2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.
A verseny fővédnökségét:
- Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes
- Dr. Nagy István Agrárminiszter,
- Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese és
- Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
- Horváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke vállalta magára.
A verseny kiemelt célja a közétkeztetők inspirálása-, és tudásuk bővítése mellett, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. További cél a közétkeztetés és a benne felkínált ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, technológiai megújítása, azok egészségesebb elkészítése.
Az idei év témája: „Fenntartható jövő!”
Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy:
„az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét. A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Bővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat”
Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta:
„a járványidőszak fokozott kihívást jelentett a közétkeztetést végző vállalkozásoknak, ezért nem az ellenőrzésre és a szankcionálásra helyezték a hangsúlyt, hanem a segítő, informáló tájékoztatásra, a tanácsadásra.”
„A közétkeztetők nem csupán a jó ízekért felelősek, hanem a gazdaságos működtetésért és a jogszabályoknak való megfelelésért is. Ezért a napi munkához kapcsolódva sok számolni és tervezni valójuk van, ezért kiemelkedően fontosak az inspiráló versenyek. Szervezőként fontos számunkra, hogy reálisan gondolkodva, ténylegesen a kínálatba építhető receptúrák születhessenek. A közétkeztetésben az ételek beltartalma a lényeges, mert az ilyen ételek prevenciós hatással is bírnak. Szeretnénk, ha sokkal több hazai természetes alapanyag kerülhetne a közétkeztetésbe és ezzel arányosan kevesebb mesterséges. A verseny üzenete, hogy a külcsín mellett a belbecs számítson!” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
A bio alapanyagokról azt mondta: a közétkeztetésben nem szükséges közbeszerzést kiírni a bio alapanyagokra, ezt kevesen tudják, ezért is szeretnék felhívni a közétkeztetők figyelmét, hogy nézzenek utána, milyen biotermékeket tudnak beszerezni és felhasználni.
A szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü megalkotását/elkészítését várják a nevezőktől.
Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 450 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt elkészíteni, a 37/2014 EMMI rendelet 11-14 éves korcsoportjára vonatkozó nyersanyag-kiszabati előírás alapján.
A versenybe az ország minden tájáról érkezhetnek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, így a nevezésekben megmutatkozik majd a hazai szakemberek tudása, kreativitása.
A versenykiírás az alábbi gombokra kattintva elérhető:
Versenykiírás >>>
Nevezési lap >>>
Receptúra sablon >>>
HÍR védjegyes termékek listája >>>
A verseny során készülő ételek kötelezően használandó alapanyagok:
- bármilyen BIO minősítésű alapanyag,
- Naszálytej Zrt. Fittej tejföl 20%, és
- bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes termék (lista mellékelve) és/vagy bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és/vagy élelmiszer.
A verseny menete:
A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak majd <amit a döntő napjáig kizárólag a szervezők ismerhetnek, a versenyzők nem>, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálják. A szervezők így értik el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson.
A verseny a döntővel zárul, ahol már az is eldől, hogy melyik csapat lesz a „2021-es év Közétkeztetője”. A döntő ősszel, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján kerül megrendezésre.
A verseny további részletei a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon elérhetők.
OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűritagjai a következők:
- Endrédi Zsolt: Zsűrielnök, Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
- Bereznay Tamás: mesterszakács, a Korhely faloda és daloda étterem konyhafőnöke
- Hortobágyi Péter: szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmese
- Pálvölgyi Zoltán: Konyhafőnök, Rengő Bisztró
- Szabó György: üzletvezető, séf, Vaskohász étterem
- Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
- Zsidákovits Richárd: Executive Chef – FlyBy Steakház
Gyerek zsűri:
- Pimvicska-Danyi Lara (10 éves)
- Canizzo Benedetta (17 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
- Pimvicska-Danyi Botond (13 éves)
- Gyuris Botond (12 éves)
Az OKÉS Országos közétkeztetési szakácsversenyhez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:
- Agrárminisztérium (AM)
- Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
- Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
- Biokontroll Hungária Kft.
- Biokultúra szövetség
- Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
Az OKÉS Országos közétkeztetési szakácsversenyhez támogatóként csatlakozott: