Étel és irodalom egymástól nem is olyan távoli fogalmak, mint hinnénk, ez derült ki az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelynek tárgya a 6. Magyarország étele szakácsverseny volt, célja pedig az, hogy a világ minden tájáról hívja a jelentkezőket, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából.https://www.youtube.com/embed/eea5oIZi89k?feature=oembed&wmode=transparent
Az esemény „Petőfi Sándor” színre lépésével kezdődött. Nagy költőnk képekről jól ismert ruházatát viselő, s arcvonásaiban is nagyon hasonlító fiatal színész, akinek civil nevét a szakácsjelmezt öltött műsorvezető nem árulta el, a „Sors, nyiss nekem tért” című verset mondta el.
Petőfit mindig szívesen hallgatjuk, de még ott volt a kérdés, hogy mi köze is van ennek
az irodalmi nyitánynak egy szakácsverseny meghirdetéséhez?
A választ dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta meg, aki emlékeztetett arra, hogy néhány hete, pontosan szeptember 1-én vette kezdetét a Petőfi-év, amelynek változatos programjába jó gondolat volt bevonni a gasztronómiát.
Mégpedig azzal a céllal, amelyre irodalmunk egy másik nagy alakjának, Mikszáth Kálmánnak az intelme figyelmeztet:
„NEM SZABAD A MAGYAR KONYHÁT VESZNI HAGYNI!”
Saját régi ízeinket őrizni, ételeinket újra felfedezni, ezt is szolgálja a szakácsverseny, főként akkor, ha ezek az ételek nemcsak a verseny alkalmával jelennek meg, hanem az éttermek étlapjaira is felkerülnek. Ebben bízik az államtitkár, és abban, hogy rengeteg jó példával és ötlettel találkozunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet összekötni a gasztronómiát az irodalommal.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jó gondolatnak tartja, hogy ez a verseny is bekerül a Petőfi-emlékév programjai közé. Egyébként is úgy tudja, hogy legnépszerűbb és a nagyvilágban legismertebb költőnk nevéhez kapcsolódik egy étel: a székelykáposzta. De nem ezért erősíti a nemzeti összetartozás érzését, viszont az összetartozás jeleként fontosnak tartja, hogy ez is az összmagyarság versenye legyen, hogy ha a magyarság ételeiről beszélünk, akkor az egész Kárpát-medence ízvilága jelenjen meg.
Mivel állandóan úton van, és járja a különböző magyar régiókat, az ételekben is tapasztalja a sajátosságokat, de az itt élő nemzetek hatását is egymás konyhájára.
Van tehát összehasonlítási alapja nemcsak az ételekről, de a vendéglátás módjáról is. Ezzel kapcsolatban Gundel Károly humoros mondását idézte:
„AMELYIK PINCÉR NEM TUD MOSOLYOGNI, JOBBAN TETTE VOLNA, HA VENDÉGNEK SZÜLETIK.”
Az államtitkár még hozzáfűzte: vonatkozik ez a séfekre is, de a politikusokra is.
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára sem mulasztotta el Petőfit említeni, úgy tudja, hogy kedvence a gulyásleves és a túrós csusza volt. Egyébként a versenyt főzőversenynek is nevezné, mert a magyar konyha alapja inkább a főzés, míg a nyugati országoké a sütés. A verseny célja az is, hogy a figyelmet a magyar élelmiszerekre irányítsa, a kiváló minőségű sertéshúsra és a minőségi alapanyagokra.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke utalt arra, hogy a szakácsverseny ötlete úgy született hat éve, hogy a szakma rádöbbent: 60 év telt el anélkül, hogy széles körben is elterjedt új étel került volna az étlapokra.
Azóta öt verseny zajlott le, és mindegyik győztes ételéből azóta elterjedt fogás lett. Most is ez a cél:
„HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS”
– idézte Kölcseyt, hogy az irodalommal se maradjon adós. Elmondta azzal, hogy meghirdették a Magyarország étele programot, azzal hatottak a szakmára, a szakácsok pedig alkottak, és a győztes receptúrákkal gyarapították a magyar konyhát. Így Kölcsey szavait élővé tették.
Ezután részletezte a feltételeket:
- a világ bármely részén élő magyarok közül két főből álló csapatok jelentkezhetnek.
- Olyan 4 elemből álló főfogást keresnek, amely éttermekben, vendéglőkben elkészíthető.
- Kiváló minőségű sertéshús védjegyes terméket, Naszálytej Zrt. Tarka vajat, és bármely Öko, vagy hazai forgalomban lévő védjegyes terméket használni kell a receptúra megalkotása során.
- 14 tagú, az ország legjobb séfjeiből választott zsűri bírálja majd el a csapatok produktumait.
- A döntőt 2023. március 18-án rendezik meg.
Az eseményhez egy másik verseny is kapcsolódik: diákok számára három korcsoportban hirdetnek rajzversenyt a témával kapcsolatban „Befordúltam a konyhára” címmel, hogy tudatosodjon bennük: a magyar ételek is hozzátartoznak identitásunkhoz, kulturánkhoz.
„Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk, minél szélesebb körben, igazából a gasztronómiára felhíni a figyelmet. Mert itt nem is az a lényeg, hogy milyen ételeket tesznek le produktumként az iskolások az asztalra, hanem arra, hogy gasztronómiával foglalkozzanak. Hívjuk fel a figyelmet, hogy ez a szakma létezik. Milliomegy szépsége van, a nehézségei mellett.”
A teljes kiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon elérhető.
A verseny fővédnökei:
- • Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
- • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
- • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
- • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
- • Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
- • Dr. Rétvári Bence – Belügyminisztérium Parlamenti államtitkára
- • Dr. Nobilis Márton, Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
- • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
- • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő
- • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
Magyarország étele 2023. döntő zsűritagjai a következők:
- • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
- • Bálint Ferenc – Világbajnoki arany és Olimpiai ezüstérmes mesterszakács, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke
- • Borda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a sárvári Spirit Hotel konyhafőnöke
- • Mile József – Világbajnok mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnöke
- • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
- • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
- • Rédai Attila – Mesterszakács, a derecskei Almavirág étterem vendéglátás igazgatója
Magyarország étele 2023. elődöntő zsűritagjai a következők:
- • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
- • Goda Gábor – Mesterszakács, Executive chef, Corall Hungary Kft.
- • Juhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakács
- • Kovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, Kecskemét
- • Körössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnöke
- • Szabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étterem
- • Várhelyi Miklós – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács. A Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa.
A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:
- • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
- • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
- • Bonduelle Food service
- • Upfield Professional
- • Bold Agro Kft
- • Fiwi-Hűt Kft
- • Oldalas magazin
- • Friedmann Kft
- • Nika Cafe
- • Napkin Magyarország
- • Csom2001 Kft.
- • Duni
- • DamSteelPro Kecskemét
- • La Verde gyümölcslevek
- • Corall Hungary Kft
- • Paulus borház
A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:
- • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
- • Agrárminisztérium (AM)
- • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
- • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
- • Biokontroll Hungária Kft.
- • Biokultúra szövetség
- • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
- • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
További részleteket az alábbi honlapon olvasható: https://magyarorszagetele.hu/..“
…Legyen hát egy verseny, minden magyar szakácsnak, éljen bármelyik szegletében a világnak…!”
.@magyarorszagetele ..#osszetartozunk#egyverbolvalok#magyarorszagetele#foodofhungary#petofisandor#szuletesnap#petofi#petofi200#emlekev#magyarorszagetele2023