A Séfklub nem lassít

2021. július 12-én tartotta a Séfklub a soron következő taggyűlését, mely Közgyűlés is volt egyben.

A Közgyűlés keretében a jelen lévő tagok, elfogadták a módosított Alapszabályt. Majd a felmerülő kérdésre válaszolva, az elnök ismertette az elmúlt hetek eseményeit. Elmondta, hogy megdöbbenéssel áll az események előtt, és nem is tiszta számára a politikai szándék, hogy ez a kettős mércének is beillő korlátozás egyszeri alkalom volt, vagy innentől erre kell majd berendezkedniük.

Ezzel kapcsolatban az egyesület tagsága egyhangúan akként döntött, megbízza az elnököt, hogy határozottan álljon ki a szakmaiság érdekében, hiszen bármennyire is egyértelmű, hogy bizonyos erők rá kívánják kényszeríteni az akaratukat a szakmára, ahhoz az Étrend Egyesületnek semmi köze. Az Egyesület büszke a teljesítményére, semmi szégyenkeznivalója nincs, hiszen mindig a legjobb belátása szerint, szakami céljai érdekében és előre meghatározott tevékenységei szerint cselekedett, ráadásul ezek többsége az Alapszabályban is rögzítve van. Abban is egyetértettek, hogy a szakma mindenkié, azt senki nem sajátíthatja ki. Valamint a szakmai munka és elért eredmények is kizárólag a tagság összetartásán múlik.

Elhangzott, hogy: „mi vagyunk a Grund!”

Az elnök elmondta, folytatni kívánják az együttműködést partnereikkel, folytatni kívánják a workshopokat és a szakmai napokat is. Valamint lebonyolítani a versenyeket, de a politikai együttműködőktől ezzel kapcsolatban egyértelmű választ kér: Mégis mire számíthatnak a jövőben?
Az Egyesület tagsága maximális támogatásáról biztosította az elnököt. Az elnök választát-, a szakmai terveket- és a válasz iránti kérelem benyújtását, az egyesület egyhangúan fogadta és Közgyűlési határozattal támogatta azt.

Majd a tagság egy „Arany oroszlán” kitüntetéssel díjazta Asztalos István munkáját, mely véleményük szerint az egész magyarországi gasztronómiára kihatással lesz.

A közgyűlést lezárva, a rendes taggyűlés további részében szakmai felvetések és kérdések érkeztek, mint például a Magyar Nemzeti Gasztronómia szövetség elnökével célul kitűzött együttműködés részletei. A tagság megismerkedett ennek részleteivel, valamint egyetértett abban, hogy ez jót tehet a szakmának, de nem kell a céljainkat beáldozni azért cserébe. Az elnök megnyugtatta a tagságot, hogy az együttműködés nem elvesz majd, hanem ad a Séfklubnak, hiszen a munka ugyanaz marad.

Azután a soron következő rendezvényekre, és azok lebonyolításának részleteire tértek még ki.

Végül pedig az Y generáció Iskolaszövetkezet képviseletében Gyüre István fejtette ki gondolatait a munkaerőkölcsönzéssel, munkaerőhiánnyal kapcsolatban. Elmondta, hogy mind diák-, mind pedig felnőttfoglalkoztatással is foglalkoznak.

Megtudtuk, hogy tapasztalataik szerint a munkaerőbérléssel főleg azokon a posztokon lehetséges a munkaerőpótlás, ahol a szakmunka könnyedén elsajátítható, vagy nem magas szinten szükséges. Ott viszont nagy eredményeket lehet elérni, melyben a cégek és a kiközvetített munkavállalók is megtalálják a számításaikat. Ráadásul az is sokat számít, hogy miként állnak a kölcsönzött munkaerőhöz, ugyanis, ha emberi szavakkal szembesítik őket, vagy kollégaként kezelik őket, akkor ez visszahat a munka minőségére is.

A munkaerőbérlés a cégek oldaláról előnyös, hiszen járulékmentes, csak a tényleges munkaórákra keletkezik fizetési kötelezettségük, nem egyénekkel, hanem jogi személlyel szerződnek, és bármikor igénybe vehető, akár rövid, akár hosszabb távon is.

A taggyűlés következő állomása szeptember 6-án lesz majd.