Szakácsfelvonulás 2021.

2021. június 30-án már negyedik alkalommal rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó-, és a pandémia miatt egy rendkívül nehéz évet „túlélő” szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt.

A Magyarország étele 2021. szakácsverseny videós összefoglalója…

További cél volt még, hogy a vendéglátóipari egységek látogatására is felhívják a figyelmet, mivel ahhoz, hogy a vállalkozások elinduljanak/túléljenek, vagy, hogy a munkahelyek megmaradjank, ahhoz a lakosság összefogására is szükség van, hiszen nagy számú turista az idei évben még biztosan nem érkezik az országba.

A verseny győzteseivel a Nemzeti Összetartozás emlékhelyénél, Bottyán Szilvia, Ferner Valentina a Felvidékről érkezett.

Ehhez a célkitűzéshez igazodott jól a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBp nevű kampánya, melyben vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, melyek vállalják, hogy a mindennapok hőseit (Szülők, mentősök, rendőrök, stb.) vendégül látják. Ehhez a maximum ötven fős rendezvényhez személyenként 5000.- Ft támogatás igényelhető. Erről a Felvonulás megkezdése előtt Kerékgyártó Gábor a BKIK igazgatója tájékoztatta a Séfeket/szakácsokat. (ujranyitvabp.bkik.hu)

2021. június 5.-én került megrendezésre a Magyarország étele 2021. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője.  A versenyt a felvidéki „Tűzrőlpattant menyecskék” csapata, Bottyán Szilvia, Ferner Valentina nyerte „Nagyerdő mesés mágiája” elnevezésű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így ahhoz bárki szabadon csatlakozhatott…

A menetzenét a Budaörsi Fúvószenekar szolgáltatta, nagy örömet szolgáltatva ezzel a menetelőknek és kíváncsiskodóknak egyaránt. A zenekar mind megjelenésében, fegyelmezettségében, mind zenei pontosságával bizonyította, hogy a zene és a gasztronómia, mint két kulturális terület könnyedén összekapcsolható.

A Kossuth téri ceremónia nem jöhetett létre, mert a menetelők akadályba ütköztek, így a Nemzeti Összetartozás emlékhelyéhez vonultak, ahol Asztalos István köszöntőjével megkezdődött a receptúra átadásának „ünnepe”. Beszédében kitért arra, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog volt megélni, hogy a tavalyi Nemzeti összetartozás évét követően, Magyarország Kormánya által meghatározott „Újrakezdés évében” is, <bár nehéz körülmények között, de> öt országot felölelő versenyt tudtak szervezni. Ráadásul “Vendéglátóipari iskolák versenyét” és a hazai- és nemzteközi versenyekeről gyűjtött érmeket, kupákat és elismeréseket felvonultató “Büszkeségeink” kiállítást is szerveztek, melyhez 20 vitrin is kevésnek bizonyult. Sőt, még arra is volt erejük, hogy a győztes étel receptúráját elhozzák a Parlamenthez az Emlékműhöz. A sort a felvidéki győztesek, Bottyán Silvia és Ferner Valentina vezették, akik Felvidékről érkeztek.

Asztalos István a beszéde közben

Elmondta továbbá, az újraindulás tapasztalata és az általánosan tapasztalható munkaerőhiány kiváló példa arra, hogy belássuk a szakácsok jelenléte és ehhez feltétlenül szükséges mentális egészsége fontos tényező, ami egyre inkább felértékelődik majd, hiszen

A “JÖVŐ ARANYA” A MUNKAERŐ LESZ.

Arra ugyanis elengedhetetlenül szükséges lesz az iparág visszaindításához. Ezért is döntöttek a megrendezés mellett a IV. Szakácsfelvonulásra vonatkozóan.

Beszédében a turizmus-vendéglátást érintő visszaesésre is kitért, ugyanis elmondta, hogy:

“Szükség van minden olyan programra a turizmus területén, ami, ha a legkisebb mértékben is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy a vendégek újra keressék a terített asztalokat és újra bizalmuk legyen a vendéglátóipai szolgáltatások iránt. Ezért is ajánljuk most fel a Magyarország étele 2021. receptúráját, valamint ezért csatlakoztunk nagykövetként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBp nevű kampányához, melyet ezúton is ajánlunk minden budapesti vállalkozás figyelmébe.”

De az elnök kitért arra is, hogy mi is a valódi jelentősége a „Nemzeti Összetartozás” fogalmának, azt a mai napig talán nem is értjük igazán. Hangoztatjuk, mert tudjuk, az a helyes irány, de a gyakorlatba, vagy különféle programokba átültetni sajnos még nem tudjuk.

Elmondta hogyan kellene azt értelmeznünk és a Nemzeti Összetartozás emlékhelyénél felhívta ennek jelentősségére, szükségére a figyelmet.

Amikor egyszerre dobbant minden szív…

A receptúrát az idei évben nem Jakab István, az Országgyűlés alelnöke vette át, mivel neki most nem volt erre ideje, a titkárságvezetőjét bízta meg ezzel a feladattal.

A szervezők a receptúra átadását követően közösen elénekelték a Himnuszt, majd egy közös fotó is készült.

A tavalyi évben Jakab István az Országgyűlés alelnöke, az alábbi szavakkal méltatta a versenyt:

“…egy komoly verseny után, mely mára már a Kárpát-medencei összetartozásának jelképéve válik, amelybe a határon túl élő magyar testvéreink, hazahozzák a magyar ízeket, de nem csak az ízeket hozzák el, hanem az életük egy –egy darabját is…”https://www.youtube.com/embed/PHx7bQGLCxc?feature=oembed&wmode=transparentA 2020-as, III. Szakácsfelvonulás ilyen volt!

A szervezők a jövő évi versennyel kapcsolatban a kollégáktól most egy kis türelmet kérnek, ugyanis elmondták, hogy a szervezés során olyan akadályba ütköztek, melynek feloldásával kapcsolatban várják a döntéshozók válaszát.

A szervezők véleménye szerint a Szózat üzenete, a gasztronómia területén még sosem volt ennyire aktuális.

Az idei évben a tavalyi évi korlátozások miatt kiesett anyagi források híján, videós összefoglaló nem készülhetett, de további képek a következő gombokra kattintva elérhetők:

Fotók 1 >>>

Fotók 2 >>>