai kiállítók kínálata várt.

A bál háziasszonya a szokásoknak megfelelően, ismét Kovács Beatrix volt, akinek búgó hangja és személyisége mindenkit azonnal magával ragadt.

A Hotel Benczúr részéről Varga Tamás az AÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd rátért arra, milyen nagy örömmel fogadta a XXII. Séfbál megrendezésének lehetőségét. Egyben üdvözölte az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségét, melyet a jövőben is fent kívánnak tartani, mert a szálloda célkitűzései éppen egybeesnek a Séfklub szakmai törekvéseivel.

A bál alapítója, egyben idei fővédnöke, Nemeskövi Dénes sajnos egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen, de a megnyitóbeszédekben elhangzott, hogy az alapításkori filozófiához méltó módon igyekeztek megrendezni a Séfbált.

Horváth “KicsiZsó” Zsolt és Asztalos István (jobbra)

Ezután Asztalos István köszöntötte a bálozókat és a Séfbál díszvendégeként jelen lévő Kocsonya Kálmán Mesterszakácsot, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt birtokosát. Aki köszöntőbeszédében elmondta, hogy „első bálozóként” vesz részt az eseményen, mert korábban segítőként ugyan többször részt vett a főzésben, de a Séfbál vendégeként még sohasem volt jelen.

A köszöntőjében Asztalos István kitért arra, hogy:

„ÖRÖM LÁTNI, HOGY MINDEN ÉVBEN EGYRE TÖBB KOLLÉGÁT SIKERÜLT MEGSZÓLÍTANUNK. SZERINTEM A SÉFKLUB ELMÚLT ÉVÉNEK EGYIK LEGNAGYOBB SIKERE, HOGY HIÁNYPÓTLÓ MÓDON, VÉGRE A SZAKÁCSOKNAK IS VAN MÁR KÉPVISELETE. ETTŐL FÜGGETLENÜL AZONBAN A MAI ROHANÓ VILÁGBAN EGYRE NAGYOBB SZÜKSÉG VAN EMBERSÉGRE, ALÁZATRA ÉS EGYMÁST ÉPÍTŐ KAPCSOLATOKRA, AMIHEZ KIVÁLÓ ALKALOM A SÉFBÁL, ÍGY BIZTOS VAGYOK BENNE, HOGY ANNAK VAN ÉS LESZ IS JÖVŐJE.”

Majd megemlítette, hogy rengeteg kiváló kolléga dolgozik a reflektorfénytől távolabb is, akik munkája nélkül nem lenne lehetséges a turizmus-vendéglátás évről-évre tartó növekedése sem, ezért egy akkora tapsot kért:

„AMI ELHALLATSZIK A LEGUTOLSÓ ZSÍRGŐZTŐL ÁTITATOTT KONYHÁBA IS, HOGY AZOK A SÉFEK ÉS SZAKÁCSOK IS MEGHALLJÁK, AKIK MOST IS VENDÉGEKET SZOLGÁLNAK KI, ÍGY NEM LEHETNEK JELEN, MÉGIS MI, MA ŐKET IS ÜNNEPELJÜK. EZ A NAP RÓLUK IS SZÓL, HISZEN EZ A SZAKÁCSOK LEGNAGYOBB ÜNNEPE, AZ ISTEN ÉLTESSE ŐKET!”

Elmondta továbbá, hogy a Séfklub programjai mind-mind a hagyományok átmentését szolgálják. Meggyőződése, hogy szakmai munkájukkal egyértelműen és pozitívan befolyásolják a vendéglátóipar változásait, még akkor is, ha sokszor az elismerés ezért elmarad. Fontos, hogy büszkék lehessünk saját kultúránkra, saját konyhánkra és megtaláljuk annak helyét a világban. Ezért pedig szüksége van a magyar gasztronómiának minden olyan kezdeményezésre, amelyek megmutatják kreativitásunkat, értékeinket és elkötelezettségünket, nem beszélve a programok turizmusra gyakorolt pozitív hatásáról.

A megnyitóbeszédeket Casino (Black  Jack, Texas Hold’em Póker, Rulettezési lehetőség), zene, tánc, és Rácz Túrkevei Lajos stand up műsora követte.

Rácz Túrkevei Lajos Stand up show-ja

A vacsora pontban nyolckor kezdődött. A több, mint huszonöt méteres büféasztalra a vacsorát, a teljesség igénye nélkül <a házigazda szerepében> Tégel Imre és a meghívott vendégséfek gondoskodtak.

Vendég séfek voltak:

  • ➡️ Révész József – Venesz díjas mesterszakács, „A királyok Séfje” – Étrend egyesület alapító tagja.
  • ➡️ Varga Károly – Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • ➡️ Paskó Csaba – Szabadkai Egyházmegye zenei igazgatója és plébánosa, zenepedagógus, Mesterszakács, a Magyar Arany érdemkereszt birtokosa
  • ➡️ Tanács Attila – A minden mentes főző suli alapítója, szakmai vezetője, fejlesztő séf. Európa-világ és olimpia bajnok séf.
  • ➡️ Horváth „KicsiZsó” Zsolt – A BodrogSmoker és a KicsiZsó reggeliző tulajdonosa
  • ➡️ Kovács Levente – A Szabadság és Zóna bisztró konyhafőnöke, kreatív séf.
  • ➡️ Gyetvai György – Király 100 étterem
  • ➡️ Jarábik Zoltán – Séf szakoktató
  • ➡️ Takács József – Mesterszakács, Eurest kft
  • ➡️ Kiss Krisztián – Séf, Zsóka fogadója, Szentantalfa „Versenyző típus, Utazó séf”
  • ➡️ Gintli József – Mesterszakács, Hotel Hilton
  • ➡️ Graur Zoltán – Hotel Hilton
  • ➡️ Hajdú Zoltán – Ken Carpathia
  • ➡️ Parrag Csilla – Ken Carpathia
  • ➡️ Friedrich Gergő – Friedmann Ház, Budaörs
  • ➡️ Karácsony Erzsébet – Mesterszakács, cukrász, diétás szakács, magánvállalkozó

Továbbá, a Hotel Benczúr részéről a menü megalkotását segítette Győri János, Lazin László, Hegedűs Csaba, Horváth Katalin, Józsa Miklós, Juhász Ádám, Kancsuka Krisztián, Molnár István, Niczky Pál, Páger Erika és Tiszai Brigitta.

A Hotel Benczúr vezetősége

Tégel Imre séf vezetésével 3 napon keresztül készült a páratlanul elegáns és jó ízeket felvonultató ültetett állófogadásos vacsora.

A vacsorát követően a segítők bemutatását szintén Tégel Imre vállalta magára, ami alatt vastaps közepette sorakoztak fel a Séfek.

A Séfbál hagyományaihoz igazodva Asztalos István az idei évben is átadta a „Séfek szent Grálját”, a vándorfakanalat, mely 1995 óta minden évben „új gazdához” kerül. Ezt 2020-ban Kovács Levente (A Zóna bisztró és a Szabadság Bisztró Executive séfje.) kapta, elismerve ezzel az elmúlt években tett fáradozásait, mellyel a Séfbál megvalósulásához hozzájárult. Ezzel az apró, de annál nagyobb presztízsű elismeréssel jutalmazni kívánták a szakmai hozzáállását, alázatát, mely a fiatalok számára példaértékű lehet.

A díjazott Séf meghatottan és örömmel konstatálta, meglepte a döntés, hiszen egyáltalán nem számított az elismerésre, de boldog, hogy egy évre ő is birtokolhatja a fakanalat.  

Kovács Levente a ZONA és a Szabadság Bisztró séfje

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete ezentúl minden évben átadja a Séfklub logójával ellátott saját „Életműdíját” is, mely 2020-ban, azaz az alapítás évében Nemeskövi Dénes, háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójához kerül. Akinek a díjat

A HOSSZÚ ÉVTIZEDEKEN ÁT TARTÓ SZAKMAI MUNKÁJA-, PÉLDAÉRTÉKŰ SZAKMAI HOZZÁÁLLÁSA-, VALAMINT AZ UTÁNPÓTLÁSNEVELÉSBEN NYÚJTOTT TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL ÍTÉLTÉK ODA.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szakmai tevékenységének segítéséért és odaadó szakmai hozzáállásáért elismerést vehetett még át Horváth „KicsiZsó” Zsolt, Gyimesi Eszter, Herédi Péter Róbert és Gyimesi Tamás. A díjazottak meghatottan vették át elismeréseiket.

Az est egyik legnagyobb meglepetése és a Vasutas Zeneiskola – Pesti Broadway Musical Iskola növendékeinek műsora volt, „Musical world” címmel. Az est sztárvendége a gyönyörű Janza Kata volt, akinek hangja és kisugárzása bejárta a teret. Kijelenthető, hogy elvitte a zenei showt, ezért külön köszönet Pál Gábornak.

Janza Kata és a Vasutas Zeneiskola – Pesti Broadway Musical Iskola növendékei

A másik, ami nagy sikernek örvendett az a kunszentmiklósi birkapörkölt volt, melyet id. Lesi Árpád főzött és osztott szét a jelenlévők között. Sokakat meglepett, ugyanakkor örömmel fogadták, hogy a tradíció ilyen formában is megjelent a bálon.

A vacsorát követően a színpadon a főző jelenlétében Asztalos István kiemelte, folyamatosan megy a zrika a nagy- és a kiskunok között, hogy vajon melyik a jobb? Az elnök megjegyezte, tapasztalata szerint:

„A KARCAGI BIRKAPÖRKÖLTNEK NAGYOBB A PIÁRJA, A MIKLÓSI PEDIG FINOMABB. EZEN FELÜL PEDIG A KISKUNOK FAKANÁL NÉLKÜL IS MEG TUDJÁK AZT FŐZNI.”

A kunszentmiklósi birkapörköltet id. Lesi Árpád (jobbra) főzte.

A hivatalos programot újabb zenés blokk, majd Lukácsi-Kerekes Mónika, Gráf Attila segítségével a tombola sorsolása követte. 

A hivatalos programot az éjféli menü zárta. Innentől a zenéé és a táncé volt a főszerep.

Az este folyamán a Latin Lounge Duó és a PartyArts Showband zenélt, a Benczúr II. teremben pedig a rulett asztalnál lehetett szerencsét próbálni.

A XXII. Séfbálról összességében elmondható, hogy <talán az eddigi legnagyobb> sikerrel zárult, a szervezők megállapodtak abban, hogy 2021-ban újra megrendezik azt!

A XXII. Séfbálon készült további képek IDE KATTINTVA elérhetők!


A XXI. Séfbálon az alábbi ételeket lehetett kóstolni:

✔️ Előételek

  • Kacsmáj, zeller zsír, szilvahab, pisztácia wasabi capcuke
  • Magos mustáros, konyakos, capris bélszín, édesburgonya krémmel
  • Füstölt pisztráng, sült cékla, zöld hab
  • Báránygerinc, kecskesajt, spenót, fekete lencse
  • Csicseriborsós gersli labda, Corn flakes bundában, zöld almás quinoa saláta
  • Préselt csülök, savanyított lilahagyma, sült tök
  • Tana tataky, avokádókrém, zöld hínár, maracuja, rizs chips
  • Kacsacomb sólettel
  • Harántcsíkos csirkemell prád, erdei gombakrém, kápia saláta

✔️ Levesek

  • Citromos tengeri halleves
  • Bakonyi húsgombóc leves

✔️ Főételek

  • Aszalt szilvás, meggyes marhalába, vargányával, szalonnás petrezselymes burgonya gombóccal.
  • Aranydurbincs, chimichurri, sütőtökös gnocchi, pecceroni krém
  • Bárány fartő francia rakott burgonya, tartiflet, lyoni cékla
  • Malac nyak, csicsóka graten, búzasör, zeller
  • Galamb és kacsamáj, kapros paprikás mártás, ceruzabab, gyöngyhagyma, tormaföld
  • Kunszentmiklósi birka pörkölt, bográcsból, házi kenyér, savanyúság

✔️ Tanács Attila minden mentes ételei

  • Glutén, tej, tojás, kukorica szója és tartósítószer mentes alapanyagból készültek!
  • Előétel:
    • Kölesből készült Camembert „sajt” frissen sült sütőtökkel
    • Zöldséges kölespástétom gyümölcs öntettel
  • Nyers vegán leves:
    • Friss zöldségleves csírákkal, kovászos burgonyalángossal.
  • Főételek:
    • Francia morzsás rakott burgonya, vegán tejföllel, füstös tépett húsokkal
    • Bolognai töltött batyu, fokhagymás paraj mártással
  • Desszertek:
    • Köles „túrógombóc” pirított morzsával, paleo tejföllel
    • Tápióka és chiamag puding gyümölcs zselével

✔️ Horváth Zsolt- KicsiZsó finomságai:

  • Tostados, Marhapofa, mangó saláta, koriander, grapefruit jus
  • Yerk csirke, paradicsom, babragu, kukorica, kenyér
  • Mediterrán füstös pacal, savanyított zöldségekkel, kovászolt kenyér

✔️ Saláták:

  • Panzanella saláta
  • Super food saláta (sárgarépa, zeller, paszternák, tök sütve, edemame bab, lila káposzta, kígyó uborka, avokádó, olíva olaj, só, durva bors, kapor, kapros joghurtos öntetet).
  • Taboule saláta gránát almával.
  • Burgonyasaláta (bajor).
  • Coleslaw saláta (lila káposztából).
  • Saláta bár:-4fajta saláta levél: rukkola, mesclum, baby spenót, madársaláta,
  • savanyuságok: kovászos uborka, cékla, ecetes paprika.
  • dresszingek: cézár, ezer sziget, kapros joghurt.
  • reszelt répa, szemezett főt kukorica, pácolt olíva bogyók, kruton, kígyó uborka, koktél paradicsom, uborkasaláta.

✔️ Desszertek „2020 jegyében újrahangolva”

  • Zserbó golyó
  • Hideg túrógombóc, fahéjas morzsában
  • Eszterházy pohár krém
  • Somlói pohár krém
  • Panna Cotta fahéjas szilva raguval
  • Figaro pohár krém
  • Dobos kocka

✔️ Sajtok randevúja gyümölcsökkel – Novák sajt

✔️ Éjfélkor:

  • Töltött káposzta sok finomsággal

A XXII. Séfbál kiállítói voltak:

  • Borháló borkereskedés – borok kínálása és kóstoltatás
  • Schiszler Pálinkafőzde
  • Budapest Sör kézműves sörök
  • Indonéz Teaház – Bézi Péter teák kóstoltatása
  • Derbreczeni&Fernczi Családi Borászat
  • Rauch – gyümölcslevek
  • NI-KA caffe kávé különlegességek
  • Mixer Italia- koktélok
  • Sápi gyümölcsborászat- gyümölcsborok
  • Süβ csokoládé
  • Ken Carpathia- cukrászati alapanyagok
  • Coninvest-Berkel- konyhatechnológia, sonka kóstoltatás
  • XO Foods- konyhai alapanyagok
  • Kanálkész-konyhakész fokhagyma

Séfbál támogatói, akiknek köszönjük a közreműködést!

  • Kávai munkaruházati üzlet
  • Helit -Mirbest
  • Puskás Akadémia
  • Felcsúti Letenyey Lajos Szakgimnázium és szakközépiskola
  • Borháló borkereskedés – borok kínálása és kóstoltatás
  • Oldalas Magazin
  • Mindenmentes Főzősikola
  • BodrogSmoker – Hibachi
  • Schiszler Pálinkafőzde
  • Budapest Sör kézműves sörök
  • Fiatal Művészek Galériája
  • Indonéz Teaház – Bézi Péter teák kóstoltatása
  • Fornetti – különleges pékárúk bemutatója
  • Derbreczeni&Fernczi Családi Borászat
  • Rauch – gyümölcslevek
  • NI-KA caffe kávé különlegességek
  • Mixer Italia- koktélok
  • Sápi gyümölcsborászat- gyümölcsborok
  • Süβ csokoládé
  • Ken Carpathia- cukrászati alapanyagok
  • XO Foods- konyhai alapanyagok
  • RI élelmiszer nagykereskedés
  • Kanálkész megoldások- konyhakész fokhagyma
  • Napkin Magyarország
  • Fishmarkat
  • Bogrács Brigád- HUNGARY CARD
  • Mikrozöldségek
  • KŐ-TI Hús Kft
  • Mixer Italia
  • Dreher
  • Somló Spirit Pálinkaház
  • Assist Trade-Zöldség gyümölcs
  • Hellas Invest
  • Hírös Gasztro
  • Bálint Húsgalamb csoport
  • Gastrofruct
  • Bonduelle
  • Novák Sajt
  • Eurest
  • Tahi-Tojás
  • Coninvest konyhatechnológia, -Berkel szeletelőgép-

A szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik valamilyen módon támogatták, segítették munkánkat! Külön köszönjük a Hotel Benczúr minden dolgozójának áldozatos és látványos munkáját, hozzáállását, mellyel a XXII.Séfbál sikere megvalósulhatott. Valamint ezúton mondunk köszönetet a Séfbál motorjainak, Varga Tamásnak, Gráf AttilánakPalotási LajosBalogh Béla és Lukácsi-Kerekes Mónika, akik elhivatottsága nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

Köszönjük!

Jövőre veletek ugyanitt!