Petőfivel startolt a Magyarország étele 2023. szakácsverseny

Étel és irodalom egymástól nem is olyan távoli fogalmak, mint hinnénk, ez derült ki az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelynek tárgya a 6. Magyarország étele szakácsverseny volt, célja pedig az, hogy a világ minden tájáról hívja a jelentkezőket, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából.https://www.youtube.com/embed/eea5oIZi89k?feature=oembed&wmode=transparent

Az esemény „Petőfi Sándor” színre lépésével kezdődött. Nagy költőnk képekről jól ismert ruházatát viselő, s arcvonásaiban is nagyon hasonlító fiatal színész, akinek civil nevét a szakácsjelmezt öltött műsorvezető nem árulta el, a „Sors, nyiss nekem tért” című verset mondta el.
Petőfit mindig szívesen hallgatjuk, de még ott volt a kérdés, hogy mi köze is van ennek
az irodalmi nyitánynak egy szakácsverseny meghirdetéséhez?

dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára


A választ dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta meg, aki emlékeztetett arra, hogy néhány hete, pontosan szeptember 1-én vette kezdetét a Petőfi-év, amelynek változatos programjába jó gondolat volt bevonni a gasztronómiát.
Mégpedig azzal a céllal, amelyre irodalmunk egy másik nagy alakjának, Mikszáth Kálmánnak az intelme figyelmeztet:

„NEM SZABAD A MAGYAR KONYHÁT VESZNI HAGYNI!”

Saját régi ízeinket őrizni, ételeinket újra felfedezni, ezt is szolgálja a szakácsverseny, főként akkor, ha ezek az ételek nemcsak a verseny alkalmával jelennek meg, hanem az éttermek étlapjaira is felkerülnek. Ebben bízik az államtitkár, és abban, hogy rengeteg jó példával és ötlettel találkozunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet összekötni a gasztronómiát az irodalommal.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (középen)

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jó gondolatnak tartja, hogy ez a verseny is bekerül a Petőfi-emlékév programjai közé. Egyébként is úgy tudja, hogy legnépszerűbb és a nagyvilágban legismertebb költőnk nevéhez kapcsolódik egy étel: a székelykáposzta. De nem ezért erősíti a nemzeti összetartozás érzését, viszont az összetartozás jeleként fontosnak tartja, hogy ez is az összmagyarság versenye legyen, hogy ha a magyarság ételeiről beszélünk, akkor az egész Kárpát-medence ízvilága jelenjen meg.
Mivel állandóan úton van, és járja a különböző magyar régiókat, az ételekben is tapasztalja a sajátosságokat, de az itt élő nemzetek hatását is egymás konyhájára.
Van tehát összehasonlítási alapja nemcsak az ételekről, de a vendéglátás módjáról is. Ezzel kapcsolatban Gundel Károly humoros mondását idézte:

„AMELYIK PINCÉR NEM TUD MOSOLYOGNI, JOBBAN TETTE VOLNA, HA VENDÉGNEK SZÜLETIK.”

Az államtitkár még hozzáfűzte: vonatkozik ez a séfekre is, de a politikusokra is.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára sem mulasztotta el Petőfit említeni, úgy tudja, hogy kedvence a gulyásleves és a túrós csusza volt. Egyébként a versenyt főzőversenynek is nevezné, mert a magyar konyha alapja inkább a főzés, míg a nyugati országoké a sütés. A verseny célja az is, hogy a figyelmet a magyar élelmiszerekre irányítsa, a kiváló minőségű sertéshúsra és a minőségi alapanyagokra.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke utalt arra, hogy a szakácsverseny ötlete úgy született hat éve, hogy a szakma rádöbbent: 60 év telt el anélkül, hogy széles körben is elterjedt új étel került volna az étlapokra.
Azóta öt verseny zajlott le, és mindegyik győztes ételéből azóta elterjedt fogás lett. Most is ez a cél:

„HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS”

– idézte Kölcseyt, hogy az irodalommal se maradjon adós. Elmondta azzal, hogy meghirdették a Magyarország étele programot, azzal hatottak a szakmára, a szakácsok pedig alkottak, és a győztes receptúrákkal gyarapították a magyar konyhát. Így Kölcsey szavait élővé tették.

Az Alföld Porcelán által gyártott egyedi mintázató versenytányérok és díjak, valamint a verseny hivatalos pezsgője a Paulus Extra Dry Magnum

Ezután részletezte a feltételeket:

  • a világ bármely részén élő magyarok közül két főből álló csapatok jelentkezhetnek.
  • Olyan 4 elemből álló főfogást keresnek, amely éttermekben, vendéglőkben elkészíthető.
  • Kiváló minőségű sertéshús védjegyes terméket, Naszálytej Zrt. Tarka vajat, és bármely Öko, vagy hazai forgalomban lévő védjegyes terméket használni kell a receptúra megalkotása során.
  • 14 tagú, az ország legjobb séfjeiből választott zsűri bírálja majd el a csapatok produktumait.
  • A döntőt 2023. március 18-án rendezik meg.


Az eseményhez egy másik verseny is kapcsolódik: diákok számára három korcsoportban hirdetnek rajzversenyt a témával kapcsolatban „Befordúltam a konyhára” címmel, hogy tudatosodjon bennük: a magyar ételek is hozzátartoznak identitásunkhoz, kulturánkhoz.

„Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk, minél szélesebb körben, igazából a gasztronómiára felhíni a figyelmet. Mert itt nem is az a lényeg, hogy milyen ételeket tesznek le produktumként az iskolások az asztalra, hanem arra, hogy gasztronómiával foglalkozzanak. Hívjuk fel a figyelmet, hogy ez a szakma létezik. Milliomegy szépsége van, a nehézségei mellett.”

A teljes kiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon elérhető.

A verseny fővédnökei:

  • • Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • • Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • • Dr. Rétvári Bence – Belügyminisztérium Parlamenti államtitkára
  • • Dr. Nobilis Márton, Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
  • • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő
  • • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

Magyarország étele 2023. döntő zsűritagjai a következők:

  • • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • • Bálint Ferenc – Világbajnoki arany és Olimpiai ezüstérmes mesterszakács, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke
  • • Borda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a sárvári Spirit Hotel konyhafőnöke
  • • Mile József – Világbajnok mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnöke
  • • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
  • • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
  • • Rédai Attila – Mesterszakács, a derecskei Almavirág étterem vendéglátás igazgatója

Magyarország étele 2023. elődöntő zsűritagjai a következők:

  • • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • • Goda Gábor – Mesterszakács, Executive chef, Corall Hungary Kft.
  • • Juhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakács
  • • Kovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, Kecskemét
  • • Körössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnöke
  • • Szabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étterem
  • • Várhelyi Miklós – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács. A Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • • Bonduelle Food service
  • • Upfield Professional
  • • Bold Agro Kft
  • • Fiwi-Hűt Kft
  • • Oldalas magazin
  • • Friedmann Kft
  • • Nika Cafe
  • • Napkin Magyarország
  • • Csom2001 Kft.
  • • Duni
  • • DamSteelPro Kecskemét
  • • La Verde gyümölcslevek
  • • Corall Hungary Kft
  • • Paulus borház

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
  • • Agrárminisztérium (AM)
  • • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • • Biokontroll Hungária Kft.
  • • Biokultúra szövetség
  • • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)

További részleteket az alábbi honlapon olvasható: https://magyarorszagetele.hu/..“

…Legyen hát egy verseny, minden magyar szakácsnak, éljen bármelyik szegletében a világnak…!” 🇭🇺 🇭🇺 🇭🇺

.@magyarorszagetele 🇭🇺..#osszetartozunk#egyverbolvalok#magyarorszagetele#foodofhungary#petofisandor#szuletesnap#petofi#petofi200#emlekev#magyarorszagetele2023