Közlemény: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

A kialakult koronavírus világjárvány okozta, mindannyiunkat érintő (munkaadó, munkavállaló) veszteségek okán, valamint azok további minimalizálása érdekében az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete eleget téve szakmai szervezeti kötelezettségének a mai napon hivatalosan is megküldte javaslatait az illetékesek részére.

Bízunk benne, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállaók érdekében tett javaslataink befogadást nyernek és rövid időn belül megteszik a szükséges lépéseket, mely a helyzet tovább fokozódását előzheti meg.

Egyúttal együttérzésünket fejezzük ki azon kollégák felé, akik az eddigi munkaerőhiány okozta fokozott terhelés elviselése ellenére, a jelen krízishelyzetben a munkahelyüket azonnal elveszítették. Így ők lettek az első vesztesei a vírus okozta nehézségeknek. Remény lehet számukra, hogy <a teljesség igénye nélkül> javaslataink között volt, egy számukra létrehozott és azonnali pénzügyi alap, melyen keresztül enyhítenénk problémás helyzetükön.

Egyben ezúton mondunk köszönetet az elhivatott munkaadóknak, akik a nehézségek ellenére átszervezésekkel és egyéb kreatív gondolkodással megpróbálják megoldani, hogy munkavállalók ne kerüljenek még nehezebb helyzetbe, vagy akár az utcára, így kitartanak mellettük, kitartanak a foglalkoztatásuk mellett. Számukra <a teljesség igénye nélkül> a turizmus-vendéglátás területén fennálló hatalmas élőmunkaigényre hivatkozva, a javaslataink között azonnali járulék és adókedvezmény igénybevételének lehetőségét kértük.

Bízunk benne, hogy kéréseink/javaslataink befogadásra kerülnek, így, ha minimálisan is, de hozzájárulhattunk az iparág problémáinak megoldásához.

Mindenkinek kitartást kívánunk és kérjük, hogy a bajban minél nagyobb számban tartsunk össze, hiszen a probléma leküzdése közös érdekünk!

2020. március 16, 10:33 óra, Pixabay

A következő javaslatunk Március 29.-én került beadásra.

Sziasztok!

Mint ahogyan azt korábban jelentettük, így tudhatjátok, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete az első volt, aki kiállt a munkaadók, így a cégek védelme érdekében és számukra hatalmas segítséget kért, <a teljesség igénye nélkül> járulékkedvezményt, adókedvezményt, moratóriumot és hitelfelvétel lehetőségét kérte. Ezt a kormányzat jó ütemben bejelentette, megmentve ezzel a hazai vállalkozások többségét. Azonban mivel úgy gondoljuk, hogy nincsen munkahely, aktív dolgozók nélkül, ami a gazdaság újraindításának feltétele, ezért Egyesületünk a munkaadói oldal után, az első szeretne lenni a mukavállalók érdekében tett lépések javaslatában is, ezért a korábbi levelezésünkben az illetékesek felé már megküldtük a munkavállalók érdekeiben tett javaslatainkat és szükséges lépéseket is.

Tegnap megjelent az MVI javaslatcsomagja, amire mi is megküldtük az észrevételeinket, mégpedig azon kollégák érdekében, akik az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe kerültek (talán egyedüliként állunk most ki mellettük, mindenféle anyagi haszon reménye nélkül), íme az észrevételeink és a javaslataink:

Először is szeretnénk leszögezni, hogy szakmai szervezetként úgy gondoljuk, minden segítő szándék dicséretes. Ezért segítő szándékkal, az alábbi javaslattal élünk az MVI javaslataival kapcsolattal, melyet ezen a linken találnak teljes egészében:
https://turizmus.com/…/rendkivuli-munkajogi-statusz-bevezet…

Észrevételeink:
A javaslat azt állítja, hogy “a kollégák elveszítik a munkahelyüket.”
Megjegyzésünk:nos, ez már bekövetkezett. A legtöbbjüket már utcára bocsátották. Úgy gondoljuk, hogy a kormány nagyon helyes és jó ütemben bejelentett intézkedéscsomagja a további elbocsátásokat megakadályozta és megakadályozza, ugyanis időközben a munkaadók elkezdhetnek azzal is számolni, hogy a rendkívüli intézkedések kivezetése után kivel fogják megnyitni az üzleteiket, ezért a munkaerőmegtartása az ő érdekük is lett. Ezért pedig nem számítunk újabb nagyszámú elbocsátásra.

2) A javaslatban az áll, hogy: „a munkaadók rendkívüli munkajogi státusz keretében (a veszélyhelyzet időtartamára) bérfizetés helyett szociális támogatásban részesíthessék a munkavállalókat. A támogatás összege előreláthatóan három hónapig 100 ezer Ft havonta munkavállalónként.”
Megjegyzésünk:Ez dicséretes dolog, azonban nem rendelkezik a már elbocsátott több tízezer, de inkább százezres nagyságú munkavállalóról, ez a még alkalmazásban lévő kollégákat bocsátaná még rosszabb helyzetbe, ugyanis a kötelező bérminimum helyett (ami ennél magasabb nettó összeget jelent) már csak 100 ezer forintot kapnának.
Javaslatunk: ismerve a vendéglátóiparban meglévő nem valós bejelentéssel foglalkoztatottak magas számát, akik így hatalmas problémákkal szembesülnek a munkaügyi központokban, így azt javasoljuk, hogy a már elbocsátott emberek, azaz a jelenlegi munkanélküliek kapjanak 3 hónapnyi alanyi jogú azonnali támogatást az államtól. Ez amellett, hogy sokak megélhetését biztosítja, egy népszerű döntés lehet, de ami még ennél is fontosabb, beindíthatja a gazdaságot, de ennek felvetése előző levelünkben javaslatként már szerepelt. A további elbocsátások megakadályozásának megelőzése érdekében egy kiegészítéssel élhetne az állam, mégpedig csak az vehetné igénybe az eddigi kedvezményeket (Járulék és adókedvezmény, moratórium, stb.), aki nem küld el további munkaerőt.

3) A munkaadó később az ezen a címen kifizetett szociális támogatásokat (a következő 3 éven keresztül) a szociális hozzájárulási adóból levonhatná.
Megjegyzésünk: Ezzel kapcsolatban csak egy kérdésünk lenne, hogy a munkaadói felelősség ilyen esetben hol van, mert, ha jól értelmezem a felvetést, akkor ismét az államra tolnák át az így kifizetett összeget és annak felelősségét. Nem tartom elegánsnak, hogy ilyen kérdéssel fordulnak az állam felé, ismerve a munkavállalóik felé való hozzáállásukat, az azonnali elbocsátási hullámot és a kormány által bejelentett intézkedéseket. Persze lehet tőkehiányos cég, akiknek problémát okozhat a munkavállalók részére történő bármilyen bérkifizetés, mégis úgy gondoljuk, hogy akinek az eddigi dübörgő gazdaságban nem keletkezett megtakarítása, vagy nem elég a további kormány által bejelentett kedvezmény, azt nem is biztos, hogy meg kell menteni. Szerencsére a tisztességesen gondolkodó üzletek többsége hatalmas könnyítésnek élte meg a már bejelentett intézkedéseket, ami után átszervezésekkel megoldottnak tekintenek a munkaerőmegtartásra.
Javaslatunk, az előző pontnak megfelelően, a már elbocsátott emberek kapjanak azonnali támogatást az államtól.

4) A javaslatban az áll, hogy: Azon munkaadók, akik nem rendelkeznek eredménytartalékkal a támogatások kifizetéséhez, azok számára biztosítson az állam pénzügyi támogatást (pl. Széchenyi Pihenőkártya vagy kamatmentes hitel keretében).
Megjegyzésünk: Ezzel egyetértünk, ez bőven elegendő segítség lesz annak, aki komolyan meg kívánja oldani a jelen helyzet problémáit.

5) A javaslatban indoklásként az áll, hogy:
a) A munkavállalók a munkaviszonyuk megtartása mellett meg tudják venni az alapvető élelmiszereket a szociális támogatásból. Nem tesszük ki a munkavállalókat a munkanélküliséggel járó stressznek. Erősödne a munkavállaló lojalitása a cég felé, és biztosítva érezné a létfenntartását.
Megjegyzésünk: ez igaz lehet, de szintén, csak a még munkaviszonyban állókról van benne szó. A már elbocsátottak megmentésére az anyag nem tesz javaslatot.
b) A vállalkozás a kulcsfontosságú pozíciók és a munkaerő megtartásával azonnal újraindítható. Ezzel a munkaadó kifejezi a szociális érzékenységét a munkavállaló felé, és kevesebbe is kerülne neki, mint az elbocsátás.
Megjegyzésünk: Így igaz a munkaerő szükséges lesz az iparág újraindításához, éppen erről feledkeztek meg a munkaadók, amikor tömegével küldték őket az utcára, úgy, hogy meg sem várták Miniszterelnök Úr bejelentését. Az anyag készítői nagyon jól írják, hogy a munkaadók most éppen a szociális érzékenységüket mutatják meg a munkavállalóik felé, ezért sem indokolt a további állami szerepvállalás a kérdésben, most a saját felelősségük a kérdés, amihez az állam már hozzájárult.
c) Nem szakadna az állami ellátórendszer nyakába több százezer munkanélküli, átmenetileg a munkaadó finanszírozná a szociális támogatások kifizetését (100.000 Ft/fő/hó), vagy saját erőből vagy kamatmentes hitelből fedezve. Mindezt az állam a veszélyhelyzet után 3 éven keresztül szociális adó jóváírásával honorálná.
Megjegyzésünk: Már ezen túl vagyunk, az állami ellátórendszerbe nyakába szakadt több százezer munkanélküli. Ami örömteli, hogy a krízishelyzet feloldásával ők ismét munkavállalókká válnak, így eltűnnek majd a munkanélküli rendszerből. Tehát ez csak átmeneti helyzet.
Sajnos a mostani dolog egyértelmű üzenettel bírt, sokan levizsgáztak a munkaadók közül, és az érdemjegy bizony egyes alá lett. A mostani krízishelyzetben is automata mechanizmusként az eddig építkező kollégákat elbocsátani, ráadásul aláíratva a közös megegyezéssel történő felmondást, azt gondolom ez már mindennek a legalja. Kérdezem én, most, hogy eddig dübörgött a gazdaság, nem tudott egy hónapnyi tartalékot képezni? Vagy ha lemegy a vírus okozta korlátozás, akkor kivel fogja, kivel akarja megnyitni az üzletét? Nem lehet ennyire személytelenül tekinteni az alkalmazottakra, hiszen munkaadóként felelősséggel tartozunk feléjük, nem másról, családok megélhetéséről beszélünk. A felelősségvállalás pedig nem csak az állam és az alkalmazottak feladata kell, hogy legyen, az a munkaadókra is érvényes kell lennie. Szerencsére a tisztességes munkaadók ezt átérzik és ennek megfelelőpen működnek tovább.
Javaslat: Mivel ezt az állapotot a kollégák érthető módon csalódásnak fogják fel, így félő <sajnos egyre több az ilyen megnyilvánulás>, hogy sokan pályaelhagyókká válnak, ne adja Isten külföldön vállalnak majd munkát, így egy azonnali és direkt beavatkozással legalább azt jelezhetné az állam feléjük, hogy a bajban az államra is számíthatnak, ahogy az állam is számít rájuk a jövőben is. Ezzel a korábbi munkaerőhiányt nem rontanánk tovább, ami a turisztikai iparág állapotából nem elhanyagolható kérdés!!!

A cikkben felvetett további javaslattal egyet értünk, kiemelten a házhoz szállított ételek áfájának átmeneti jelleggel 5%-ra való csökkentését, ami a most küzdő helyek számára lehet egy újabb direkt segítség. A legtöbbjük azért ált át azonnal a házhozszállításra, mert nem szerette volna elküldeni az embereit, mivel így valamennyi bevételt generálni tud magának így ez a gesztus indokolt lehet.

Észrevételeinket és javaslatainkat a tisztánlátás végett, valamiért és nem valaki ellen éreztük fontosnak megküldeni, hiszen az iparág mielőbbi beindítása közös érdekünk, amihez pedig arra van szükség, hogy ott segítsünk, ahol tényleg szükség van rá, ne pedig ott, ahol korábban már megtettük.

Reméljük egyetértetetek vele…