OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny kisfilm

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.

A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a <közétkeztetésbe csak akadozva kerülő> vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szöveges beszámolója a következő linken elérhető: