2022. szeptember 21-én ötödik alkalommal rendezte meg a már hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete.
A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét. További cél, hogy a március 19-én öt ország részvételével megrendezett és hatalmas sikerrel zárult Magyarország étele 2022. szakácsverseny döntőjében született receptúra, a szakácsok kíséretében jusson el a Parlamentbe.
(A verseny összefoglalója: https://oldalasmagazin.hu/magyarorszag-etele-2022-hortobagy-izeivel-lett-gyoztes-az-almavirag-team/ )
A jubileumi felvonulás kiegészítő társadalmi üzenet az volt, hogy a turizmus-vendéglátás területén tevékenykedő szakemberek, az összefogással hívják fel a figyelmet arra, az elmúlt két év kihívásai után, most az üzletek túlélésének-, a munkahelyek megőrzésének záloga, ha mindenki, aki megteheti elmegy étterembe, vagy bármelyik vendéglátó egység szolgáltatásait igénybe veszi. Ennek talán soha nem volt ekkora jelentősége, ugyanis ezzel a felelős gondolkodással menthetők most meg a cégek, üzletek, munkahelyek.
A díszfelvonulás élén most is, a szokásoknak megfelelően a Magyarország étele 2022. szakácsverseny győztesei, név szerint Breitenbach Attila és Balogh Szabolcs (Almavirág étterem – Derecske) sétáltak, kezükben a győztes recepttel, a Hortobágy ízeivel, melyet <az utókor számára> a menet végén a Parlamentben letétbe helyeztek.
A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, amelynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így ahhoz bárki szabadon csatlakozhatott.
A menetzenét a Magyar Honvédség, az MH Szentendre Helyőrségi Zenekaron keresztül biztosította, nagy örömet szolgáltatva ezzel a menetelőknek és kíváncsiskodóknak egyaránt.
A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog volt megélni azt, hogy a Petőfi bicentenáriumban, <bár nehéz körülmények között, de> öt országot felölelő versenyt tudtak szervezni. Sőt, még arra is volt erejük, hogy az új magyar receptúrát elhozzák a Parlamentig.
Beszédében a turizmus-vendéglátást érintő visszaesésre is kitért, ugyanis elmondta, hogy:
A turizmus területén az összefogás mellett, most minden olyan programra szükség van, ami, ha a legkisebb mértékben is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy a vendégek újra keressék a terített asztalokat és újra bizalmuk legyen a vendéglátóipai szolgáltatások iránt. Ezért is ajánlják fel díjmentesen a Magyarország étele 2022 receptúrát azon egységeknek, akik szerződésben vállalják, hogy az ételt a megadott receptúra szerint készítik el, ezzel is vendégeket generálva maguknak.
Dr. Sölch Gellért a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a szakácsokat a Nemzet főterén. Majd beszédében megköszönte a szakácsok kitartását, munkáját, valamint elmondta, hogy:
„Önök, elkötelezetten, szakemberekhez méltó módon akkor is a fronton vannak, akkor is kiállnak az ügyük mellett, amikor sokan félrehúzódnak, félnek, vagy éppen nem mernek határozottan kiállni.
Ünnep ez a magyar séfek számára, mégpedig azért is, mert ez a verseny nem csak, hogy része a magyar turizmusnak, hanem az egyik meghatározó pillére is. És meglehet, hogy a turizmus- vendéglátás a pandémia után, most a rezsiárak miatt kerülhet nehéz helyzetbe, de Önök nem adják fel és jó-, követendő példával állnak elő mások számára is. Ezért pedig köszönet jár.
Ahogy azért is, hogy egy ilyen komoly verseny után, mely mára már a Kárpát-medencei összetartozásának jelképéve vált, hiszen a határon túl élő magyar testvéreink is rendre elhozzák a magyar ízeiket, akkor nem csak az ízeket hozzák el, hanem az életük egy –egy darabját. Önök pedig elhozták a győztes receptet a parlamentbe, ahol ígérem megőrizzük azt az utókor számára.
A stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár megjegyezte, hogy
MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÉS A MAGA NEVÉBEN IS KÖSZÖNI AZ ÁLDOZATOS MUNKÁT, KÖSZÖNI A SZOLGÁLATUKAT. KÖSZÖNI, HOGY A NEHÉZ HELYZET ELLENÉRE KIÁLLNAK MAGUKÉR, KIÁLLNAK A SZAKMÁJUKÉRT, ÉS AZT KÉRTE, NE ADJÁK FEL, MERT KÖZÖSEN TÚL LESZÜNK EZEN A HÁBORÚ OKOZTA NEHÉZ HELYZETEN IS.
A beszédeket követően Breitenbach Attila és Balogh Szabolcs jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Sölch Gellértet, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.
Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, büszke a mai napra, hogy egy aktív, de nehéz évben minden eltervezett programjuk végére értek, arra pedig különösen büszke, hogy a szakácskabátoknak hála, újra fehérre festették a belvárost.
A SZAKÁCSOK MIATT MA ÚJRA HIDAKAT ZÁRTAK LE, UGYANIS ŐK EZT MEGÉRDEMLIK, HISZEN HÉTVÉGÉT VAGY ÜNNEPNAPOT NEM ISMERVE, ÁLDOZATOSAN, A VENDÉGEKTŐL ELZÁRVA, AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN FOLYAMATOSAN ÚJABBNÁL-ÚJABB HELYZETEKHEZ ALKALMAZKODVA, DE ANNÁL NAGYOBB ALÁZATTAL VÉGZIK A MUNKÁJUKAT, ÍGY A FIGYELEM <ÉVENTE LEGALÁBB EGYSZER> NEKIK IS KIJÁR.
Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen tartsanak ki és minél többen vegyenek részt a Magyarország étele 2023. programban, melyet hamarosan meghirdetnek. Ezen keresztül a szakmai kiégés is elkerülhető, annak kommunikációs csatornáján keresztül pedig nagyobb forgalom, vagy új vendégkör is elérhető. Ezen felül a programban való részvétel, a már meglévő vendégkörnek is új attrakciót biztosít.