Séfklub: Nyári étlap – Chef workshop

2022. június 13-án rendezte meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete soron következő taggyűlését. A szokásos havi taggyűlésen bemutatkozott az Okos HACCP rendszer, majd a gyűlést a Bonduelle, az Upfield és a McCain termékeiből álló kóstoló zárta.

A taggyűlés elején Asztalos István elnök köszöntötte a megjelent Séfeket. Majd bejelentésre került, hogy az V. Szakácsfelvonulást 2022. szeptemberében újra megrendezik. Ezért kérte a tagság segítségét a mozgósításban.

Bővebb információ: https://fb.me/e/6iWHTcvBs

Ezen felül szó volt a Magyarország étele 2023. szakácsversenyről, melyet a Séfklub 2023. márciusára tervez. Az elnök megköszönte a tagság évek óta tartó kitartó munkáját. 

Valamint szó volt együttműködésekről, az azokban rejlő lehetőségekről, végül kérdéseket is tehettek fel a jelenlévők.

A szakmai párbeszédben egyetértés volt abban is, hogy szükség lenne egy teljes gasztronómiát lefedő összefogásra az iparág jövőjének érdekében, mert a munkaerőhiány kritikus szinteket ölt, ráadásul sok a bizonytalanság a Magyar Turisztikai Ügynökség által szorgalmazott NTAK rendszerrel kapcsolatban is, melyet nem tudtak értelmezni a séfek, hogy ki és milyen adatokat fog tudni szolgáltatni, hiszen a leterheltségük már így is óriási. Ezen felül olyan ár ingadozás tapasztalható, melyet az iparág csak nagyon nehezen tud követni és az energiáit is a túlélés érdekében kívánja felhasználni. Ezért sem értettek egyet azon szakmai szervezetekkel, akik az MTÜ munkáját aláírásukkal kívánták befolyásolni, hiszen egy – lehet jószánékű, mégis – elhibázott gondolatot támogattak az aláírásukkal a szakma érdeke helyett.

A taggyűlés a szokásos forgatókönyv szerint, kóstolókkal-, és prezentációkkal folytatódott.

Desseffy Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, hogy cégük az Okos HACCP magyar fejlesztésű rendszer 100%-ban magyar tulajdonú társaság, mely kimondottan HACCP rendszerek hatékonyabbá tétele mellett a szakácsok munkájának megkönnyítésére specializálódott.

Elmondta továbbá, hogy a célkitűzésük, olyan rendszer működtetése, mely kiválóan beilleszthető a mindennapokba, amivel minimális informatikai ismeretekkel is a nyomon követés fokozható. Ezzel csökkenthetők a büntetési kockázatok, és megkönnyíthetők a mindennapok.

Az okos HACCP rendszer segít az élelmiszer-higiéniai feltételek betartásában. Nem csak ellenőrzi, de dokumentálja is a hűtők hőmérsékletét, így a munkatársaknak nem kell az adminisztrációs teendőkkel foglalkoznia.

Bővebben: www.okoshaccp.hu

Nyíri Erik bemutatta a McCain Foodservice Magyarország jól adagolható, hatékonyságot növelő, gazdaságos termékeit, mint például a Gofrit (Waffel), melyekkel a munkaerőigény csökkenthető. Elmondta, hogy „ezek a termékek kiszámíthatóak, jó ár/érték arányúak, megfelelő minőséget képviselnek, és melyeket úgy fejlesztettek, hogy minimális munkaerőbefektetéssel is alkalmazhassák őket. Ráadásul jó alapokat biztosítanak az egyedi ételek kialakításához.”

Bővebben: www.mccain-foodservice.hu

Bemutatkozott még a Bonduelle Food Service. Csató Zsolt a cégük “MILLE FEUILLE” adagolt egész parajleveleket és más egyéb VEGÁN termékeit mutatta be a jelenlévőknek.

Megtudtuk, hogy a termékek használata számos előnnyel jár. Az első, hogy használat során nem engednek vizet, és a Minute technológiával készített zöldségek közelebb állnak a friss zöldséghez, mint a hagyományosan fagyasztottak. Harmadik, hogy jóval több C vitamin marad meg a Minute zöldségekben összehasonlítva a hagyományossal.

Bővebben: www.bonduelle-foodservice.hu

Blendea Károly az Upfield Professional képviseletében a Flora termékeket mutatta be a jelenlévőknek és készített belőle kóstolót. Megtudtuk, hogy a Flora Plant Cream 31% és 15%-os zsírtartalmú vegán növényi habalap főzéshez és habveréshez is remek – forradalmi megoldást jelent a professzionális konyhák számára, hiszen minden allergéntől mentes, így a vele készült fogásokat gond nélkül kínálhatják ételallergiás vendégeidnek.

Bővebben: www.upfieldprofessional.com

Még több fotó >>>

A következő taggyűlésre szeptemberben kerül sor.